Keşfedilecek yerleriyle şaşırtan şehir Uşak

Bu hafta Ege'nin iç kısmında yer alan Uşak'a yolculuk yapacağız... Halısı, doğal güzellikleri, tarım ve sanayi şehri olan Uşak, tarih boyunca önemli bir merkez oldu. M.Ö. 4 bin yıllarından beri yerleşim yeri olarak kullanıldı. Parayı bulan Lidyalılar bu bölgede yaşamış ve onların zamanında ‘Kral Yolu' Uşak'tan geçmiş. Uşak şehrinin adı, Türkçe' de ‘oğul, torun', Arapça'da ‘aşıklar', halk dilinde ise ‘esir, köle' olarak üç anlam ifade ediyor. Uşak ilini Selçuklu Türkleri kurduğu için Uşak adının verildiği düşünülüyor. Bir rivayete göre de Uşak isminin aşık kelimesinden geldiği iddia ediliyor.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde şehrin güneyindeki Mende Köyü büyük bir kasaba ve adı da Menos olarak yazıyor. Oğuz Türkmenleri buraları istila ettiği zaman Uşak’ın olduğu yer boştu ve Mende Beyi’nin mandırası konumundaydı. Mandıraya oğullarını koymuşlar ve beyler mandıraya her gidişinde oğullarını kastederek, “Ben Uşak’a gidiyorum” şeklinde haber bırakırlar. Tekrarlanan bu deyim, bir semt ismi olarak söylenegelir. Genel olarak Afyon, Antalya, İzmir ve Denizli yolları üzerinde  kalan Uşak ili gezi ziyareti için pek düşünülen bir şehir olmamıştır. Ama Uşak, binlerce yıllık tarihinin yanı sıra pek çok doğal güzelliğe sahip olan, görülmeye değer kentlerindendir. Uşak’ta gezilmesi, görülmesi gereken bir çok yer var. Gelin buraları kısaca tanıyalım...

Uşak - Ulubey’de bulunan dünyanın en büyük ikinci kanyonu, il merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Binlerce yıllık arkeolojik buluntuların sergilendiği Arkeoloji Müzesi, Atatürk ve Etnografya Müzesi’ni gezilecekler listenize mutlaka alın. Ayrıca Uşak’ta Blaundus Antik Kenti ve Banaz Akmonia Antik Kenti’ni meraklıları için önerebiliriz. 

Doğal güzellik olarak ise Evrenli Doğal Parkı, Ilıcak Subaşı Parkı, Göğem Göleti, Takmak Göleti, Karaağaç Göleti’ni gezilecekler listenize yazabilirsiniz.

Bunların dışında, gezilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Burma Camii, yaklaşık 430 senelik bir tarihe sahiptir. Pir Hasan Hüsameddin Uşşaki Hazretlerinin imamlık yaptığı camidir. 

Clandras Köprüsü, merkeze 45 kilometre uzaklıktadır. Yaz aylarında çok daha güzel manzarası olan bu köprüyü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Taşyaran Vadisi, Yenişehir mevkiinde bulunuyor. 

Şehir merkezinde bulunan Atapark, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Zafer Anıtı, merkeze 15 kilometre uzaklıktaki Göğem Köyü’ndedir. 

KAPLICALARIYLA MEŞHUR

Uşak, 2 Eylül 1922’de düşmandan kurtuldu. Yunan orduları komutanı General Trikopis, Göğem Köyü’nde Türk askerlerine esir düştü. Ulu Camii’nın yapılış tarihi ise bilinmiyor. Uşak denilince akla gelen mekanlardan biri de kaplıcalardır. Özellikle Aksaz Kaplıcası, Örencik Kaplıcası ve Hamamboğazı Kaplıcaları Uşak kaplıcaları arasında en bilinenleridir. Tarihi Uşak Evleri, Uşak’ın simgelerinden olan ve Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış olan ‘Tarihi Uşak Evleri’ mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Uşak Bedesteni, merkezde bulunan ve günümüzde Sahaflar Çarşısı olarak da bilinen Uşak Bedesteni görebileceğiniz ve alışveriş yapabileceğiniz yerlerden. Uşak gezisi sırasında peri bacalarını görünce çok şaşırmıştım. Uşak’a 50 kilometre uzaklıkta, Manisa’nın Kula İlçesi’ndeki peribacaları, bence görülmeye değer yerlerden. Vaktiniz varsa görmenizi tavsiye ederiz.

Ne yenir? 

Anadolu’nun birçok şehri zengin mutfaklarıyla bilinir. Ancak Uşak mutfağının çok bilinmemekle birlikte iyi bir mutfağa sahip olduğunu görüp, şaşırıyoruz. Uşak, Türkiye’nin ilk şeker fabrikasının kurulduğu yerdir.  Uşak yemekleri et yemeklerinin yanısıra Ege’nin ot yemeklerine ve hamurişi yiyeceklerine evsahipliği yapıyor. Tarhana çorbası, çömlek eti, muska böreği, çingene böreği, bamya, cepleme, şehriye, katmer, bükme, peksimet, cendere tatlısı,  kırmızı helva, haşhaş sürtmesi, susam sürtmesi  başlıca sayabileceğimiz Uşak yemekleridir.

Nasıl gidilir?

Uşak’a en yakın havalimanı Denizli Çardak Havalimanıdır. Yaklaşık 130 kilometre mesafededir. Fakat Çardak’tan Uşak’a gidiş için araç bulmak zor olabilir. Adnan Menderes Havalimanı’ndan Uşak’a gitmek isteyenler için  Uşak -İzmir arası ise 220 km’dir.