Kelle paça

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Sakatat denince ilk akla gelen lezzetlerden olan günün her saatinde tüketilebilen oldukça sağlıklı bir besindir.

Çocuklarınız, aileniz ya da siz çok sık mı hastalanıyorsunuz? Bağışıklık sisteminize biraz destek mi lazım? O zaman çare kelle paça! Kelleyi beyinsiz olarak kullanacağız.İşkembe, ayaklar ve kellenin çok iyi temizleyin. Gerekirse ayakların üstündeki kılları gidermek için ocakta tütsüleyebilirsiniz. Kelleyi tamamen arındırmak için bir gece boyunca, 2-3 saat aralıklarla suyunu değiştirerek, suda bekletin. Ardından süzün ve bir düdüklü tencereye alıp, üstünü geçecek kadar su doldurun. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 30 dakika boyunca pişirin. Bu sürenin sonunda kelleyi tencereden alın ve etlerini didikleyip bir kenara alın. Kelleyi haşladığınız suyu da süzerek ayrı bir kaba alın. İşkembeyi güzelce yıkayıp, temizleyin. Ardından ayakları da güzelce temizleyin ve gerekirse tütsüleyin. İşkembeyi ve paçaları düdüklü tencereye alın, üstlerini geçecek kadar su ilavesi ile, kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. İşkembeyi küçük küçük doğrayıp bir kaba alın. Ayakları da güzelce didikleyip, didiklediğiniz etleri bir kenara alın. İşkembe ve ayakları pişirdiğiniz suyu da süzerek bir kenara ayırın. Derince bir başka tencereye yağı ve unu alın kokusu çıkana dek unu kavurun. Sonra süzmüş olduğunuz kellenin suyunu ve işkembenin suyunu ekleyin. Un tamamen eriyene dek karıştırın. Kelleleri, işkembeyi ve didiklediğiniz ayak etlerini ekleyin.

Çorbanız kaynayana dek karıştırın.Kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ilave edin ve ayrı bir tavada kırmızı biberi tereyağında kızdırıp çorbaya ilave edin. Servis ederken üstüne rendelenip ezilmiş sarımsakları ve sirkeyi gezdirin. Toz kırmızı biberle de süsleyin.

Malzemeler:

- 1 adet kelle (erkek koyun)

- 4 adet ayak (erkek koyun)

- 1 adet işkembe

- 3 yk zeytinyağı

- 2 yk un

- 1 yk tereyağı

- 1 tk toz kırmızı biber

- 1 çk tuz