Kayseri’nin meşhur tatlısı 'Nevzine'

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Bu hafta ‘Tadında Türkiye’nin konuğu, Türkiye’nin beşinci büyük dağı ünvanına sahip olan Erciyes’i kucaklayan, Anadolu tarihinin izlerini taşıyan Kayseri ve meşhur Nevzine tatlısı…

Sıcakkanlı insanıyla, 6000 yıllık tarihi ve pek çok medeniyetin hakimiyet kurduğu Kayseri’nin de tarihi Anadolu’daki her şehir gibi çok eskilere dayanıyor. Anadolu Selçuklularının ve Osmanlıların izlerinin yoğun yer aldığı Kayseri  oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Türk mutfağının genel özelliklerinin hepsine tanık olabileceğiniz kent, bildiklerimizin dışında da birçok yemeği ve tatlısı mevcut. Şüphesiz ilk olarak akla mantısı, ünlü pastırma ve sucukları gelen 

Kayseri’nin sofralarını süsleyentatlıların başında ise nevzine gelir.Kayserililerin en çok sevdiği tatlı olan nevzine, tahin ve pekmez uyumunun ceviz eşliğinde  yapıldığı harika bir lezzettir. Özveriyle hazırlanan nevzine lezzetiyle yöre insanlarının ve misafirlerin beğenisini kazanmış bir tatlıdır.

Malzemeler:

l 1 paket (250 gr) margarin 
l 1,5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi l 3 çorba kaşığı tahin 
l 3 çorba kaşığı yoğurt 
l 5 su bardağı (625 gr) un 
l 1 paket kabartma tozu 
l 2 su bardağı tozşeker 
l 3 su bardağı su 
l Yarım limonun suyu 
Hazırlanışı:
l Margarini eritip hamur kabına alın. Ceviz, tahin ve yoğurdu ilave edip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip sert kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yuvarlak bir kalıbı yağlayıp hamuru elinizle bastırarak yayın. Baklava dilimi şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.  
l tozşekerle suyu kaynatıp şerbeti hazırlayın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Tatlıyı fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini çekinceye kadar bekletin. Dilimleyip soğuk olarak servis yapın.