Kendinizi dağların zirvesinde hissedin

Kış geldi, şimdi kayak zamanı… Türkiye yaz turizmiyle olduğu kadar kış sporlarıyla da adını dünyaya yazdırmış bir ülke… AKŞAM, ülkemizin en güzide kayak merkezlerinin haritasını çıkardı.

Kar, doğa, temiz hava, sınırları aşan bembeyaz parkurlar… Macera severler için Türkiye’nin kayak parkurları dünyaya mal olmuş miraslar. Bugün dünyada 10’u kapalı olmak üzere toplam 80 ülkede kayak tesisi var. Türkiye’de ise bu rakam son yıllarda kış sporlarına yapılan yatırımlarla 50’leri aşmış durumda… Sömestr tatili de yaklaşırken soluklanmak ve kendini snowboard üzerinde hayal edenler için en güzide tesislerimizi araştırdık.

ILGAZ KAYAK MERKEZİ 

Kastamonu ve Çankırı sınırında zirvesi 2 bin 850 metre olan Ilgaz Sıradağları üzerinde, Milli Park içinde yer alıyor. Ilgaz kayak merkezinde kayak mevsimi aralık’ta başlayıp nisan’a kadar sürüyor. Kayak merkezinde farklı zorluk seviyelerinde 3 pist bulunuyor.

ERCİYES KAYAK MERKEZİ 

Erciyes Dağı, Kayseri’nin 25 km güneyinde, sönmüş volkanik bir dağ. 3 bin 916 metreye ulaşan zirvesiyle Türkiye’nin en yüksek 5. dağı olan Erciyes Kayak Merkezi’nde, zorluk derecelerine göre farklılıklar gösteren 32 adet pist seçeneği ile kayak severleri bekliyor.

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ 

Şehir merkezine 55 km mesafede, 2 bin 634 metrede bulunan merkez, dünyada sadece Alp Dağları’na mahsus olan “kristal kar” özelliğiyle sayılı kayak merkezleri arasında. Nem oranının çok düşük olmasından ötürü yağan kar buzlanmayıp, yağdığı andaki kristalize formunu uzun süre muhafaza ediyor. Sarıçam ormanları içerisinde, toplam uzunluğu 12 km’yi bulan 5 etaplı piste sahip olan Sarıkamış’ta kayak sezonu aralık-mart ayları arasında 4 ay sürüyor.

ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ 

Kış ve kar tatili deyince akıllara gelen ilk durak Uludağ. Sadece Türkiye’de değil dünyada da bir marka olan Uludağ Kayak Merkezi’nin tüm dünyadan ziyaretçileri var. Uludağ Kayak Merkezi, Alp ve Kuzey disipliniyle “Tur Kayağı” ve“Helikopterli Kayak” uygulamaları bakımından uygun coğrafyaya sahip. Kayak dışında snowboard, bigfoot, buzpateni ve kar motosikleti aktiviteleri de yapılıyor. Uludağ’da yeni başlayan kayakçılardan, profesyonellere kadar her seviyeye hitap eden 24 adet pist bulunuyor.

KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ 

Bolu’nun doğusunda, Köroğlu Dağları’nın zirvesinde Kartalkaya Kayak Merkezi, sizleri çam ağaçlarının saflığıyla kucaklıyor. Kartalkaya kayak merkezinde, farklı zorluk seviyelerinde 21 adet pist kayak severleri bekliyor. Merkez, kayak ve snowboard yapmak isteyenlerin yanı sıra doğa âşıklarını da doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler yapmaya çağırıyor. 

SAKLIKENT KAYAK MERKEZİ 

Toroslar’ın Beydağları kısmında yer alan, Akdeniz’e ve Ekvator’a en yakın kayak tesislerinden birisi olan, Saklıkent Kayak Merkezi 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan bir kayak kompleksi. 2 bin 550 metre yükseklikteki Saklıkent’te farklı zorluk seviyelerinde 5 adet pist var. Aralık-nisan ayları arasında yaklaşık 4 ay kaliteli kayak imkânı bulunuyor.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ 

3 bin 185 metre zirveye sahip Palandöken dağları, Erzurum’un otantik atmosferi içerisinde, Doğu’nun en popüler kayak merkezi. Yüksek irtifa, kaliteli kar, uzun kış, Palandöken’de sınırsız kar keyfi sunuyor. Toplam 22 adet pist mevcut olup, bu pistlerden ikisi FIS tarafından olimpik pist olarak ilan edildi.