Kavurma yaparken etin yağlarını ayırın

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Kurban Bayramı tüm coşkusu ve heyecanıyla gelirken kurban kesecek aile büyükleri son hazırlıklarını tamamladı. Et yemeklerine eşlik edecek tatlılar, sarmalar, börekler çoktan buzdolabında yerini aldı bile. Peki, kurban etini nasıl hazırlayacağınızı, saklama ve pişirme yöntemlerini biliyor musunuz? 


KURBAN ETİNİZİ SAĞLIKLI TÜKETİN 
Kurbanınızı veteriner kontrolünde seçerek temiz ve hijyenik koşullarda yaşadığına emin olduğunuz yerlerden satın alın. Hijyenik olmayan koşullarda yaşayan hastalık sahibi hayvanlardan çeşitli hastalıklar bulaşır. Kurbanınız kesildikten sonra da hızlı bir şekilde dağıtma işlemini gerçekleştirin. Evinize ayırdığınız eti bir gün buzdolabında bekletmeye özen gösterin çünkü dinlenmiş etin lezzeti ve yapısı ilk kesildiği ana kıyasla çok daha iyi olur.Parçalara böldüğünüz etleri 
kullanacağınız miktarlarda ayırın. Bir pişirimlik poşetlerde ayırdığınız etleri derin dondurucularda 4-6 ay kadar saklayabilirsiniz. Derin dondurucuya ayırdığınız eti pişirmek istediğinizde akan su altında, mikrodalga fırında veya buzdolabında bekleterek çözdürün. Oda sıcaklığında, kalorifer üstünde çözdürme yaptığınız etlerde zararlı bakteriler üremeye başlar ve zehirlenmelere yol açar.Çözdürdüğünüz eti tekrar dondurmayın. Mutlaka pişirin. Pişirme işlemine almayıp tekrar dondurduğunuz etin içinde zararlı bakteriler ürer hem besinsel olarak fayda görmezsiniz hem de sağlığınızı tehlikeye atmış olursunuz.
Eti iyi pişirin
Kavurma yapmayı planladığınız etin görünen yağlarını iyice temizleyin. Kavurma yaparken ayrıca yağ ilavesi yapmayın. Eti kendi suyunda ve yağında pişirdiğinizde baharatlarla tatlandırarak çok daha lezzetli ve sağlıklı hale getirirsiniz. En sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama, ızgara, fırında veya yağ ilavesi olmadan sebzelerle sote yaparak gerçekleşir. Derin yağda kızartmalara maruz kalan etlerin vücuda faydadan çok zararı vardır. Etinizi iyi pişirin, iyi pişmeyen, kanlı halde tüketilen etlerde üremeye başlayan zararlı bakteriler hastalık yapar. 
YANINA SEBZE ŞART
Hem günlük yaşamda hem de kurban bayramında et yemeklerinin yanında sebze ve salata tüketmeye önem verin. Sebze ve salatadan alacağınız lif sayesinde etin sindirimi kolaylaşır. Et yemekleriyle birlikte C vitamini kaynaklarına sofranızda yer verin. Böylece etin yapısındaki demir mineralinden daha çok faydalanır, kansızlık sorunu yaşamanızı engellersiniz. En önemli C vitamini kaynakları yeşil ve kırmızı biber, domates, maydanoz, kekik, lahana, brokoli, portakal, kivi ve limondur. 
BAYRAM DA OLSA ARA ÖĞÜNÜ UNUTMAYIN
l Uyandıktan sonra önceliğiniz su içmek olsun. Her öğününüzde et yemeyi planlıyorsanız sindirim sorunu yaşamamak için suyla birlikte 2- 3 tane kayısı yiyebilirsiniz.
l Bayram telaşı, misafirlikler, kurban hazırlıkları derken uzun süre bir şey yemeden geçer, ara öğünler hep atlanır. Özellikle kurban bayramının ilk günü güne çok erken başlanır, öğle yemeği geç saatlerde yenir. Ara öğünlerle hem bedeninize hem enerjinize güç katın. Bir bardak sütle kendinize kahve yapmak için fırsat oluşturun.
l Bayramın ilk günü genellikle çoğu evde kurban eti pişirilir. Kesildiği gün yenilen kurban etini sindirmek oldukça güç olur. Etle birlikte sebze yemelisiniz. Kuru baklagilleri es geçmeyin. Mercimek, kuru fasulye, nohut gibi alternatifleri değerlendirin. Börek, sarma, dolma ekmek grubuna girer ve bayramlarda neredeyse her evde pişirilir. Her biri ekmek grubu olan bu gıdaları tercih ettiğinizde ekmek yemeyin.
KONTROLSÜZ BESLENMEYİN
l İkindi ve gece öğününüzde hafif atıştırmalıklar tercih edin. Misafirliğe giderseniz tok karna gitmeye çalışın, ikramlıklardan tadımlık alın. Tatlı tercihinizi sütlü olanlardan yana kullanın. Evde olduğunuz zamanlarda meyvelerin gücünden faydalanın.
l Nasıl olsa bayramdayım diye düşünüp kontrolsüz beslenmeyin. 1 hafta boyunca kontrolsüz bir şekilde fazla yemek fark edilir şekilde kilo almak için yeterlidir. Bayram sonrası yoğun iş temposuyla birlikte bir de kilonuzun üzüntüsünü kendinize yük etmeyin. Mümkün olduğunca yürüyüş yapın, hareketli olun, bol bol su için. Bayramda pozitif olun, gülümseyin ve keyifli bir bayram geçirin.