Kirli havuz, dış kulak iltihabına yol açabilir

Okulların kapanması ve yaz tatilinin başlamasıyla birlikte görülme sıklığı artan dış kulak yolu enfeksiyonları, her yaştan bireyi olumsuz etkiliyor.

Özellikle sıcak, nemli hava ve temiz olmayan denizle havuz suları bu hastalığın oluşmasında başrol oynuyor. Hastalığın en önemli etkenlerinden biri de kulak çubukları olarak gösteriliyor. Kulak çubuğu kullananlar kulak kirini çıkaramadıkları gibi, aynı zamanda dış kulak enfeksiyonuna da yol açabiliyor. Prof. Dr. Mustafa Cem Özbek, dış kulak yolu enfeksiyonları ve tedavi yöntemleri hakkında şunları söyledi: 

AĞRI MEYDANA GELİR

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının en belirgin özelliği şiddetli ağrı yapmasıdır. Kulak kanalı girişine parmakla baskı yapıldığında veya kulak kepçesi arkadan öne doğru itildiğinde hastada çok şiddetli ağrı meydana gelmektedir. Akıntı ise genellikle daha ilerlemiş enfeksiyonlarda ortaya çıkmaktadır. Bazı şiddetli olgularda kulak kanalı tama yakın veya tam olarak kapanabilmektedir. Ağrı çeneye doğru yayılım gösterebilirken, kulak zarı sağlam kalmakta ve ateş genellikle görülmemektedir. Dış kulak yolu enfeksiyonunun tedavisinde ilk olarak akıntının vakumla ve mümkünse mikroskop görüşü altında temizlenmesi gerekmektedir. Ağrı kesici haplar ilk günlerde rahatlama sağlarken, ağrı kesici damlalar ancak kulak zarının sağlam olduğundan emin olunduğunda kullanılmaktadır. Tedaviye genellikle 7-10 gün devam edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde kulağın mümkün olduğunca kuru tutulmaya çalışılması ve suyla temasının önlenmesi iyileşmeyi hızlandırmaktadır.