Kilo vermek kolay, peki korumak?

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Her yerde her sohbette kilo verme ve diyet yapma gündemden hiç düşmüyor. Bu şartlar altında kilo vermek en önemli hedeflerimizden birisi arasına giriyor. Evet diyet yapan her insan bir şekilde kilolarını verebiliyor. Ve bunların yüzde sekseni verdiği kiloları geri alıyor. Neden geri alıyorlar? Peki kiloları geri almayanlar bunu nasıl başarıyorlar? 

Diyet yapan herkes kilo verme işine başlarken çok kararlı oluyor. Karar dereceniz ve hırsınız istediğiniz hedefe ulaşma sürenizi belirler. Kilonuz ne kadar fazla ise rahatsızlığınız o kadar yoğun olur. Ve buna bağlı kilo verme konusunda aceleci davranırsınız. Önemli olan bu aceleci ve rahatsız ruh halinde iken kilo verme konusunda doğru yöntemi bulabilmek. Yanlış yöntemler sonunda tekrar kilo almanız çok daha kolay ve kaçınılmaz oluyor. 

Yanlış yöntemler: Hırstan, aceleden ve içinde bulunduğunuz durumdan bir an önce kurtulma isteği ile gözünüzü karartıp; ne olursa, sağlıklı sağlıksız, kalıcı, geçici hiç önem vermeden olabildiğince hızlı ne yöntem varsa ne ilaç üretildi ise cup atlamakla başlıyor. Her zorluğa katlanırım, her şeyi yaparım atmosferinde sürüyor. Çok aç kalmak, çok düşük kalorili ve ilginç diyetler yapmak, aşırı ve ölçüsüz spor yapmak, büyük sabır ve yoğun mücadele ile noktalanıyor. Sonuçta büyük zorluklarla kilolar veriliyor. Gerek problemin bitmesinin verdiği rahatlama, gerek kilo verirken çekilen sıkıntılardan kurtulma eski alışkanlıklara dönülmesini kolaylaştırıyor.  Vücudunuzun yetersiz enerji ve besin elementleri alması ile aşırı hırpalanması metabolizmanızı yavaşlatıyor. Daha verdiğiniz kilonun keyfini süremeden inceldiğinizi hissedemeden kolayca kilolarınızı geri almaya başlayabiliyorsunuz. Geriye sayım öyle hızlı ve kendiliğinden oluyor ki durduramıyorsunuz. Onca emek, onca sıkıntı boşa gidiyor. Gene aynı noktaya hatta bazen daha yüksek kilolara geliyorsunuz. Yağ oranınız daha da yükseliyor. Kas kütleniz ve su seviyeniz azalıyor. Sosyal, psikolojik ve fizyolojik açıdan büyük darbe alıyorsunuz. Hayata bakışınız, yaşama sevinciniz etkileniyor.

Kilo vermede doğru yöntem: Diyete başlarken hırslı ve kararlı olmak tabi ki çok güzel, başarı şansınızı arttırır. Ancak ayaklarınız yere basmalı ve mantığınızı hiçbir zaman devre dışı bırakmamalısınız. Kilo verme yöntemini seçerken asla sağlığınızdan ödün vermeyin. Kararınız, diyete başlayıp sonra bırakmak olmamalı. Amacınız Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, bu bilgiler ışığında kişisel beslenme alışkanlıklarınıza ve zevklerinize uygun yeni beslenme örüntüsü oluşturmak olmalı. En doğru ve sağlıklısı, fazla kilolarınızı kendi vücut ve yaşam şartlarınıza uygun hızde ve dengeli bir şekilde yağ ağırlıklı vermek, sonra da sağlıklı beslenmeye devam ederek sağlıklı vücut ağırlığınızı korumak. Sağlıklı vücut ağırlığınıza ulaşmak zor değildir, kolay da değildir. Sağlıklı vücut ağırlığınıza gelmek için verilen sabır dolu mücadelenin sağlıklı beslenmeye devam ederek desteklenmesi çok önemli. Unutmamak gerekir ki kilo verirken kullandığınız yöntem; kilonuzu tekrar geri almak ya da bir daha hiç almamak ikileminde kilit noktasını oluşturuyor. Başarının kalıcı olmasının sırrı başarıya giden yolun yapısında gizlidir.  

- İstediğiniz sağlıklı kiloya geldikten sonra kilo almamak için koruma programı uygulamalısınız. Koruma programı sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme programını içermeli. Vücudunuzun ihtiyacı olan temel besinleri her gün yeterli miktarda beş veya altı öğün şeklinde düzenli olarak almaya devam etmelisiniz.

- Protein grubu yiyecekler: et, peynir, yumurta.

- Kalsiyum içeren yiyecekler: Bu gruba süt ve yoğurt  dahil edilir. 

- Ekmek ve tahıl ürünleri: Bu gruptaki yiyecekler karbonhidrat ağırlıklı ve B grubu vitaminlerinden zengin  yiyeceklerdir.

- Sebze Grubu yiyecekler:  çiğ sebze ve salatalar,  sebze yemekleri

- Meyve grubu yiyecekler: birçok vitamin, mineral  ve lif yönünden son derece zengindir. Ve ayrıca  karbonhidrat içerirler.

- Yağ: Yemeklerde mümkün olduğunca az olmalı, katı yağlardan kaçınılmalı, sıvı yağ kullanılmalı, ayrıca az miktarda yağlı kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz, badem vb) tüketilmelidir.