Kefir, boza ve pekmezin müthiş sırrı

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Kefir, boza ve pekmezin müthiş sırrı

Kış geldi, kış hastalıkları kapıdan, bacadan içeri giriyor. Çevremiz virüs dolu. Hasta olmamak için uğraşmak gerekiyor. Tamam, ama ne yapmalıyız? Bağışıklık sistemimizi, savunma mekanizmamızı nasıl güçlendirebiliriz? Savunma sistemini güçlendirmenin, mekanizmanın çalışmasının ana yolu beslenmemizi güçlendirmekten geçiyor. Güçlü beslenme; yeterli, dengeli ve sağlıklı besinler tüketerek sağlanabilir. Savunma sistemini harekete geçirecek, beslenmemizin gücünde mihenk taşı oluşturan üç besin, bunları mutlaka yiyin; tahin pekmez, boza, kefir… 

30 DAKİKADA SÜPER ENERJİ

Pekmez; iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Önemli ölçüde;  kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum içerir. İçindeki temel karbonhidratlar enerjinin asıl kaynağı olan glikoz ve früktozdur. Bu formatta olan basit şekerler sindirim sisteminde parçalanmasına gerek olmadan kana geçer, ve 30 dakikada enerji kazandırır. Tahin; yüzde 17-24 protein, yüzde 55-58 yağ içerir. Tahin ve pekmez birlikteliğinde; tahin protein ve yağ pekmez de karbonhidrat yönünden birbirini tamamlar. 

KEFİRDE YOK YOK 

Kefir, doğal mikroflora kullanılarak yapılan fermente süt ürünüdür. Vücudun temel fonksiyonları ve çeşitli faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan faydalı bakterileri, mayaları, vitamin, mineral ve esansiyel aminoasitleri içerir. B1, B12 vitamini, kalsiyum, aminoasitler, folik asit ve K vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Kefirde bulunan asetik asit ve bakteriler, antibakteriyel etki gösterirler. Kefir mide asit dengesini de düzenlemektedir.  
 
GELENEKSEL İÇECEK
Geleneksel fermente Türk içeceği olan boza; mısır, pirinç ve darı gibi tahılların öğütülüp su ile pişirilmesi ve şeker ilave edilerek üretilen az veya çok kıvamlı bir içecektir. Bozanın içeriğinde yüksek oranda bakteriyosinler bulunur. Bakteriyosinler, bakteriler tarafından üretilen antibakteriyel etkiye sahip, protein ya da proteinlerle birlikte bazı yan gruplar da içerebilen metabolitlerdir. Boza içerdiği bakteriyosinler nedeniyle antibakteriyel etki ederek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol alır.  Ayrıca boza bağırsak florasını düzenleyici etki gösterir. Sindirim sistemi problemlerini engeller.