Kazançlı alışveriş tüyoları

İndirim zamanlarında kazançlı bir alışveriş yapmak için nelere dikkat etmek gerekir? İndirimleri fırsata çevirmek için hayat kurtaran tüyolar...

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Yaz koleksiyonları artık indirimde ve her geçen gün indirim oranları giderek daha cazip hale geliyor. Ekonomik bir alışveriş yapmak kimi mutlu etmez ki? Ben bu dönemi hiç fırsata çeviremedim diyenleriniz muhakkak oluyordur. Hangi parçalara yatırım yapmak lâzım, kazançlı alışveriş için atmanız gereken adımlar, küçük bütçeler ile çoklu adetlerde kıyafet almak için size bir çok öneri hazırladım. Tekstil ve moda dünyası sadece trend ürünler ve renklerden ibaret değildir. Her sezonun dokusuna göre geçerliliği olan ve kurtarıcı olmazsa olmaz ürünler vardır. Bizim camiada ve dergi editörü arkadaşlarım buna ‘Must Have’ yani ‘Olmalı’ olarak adlandırılan bir terim kullanırlar. Ne olmalı dediğinizi duyar gibiyim. Konuyu şöyle toparlayalım ben size madde madde ilerleyerek, öncelikle indirim planlaması sonrasında ne tarz ürünler bu sezon gardıropta olmalı şeklinde ilerleyeyim.

• Sezon trendlerine göz atmak için aylık dergilere, influencer profillerine, markaların web sayfalarına vs… göz atın ve kendinizce beğendiğiniz detayları notlar alarak kendi trend analinizi yapın.

• İndirim alışverişine gitmeden önce gardırop düzenlemesi yapın.

• Düzenleme sırasında eksiklerinizi belirleyin. Alışveriş listesi oluşturun ve öncelik sırasıngöre sıralayın.

• Lokasyon belirleyin. AVM ya da cadde mağazalarından alışveriş yapacaksanız, insan trafiği yüksek yerlere gidin çünkü markalar satışın iyi olduğu mağazalarına daha çok ürün alternatifi yollarlar.

• Kalabalıksız ve konforlu alışveriş seven biri iseniz sabah saatleri en ideal zaman olacaktır.

• Ürün deneyeceğiniz için spor ve konforlu kıyafetler giyinmenizi tavsiye ederim.

• İndirim genelde üç veya dört adımlıdır. Yüzde 40, 50, 60 ve finalde yüzde 70-80 gibi etkili bir şekilde ilerler. Her bir oran ortalama bir hafta devam eder. İlk haftalar fazla olan ürün çeşitliliği son aşamaya gelindiğinde epey azalır. Fiyat olarak kârlıdır ama istediğiniz bedeni bulamamak üzebilir.

• Mağaza ya da online alışverişlerinizde listenizden şaşmayın. Emin olun sizi bekleyen binlerce heyecanlandırıcı ürün ile karşılaşacaksınız. İdare ve genel ekonomik şartları düşünmek etkili olacaktır.

• Sezonda ciddi rakamlara satılan gardırobun sezona göre demirbaşı olabilecek elbise, ceket, ayakkabı, çanta gibi ürünleri indirimli almak ana fokusunuzda olsun.

• Yaz sezonu için olmazsa olmaz dediğimiz keten elbise ve gömlekler, beyaz denim pantolonlar, desenli ve iki parçalı takımlar, tulumlar, pileli maksi boy etekler, renkli ve sade ince trikolar ile başlayabilirsiniz.

• Büyük tasarımı renkli hasır çantalar, yazlık ayakkabılar ve iri parçalı renkli yaz motifli aksesurlar her zaman gardıropta iyi tamamlayıcılardır.

• Tatil planınız var ise ve sezonun favori parçalarını zaten edinmiş iseniz, indirim ile birlikte sunulan ara sezon dediğimiz kapsül koleksiyonlarda heyecan verici ürünler bulacağınıza eminim.