Kayaköy 100 yıl sonra yoldaşına kavuştu

ERCAN ÖZTÜRK

ercan.ozturk@aksam.com.tr

Fethiye’de restorasyon heyecanı! Türkiye ve Yunanistan arasındaki ‘mübadele anlaşması’ ile 6 bin Rum’un 1924’te terk ettiği Kayaköy’de restore edilen konak, Rokka adı verilen restoran olarak hayata kazandırıldı.

20’nci yüzyılın başlarına dek yaklaşık 6 bin 500 nüfusun yaşadığı o dönemki adıyla Levissi, 800 konut, 2 kilise ve 9 şapeliyle turistlerin uğrak noktası olarak fotoğraf ve film setlerine ev sahipliği yapıyor. UNESCO’nun “dostluk ve barış köyü” ilan ettiği Kayaköy, dünya çapında tanınan bir merkez. Öyle ki dünyaca ünlü aktör ve yönetmen Russel Crowe’un “Son Umut” filminin bir bölümü de Kayaköy’de çekildi. Tarihi konağın restore edilip Rokka restoran adıyla hizmete girmesinin ardından Kayaköy’e turistlerin ilgisinin daha da arttığı görüldü. Ölüdeniz’e komşu olan Kayaköy’e gelenler şimdi tarihi atmosfer içinde yemeklerini yiyerek geçmişe yolculuk yapıyorlar. Tarihi Rum konağının restoresi Yüksek Mimar Meral Oğuz tarafından gerçekleştirildi. Kayaköy’de bu tür restorasyonla turizme kazandırılmayı bekleyen tescilli binalar bulunuyor. Konağı geçtiğimiz mayıs ayında Rokka Restoran olarak turizme kazandıran Fethiye’deki Sertil Deluxe Hotel oldu. Sertil Deluxe Hotel işletmelerinin açtığı Rokka, Akdeniz mutfağı ve et ağırlıklı yemeklerle yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor. Rokka’nın tarihi konağında özel tadımların yapıldığı şarap mahzeni de bulunuyor.

Rokka’nın doğuşu

Rokka’nın menüsü köy ve çevreden gelen taze yeşillikler, buraya özgü zeytin, incir ve diğer taze ürünlerle oluşturuldu. Önümüzdeki yıl restoran kendi ürünlerini üretecek. Bölgede aynı zamanda tamamen doğal hayvancılık da yapılıyor. Fethiye’nin doğal lezzetleri Rokka’nın menüsünde yer alıyor. Geleneksel mezeler, ana yemeklerle misafirler ağırlanıyor. Bölgede kökleri 500 yıl öncesine dayanan şarap üretiminin izleri de Rokka’da yer alıyor. İşletme Müdürü Nevzat Arslan, Fethiye’nin turizminde Sertil Deluxe Hotel olarak hizmet verdiklerini, ancak Kayaköy’de açtıkları Rokka ile farklı bir misyon da üstlendiklerini kaydederek, “Kayaköy’ün terk edilmişliğine yalnızlığına Rokka ile hatırlatmak istedik. Gelen misafirlerimizin keyifle yemek yemeleri ve sohbet etmeleri Kayaköy’ün tarihinin tanıtımına da katkıda bulunuyor. Bu da bize ayrı bir gurur veriyor” dedi.