Kenzo Takada ile dev buluşma

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Efsanevi moda tasarımcısı Kenzo Takada, Avon’a özel tasarladığı yeni parfümü Avon Life Colour’un lansmanı için İstanbul’a geldi. Ünlü tasarımcıyla bir araya geldik ve keyifli bir röportaja imza attık. 

Yeni sezon erkek modası hakkında bize birkaç tavsiye verebilir misiniz?

Sektörden biraz uzak kaldığım için sezona dair keskin bir şeyler söyleyemem, ancak erkek modası, her geçen gün daha da önemli hale geliyor ve genç jenerasyonun tasarım yorumlarıyla daha da güçleniyor. Ben klasik formları, konforlu ve kaliteli kumaşlardan yana tercih ediyorum.

MB İstanbul Moda Haftası ve Türk moda tasarımcıları hakkında ne düşünüyorsunuz? 

İstanbul Moda Haftası’na ilk defa katılışım ve gözlemleyeceğim tasarımcılar hakkında oldukça heyecanlıyım. Oldukça kozmopolit bir şehir ve ülke, bu nedenle beklentilerim yüksek. Eminim ki keşfedecek çok sayıda yeni genç yetenek var.

Türkiye’de karşılaştığınız insanların stil ve tarzları hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Türk insanlarını oldukça bakımlı ve moda algısını güçlü buldum. Gördüğüm kadarıyla kadınlar, erkeklere göre daha baskın ve farklı stilleri denemekte daha cesur gibi bir izlenim oluştu. 

Avon ile yaptığınız parfüm tasarımı işbirliğiniz nasıl şekillendi?

70’ler de başlayıp ve 90’lı yıllarda parfüm işinde yoğun bir şekilde çalıştım ve bir çok parfüm üreticisi ile özel çalışmalar yaptık, bu konuda çok deneyim kazandım.  Avon’un ürün yelpazesini ve marka duruşunu beğendiğim için onlarla beraber çalışmaya karar verdik. Hem erkek hem de kadın parfümünde etkileyici bir sonuç ortaya çıkardığımızı düşünüyorum. 

Bir tasarımcının globalleşmesi için lokal değerlerine sahip çıkması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bir tasarımcının global anlamda fark edilebilmesi için, en önemli unsurlardan biri kültürel kimliğini tasarım çizgisine kesinlikle yansıtması gerektiğini düşünüyorum

Markanın yüzü olan Dilan Çiçek Deniz’i nasıl buldunuz?

Çok samimi ve baktıkça daha da güzelleşen bir kadın. Kariyerinde bu denli önemli projelere imza atması da ayrıca etkileyici.

Türkiye’de daha önce bulundunuz mu?

Evet daha önce birkaç defa geldim. Akdeniz ve Ege sahillerinde tatil yaptım. Dünya’nın bir çok ülkesinde insanlar ile kaynaştım fakat Türkiye’nin tarih, kültürel değerleri ve insancıl yaklaşımları bambaşka. İstanbul iseilham veren bir dev bir metropol.

KENZO’NUN HİKÂYESİ

Ünlü tasarımcı, Kenzo Takada 27.02.1939, Japonya’da doğdu. Kendi ismini koyduğu markası “KENZO”yu 1970 yılında Paris’te kurdu. KENZO, moda ve kozmetik markasıdır. Marka 1999 yılından itibaren Kenzo Takada’sız devam ediyor. Kenzo 1958 ilk erkek olarak TOKYO’da, Bunka Fashion College’de tasarım okumaya başladı. Takada tüm cesaretini alıp 1964 Japonya’yı gemiyle terk edip Paris’e geçti. Paris’te ilk Japon tasarımcısı olarak ilk defilesini yaptı. O defileden sonra Paris “ELLE” dergisi Kenzo tasarımlarını kapak olarak kullandı. O andan sonra KENZO’nun kariyeri başladı. İlk butiğini 1970 yılında açtı. Bu muhteşem başlangıçtan sonra tasarımları New York ve Japonya’da gösterildi. 1972’de Takada Japonya’da “Fashion Editor Club of Japan” ödülünü kazandı. Bu senelerde tasarımlarıyla ve defile şovlarıyla yaratıcı tarafını göstermişti. Tasarımlarındaki ilhamını, renk ve desen sevgisini gezdiği ülkelerden aldığını sık sık dile getiriyordu. Kenzo markasından sonra, Kenzo Studio, Kenzo Jungle ve Kenzo Jeans  markaları kuruldu.  1988’de ilk parfümleri çıktı. New York’ta 1999’da “Time for Peace” ödülünü aldı. KENZO markasını 70 milyon euroya sattı. Şirketi sattığı halde tasarımcı olarak çalışıyordu. Ama Kenzo tamamen markadan çıktı. Daha sık ailesiyle zaman geçirmeye tercih etti.