Kerbela hüznü TRT ekranlarında

Hicri takvime göre yılın ilk ayı olarak kabul edilen Muharrem ayında İslam Tarihinin bu en yürek yakan hadisesi olan Kerbela, tüm Müslümanlar tarafından dualar, mersiyelerle hatırlanıyor. TRT ekranları ve radyo kanalları da her yıl olduğu gibi Kerbela hüznünü özel yayınlarla gündeme taşıyor.

İPEK TANIR / cumartesi@aksam.com.tr

Peygamber Efendimiz'in torunu Hazreti Hüseyin'in şehit olduğu "Kerbela Olayı"nın gerçekleştiği Muharrem ayı TRT ekranları ve radyo kanallarında özel yayınlarla yâd ediliyor.

Hicri takvime göre yılın ilk ayı olarak kabul edilen ve bu yıl 7 Temmuz Pazar günü başlayan Muharrem ayında İslam Tarihinin bu en hüzün veren ve yürek yakan hadisesi tüm Müslümanlar tarafından dualar, mersiyelerle hatırlanıyor. Alevi kültüründe de en önemli günlerden biri olan Kerbela günlerinde oruçlar tutulur, Hz. Hüseyin ve o hadisede şehit edilen Peygamber torunlarının acısı hatırlanır, yas merasimleri düzenlenir.

Uzun yıllar boyunca TRT ekranlarında bu konuda herhangi bir yayın yapılmazken ve görmezden gelinirken 2008 yılından bu yana her yıl hazırlanan Muharrem ayına özel içerikler TRT ekran ve radyolarında izleyici ve dinleyiciyle buluşuyor.

Bu yıl Kerbela hüznü birbirinden anlamlı programlarla televizyon ekranlarına taşınıyor. Hicri 10 Muharrem yani 16 Temmuz Salı günü saat 22.15'te TRT 1, 17 Temmuz Çarşamba günü saat 18.30'da ise TRT Müzik ekranlarına gelecek olan "10 Muharrem Özel Ehl-i Beyt Aşkına" programında adaletsizliğe ve zalimliğe karşı verilen mücadele işlenecek.

17 Temmuz Çarşamba günü ise saat 21.00'de, TRT Belgesel ekranlarında ilk kez yayınlanacak "Masum: Niyetin Taşıyıcısı" belgeselinde, tüm İslam âlemi için büyük bir tarihsel öneme sahip Kerbelâ Olayı anlatılacak. İslam aleminin utancı olarak tarihte iz bırakan bu olaya ilişkin zengin bir edebi ve kültürel birikim sözkonusu. Özellikle musiki alanında çok fazla eser üretilmiş Kerbela'yı konu alan. Bu zenginliğin hatırlanması ve yeniden gündeme gelmesi için Muharrem ayı boyunca her gün saat 15.00'te, TRT Müzik ekranlarında yayınlanacak "Mah-ı Muharrem'de Mersiyeler" programında Muharrem ayına özel klipler ekranlara gelecek.

Ayrıca TRT Radyo 1 başta olmak üzere diğer TRT Radyo kanallarında da Muharrem ayına özel içerikler işlenmeye devam ediyor.