Kimse Geride Kalmasın!

Dünya Habitat Günü, ''Kentlerimizi herkese yer açan, kimseyi geride bırakmayan, adil yerleşim yerlerine dönüştürmeli ve bunu tüm ülkelerin ortak misyonu haline getirmeliyiz.'' diyen Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Balıkesir'de kutlandı.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Dünya Habitat Günü 26 yıl sonra "Kimse Geride Kalmasın" temasıyla Balıkesir'de kutlandı. Geçen hafta gerçekleşen etkinlikler kapsamında Balıkesir Avlu Kongre Merkezi Fuaye Alanı'nda sanatçı Deniz Sağdıç'ın Sıfır Noktası adlı sergisi açıldı. Serginin hemen ardından "Tarihin, Sanatın ve Şehrin Sıfır Noktası" paneline geçildi. Moderatörlüğünü Cansu Canan Özgen'in yaptığı panelde sanatçı Deniz Sağdıç ile akademisyen, tarih profesörü, araştırmacı-yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz konuşmacı olarak yer aldı. Panelde tarih, sanat, sıfır atık, şehir, gelenek ve modernite ilişkisi ele alındı.

Çeşitli ülkelerden 200'ü aşkın davetlinin katıldığı Habitat Günü'nde iki gün boyunca düzenlenen oturumlarda kentsel dayanıklılık, sürdürülebilirlik, tarih, sanat ve medeniyet birikimleri konuşuldu ve gelen misafirlere Türkiye'nin yeşil dönüşüm politikaları, küresel bir çevre ve merhamet hareketine dönüşen sıfır atık projeleri, sosyal konut hamleleri ve iklim dostu kentsel dönüşüm çalışmaları aktarıldı. Paneller 110 ülkede 7 dilde canlı olarak yayınlandı.

Programın açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da mesajı okundu. Emine Erdoğan, mesajında insanlığın esenliği için el birliğiyle ortaya konulan her çabanın dünya adına umut verici olduğunu belirtti. Bu anlamda ekolojik, yavaş, düşük karbonlu, iklim değişikliğinin etkilerine dayanıklı ve yüksek erişilebilirlik özelliğindeki kentlerin dünyanın sürdürülebilir geleceği için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Kentlerimizi herkese yer açan, kimseyi geride bırakmayan, adil yerleşim yerlerine dönüştürmeli ve bunu tüm ülkelerin ortak misyonu haline getirmeliyiz. Bu noktada küresel bir harekete dönüştürdüğümüz 'Sıfır Atık Projesi' kentlerin dönüşümünde lokomotif bir güç olacaktır."

DAHA ADİL BİR DÜNYA ARAYIŞI

Etkinliklerin ilk gününde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank katılımcılara hitap etti. Varank, "Habitat Günü, Türkiye'de ilk kez 1996'da, şu anda Cumhurbaşkanımız olan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükşehir belediye başkanlığı döneminde İstanbul'da gerçekleştirilmişti. 2022 yılında Balıkesir'de yapılıyor. 1996 yılından bugüne o dönemde alınan kararlar ülkemizde adım adım hayata geçiriliyor. Sosyal konut, TOKİ projeleri hep o dönemin yansımaları" hatırlatmasında bulundu.

"Daha Adil Bir Dünya İçin Şehir ve Medeniyet Buluşması" etkinliğinde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise "Birleşmiş Milletler geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda, dünya genelinde 931 milyon ton gıdanın israf edildiğini söylüyor. Dünyanın geleceğini tehdit eden bu israfa 'dur' demek için küresel bir çevre seferberliği yürütüyoruz ve aslında bu kapsamda yaptığımız Sıfır Atık projemiz tüm dünyaya çok önemli mesajlar vermektedir." dedi. Kurum, aşırı yığılma ve yoğun tüketim hızının şehirlerde ulaşım zorluklarına, çevre ve hava kirliliğine, barınma ve içme suyu sorununa, kişi başına düşen yeşil alan miktarının azalmasına, sosyal eşitsizlik ve adaletsizlik gibi sorunlara yol açtığını kaydetti.

KÜRESEL ÇEVRE SEFERBERLİĞİ YÜRÜTÜYORUZ

İnsanlığın kendi eliyle yaptıklarının karşılığını çevre kirliliği ve küresel ısınmayla aldığını aktaran Kurum, "Türkiye'nin bu manada tarihi sorumluluğu yok denecek kadar azdır. Gelişmiş ülkeler maalesef dünyayı hoyratça kullandılar, kirlettiler, kaynakların sonsuz olduğu anlayışıyla çalışmalar yürüttüler ama bu noktada Cumhurbaşkanı'mız bir hedef ortaya koydu, '2053 yılında biz Türkiye olarak sıfır emisyon hedefi koyuyoruz, yeşil kalkınmayla büyüyen Türkiye hedefiyle bu anlayışla projelerimizi gerçekleştireceğiz' dediler. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda, dünya genelinde 931 milyon ton gıdanın israf edildiğini söylüyor. Dünyanın geleceğini tehdit eden bu israfa 'dur' demek için küresel bir çevre seferberliği yürütüyoruz ve aslında bu kapsamda yaptığımız Sıfır Atık Projemiz tüm dünyaya çok önemli mesajlar vermektedir." ifadelerini kullandı.

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "Sıfır Atık Projesi"nin dünyada yaygınlaştırılması için iyi niyet beyanı imzaladığına dikkati çekerek, bu anlamda sıfır atığı teşvik eden her türlü girişimin desteklenmesine söz verildiğini belirtti.

BM, EMİNE ERDOĞAN'IN 'SIFIR ATIK PROJESİ'Nİ BENİMSEDİ

Dünya Habitat Günü etkinliklerine katılan BM İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, 1996'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul'da 2. BM İnsan Yerleşimleri Konferansı'na (Habitat 2) ev sahipliği yaptığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a müteşekkir olduğunu belirtti. Her yıl ekim ayının ilk pazartesi gününün "Dünya Habitat Günü" olarak kutlandığını anımsatan Sharif, "Birleşmiş Milletler, Emine Erdoğan hanımefendinin 'Sıfır Atık Projesi'ni benimsedi. Bu programın şehirlerde yayılmasını, burasının bölgesel bir merkez olmasını ve daha geniş bir coğrafyaya yardımcı olabilmesini umuyoruz." diye konuştu.