Kilo alırım korkusuyla sigaraya devam etmeyin

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Sigara Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin ölümüne  sebep oluyor. Akciğer kanserinin bir numaralı nedeni, beyin hücrelerine hasar veriyor, cildi bozuyor, birçok organımızı olumsuz etkiliyor. Ve birçok kişi kilo almaktan korktuğu için bu zehri bırakmaya cesaret edemiyor. Sigarayı bırakırsam kilo alırım gibi asılsız bir inancın peşinde bilinçli veya bilinçsiz sigara içmeye ve zehirlenmeye devam ediyor. Fazla kilo almak günümüzde zaten kaçınılmaz. Kilo almamak için çaba göstermemiz gereken bir devirde yaşıyoruz. Sigarayı bırakınca kilo alanlar; sigara içme davranışını sürekli ve kontrolsüz yeme aktivitesine dönüştürenlerdir.

SİGARA İÇMEMEK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?

Canınız her sigara istediğinde el alışkanlığını, su içme hareketine dönüştürmelisiniz. Ne kadar su içerseniz metabolizmanız o kadar iyi çalışır,  dolaşımınız açılır.

Yemekten sonra bir avuç taze meyve yiyin. Böylece yemek sonrası sigara ihtiyacını meyve yeme faaliyetine dönüştürerek beslenme kalitenizi artırmış olursunuz.

Gün içine sigara içtiğiniz saatlere küçük atıştırmalıklar ekleyin. Dilim havuç, turp, göbek atıştırmak kolay, eğlenceli, vitamin mineral değeri yüksek pozitif bir atıştırmadır. 

Çay kahve bitki çayı içebilirsiniz

Kahve içmeyi bırakmayın, özellikle Türk kahvesi keyfinize devam edin.

Sigara içme isteğinizi baskılamayın. Sigara içtiğiniz boş saatlerinizde durup kendinizi sıkmak yerine dikkatinizi dağıtın, yürüyüş yapın.

SAĞLIKLI BESLENİN

Aç kalmayın. Açlık ve boşluk insanı her zaman zayıf düşürüyor. Sigarayı bırakma aşaması ise itiraf etmek gerekiyor ki zaten zayıf bir dönem. Bu dönemde bir de açlıkla mücadele etmeye çalışırken sonunda yenilip hızla kilo almaktan uzak durmak gerekiyor. Yeterli, dengeli beslenip kaliteli protein, kompleks karbonhidrat, akıllı yağ ile yeterli vitamin ve mineral içeren doğal yiyeceklere yönelmek, uzun süren açlıklardan, öğün atlamalardan ve abur cuburlarla yüklü hızlı yiyecek atıştırmalarından uzak durmalısınız. Yani sağlıklı beslenme ile ilgili tüm kurallar, sigarayı bıraktığınız dönem için de geçerli.

Süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum grubu yiyecekler tüketin. Bu grup bol kalsiyum içerdiği için sigara bırakılan dönemlerde yoğun görülen ödem problemine çözüm oluyor. Bununla birlikte, karbonhidrat, protein ve yağ içeriğinin dengeli olması ise çabuk doymak ve uzun süre tokluk hissi duymak açısından son derece etkili oluyor.

Siyah demleme çay için, çayınıza taze limon sıkın. Çayın içeriğindeki kafein, limonun içeriğindeki C vitamini, folik asit ile enzimler dinlenme molalarının kuvvetini ve etkisini güçlendiriyor.

Taze meyveler yiyin. Sigara tiryakileri taze meyve yemekten hoşlanmıyor. Bu durum sigaranın ağız florasında ve diş etlerinde yaptığı deformasyondan ileri geliyor. Sigaradan vazgeçip, yeni hayatınızın beslenme sistemine uyum sağlarken taze meyve tüketimini önemseyin. Gün içinde en az üç-dört porsiyon taze meyve yiyebilirsiniz.

Sigarayı bırakınca hayatınız değişecek. Her geçen gün aktivitenizi artırın. Akciğerler temizlendikçe nefes almak, spor yapmak kolay olacak. Unutmayın alışkanlıklar anahtarları kaybolmuş kelepçedir. Sigara içme alışkanlığının kelepçesini kırıp kurtulurken sağlıklı alışkanlıklara yönelin.