Keşfedecek çok şey var

Çocuklara bilimi sevdirmek ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak için dünyanın farklı ülkelerinde sürdürdüğü Keşif Dünyası projesi artık Türkiye’de. “Keşif Dünyası” adlı projenin amacı çocukların içindeki keşfetme duygusunu ve potansiyelini ateşlemek.

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Projenin çıkış noktasının çocukların keşfetme duygusu ve potansiyelini ateşlemek olduğunu söyleyen Türk Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, hikâyelerini bakın nasıl anlatıyor: “Çocuklar bilimle ilgilenmeye nasıl teşvik edilir?” sorusundan yola çıktık. Keşif Dünyası’nın eğitim konsepti Henkel uzmanlarının desteğiyle Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. Kullanılan deney malzemeleri, çalışma kitapçıkları uzmanlar tarafından çocuklara özel hazırlandı. Çizgi filmler, çocuklara özel boyama sayfaları, deney malzemeleriyle zenginleştirildi. 

Atölyelerinin içeriği, bilimi sevdirecek eğitici ve eğlenceli deneylerden oluşuyor. 

67 BİLİM ATÖLYESİ

Ülkemizdeki çocukların içinde bulunan küçük dâhiyi ortaya çıkarmak, soru sormalarını teşvik etmek, bilimi sevdirmek, merak duygularını kaybetmemelerini sağlamak ve eğlenceli deneylere öğrenirken eğlenmelerini sağlamak istedik. Çünkü biliyoruz ki bu dünyada keşfedecek çok şey var. 

Merak ve keşfetme duygusu birçok diğer başarının temelini oluşturuyor. Bugüne kadar 67 bilim atölyesi gerçekleşti. Bu atölyelerde 1.500 öğrenci çalışma atölyelerine katıldı. Workshop’a katılan öğrencilerin neredeyse yüzde yüzünün atölyelere tekrar katılmak istemesi ve öğretmenlerin desteklemesi bizi çok mutlu etti. 

ANNE BABALAR BİLİNÇLİ OLMALI

Çocukların gelişiminde anne ve babaların bilinçli olması çok önem taşıyor. Bilim ve keşfetmek, merak ve soru sormakla başlıyor. Çocuklar küçük yaşlarda hayatı algılamaya çalışırken büyük bir merak içinde pek çok soru soruyorlar. Soru sormak, sonrasında sorularına cevap aramaya çalışmak, bazen doğru, bazen yanlış yapabilmek bilim için önemli. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarının ilgi alanlarını erken yaşlarda tanımaya çalışmaları, bilinçli olmaları ve ilgi alanları doğrultusunda yönlendirmeleri çok önemli.”