ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr
Kültür ve sanat ne kadar çok insana ulaşırsa, ne kadar çok insana dokunursa o kadar anlam ve değer kazanıyor. Bu açıdan ezber lokasyonların ya da metropol algısının dışında da kültür sanat faaliyetlerin yürütülüyor olması çok önemli. İster bireysel, ister kurumsal girişimlerle olsun, ister profesyonel isterse amatör bir ruhla yapılsın bu tür çabalar sanat hayatına büyük katkı sağlıyor. Ülkemizin dört bir yanında bu faaliyetler çeşitli form ve içeriklerde hayata geçiriliyor. Ama bu iş biraz da gönül meselesi tabii. Sizde bir karşılığı yoksa ya da gönülden gelmeyince olmuyor. İşte bu işi gönülden yapan insanlardan biri arkeolog ve yazar Dr. Murat Karasalihoğlu. Kastamonu Kent Müzesi'nin açılmasına ön ayak olan, şehirde yaptığı diğer kültür sanat faaliyetleriyle adından söz ettiren, yazdığı kitap ve çalışmalarıyla da sanat hayatına katma değer oluşturan biri kendisi. Onu daha yakından tanıyalım: "1977 doğumluyum, Kastamonuluyum. Kastamonu Valiliği ve Kastamonu İl Özel İdaresi bünyesinde faaliyet gösteren Kastamonu Kent Müzesi'nde arkeolog olarak görev yapıyorum. Arkeoloji eğitimimi Anadolu Üniversitesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora olarak yaptıktan sonra Kastamonu merkezli Batı Karadeniz arkeolojisi ve kent tarihçiliği konusunda çalışmalar yapıyorum."
KÜLTÜREL MİRASI ÇAĞDAŞ BİR ANLAYIŞLA BİR ARAYA GETİRİYORUZ
Akademik mecralarda da yayınlar yaparak her bir alanda birbirini destekleyen çalışma-yayın-projeler ortaya çıkaran Karasalihoğlu, "Kastamonu Kent Müzesini genişletmek, sosyal tarih alanında yeni kültür katmanları yaratma fikri hoşuma gidiyor. Böyle bir girişim için koleksiyonlara ihtiyacımız var ve gün geçtikçe müze koleksiyonları da artıyor. Bu koleksiyonlarla Anadolu'nun somut olmayan kültürel mirası ve aile tarihi çalışmalarını bir müze ortamında çağdaş bir anlayışla sergilemek ve bilimsel olarak çalışılmasına olanak sağlamak istiyoruz." diyor.
KASTAMONU DERİN BİR KÜLTÜR KATMANLAŞMASINA SAHİP
Karasalihoğlu, "Kastamonu'nun Tarih Kitabı: Paphlagon'dan Candar'a" ve Antikçağ'dan Bugüne Glykon Kültü" adındaki kitapları ve neden bu alanda çalışmalar yaptığından şöyle bahsediyor: "Kitaplarım Batı Karadeniz Arkeolojisi ve Kastamonu tarihinin geniş bir yelpazesini kapsıyor. Anadolu arkeolojisi içinde Batı Karadeniz yeni yeni çalışılmaya başlayan bir bölüm. Ben de bu alanda üreterek alan çalışmalarına ve yazımına katkı sunmaya çalışıyorum. Öte yandan Kastamonu oldukça derin bir kültür katmanlaşmasına sahip ve bu katmanların hakkıyla gün yüne çıkması gerekiyor. Bu nedenle Anadolu'nun bu müstesna bölgesinin bilinir olması için kendi payıma düşeni yapmaya çalışıyorum."
TEMEL MOTİVASYONUM ÜRETME FİKRİ
Kültür ve sanata dair çalışmalarını Kastamonu'da gerçekleştiren Dr. Karasalihoğlu, "Temel motivasyonum kesinlikle üretme fikri. Bu fikri besleyen ise çalışma bölgemizde malzemenin çok olması, birçok alanın bakir olması, kültür ve sanat alanında ortaya konulmuş işlere ihtiyaç ve açlığın olmasıdır." şeklinde izah ederken, bundan sonraki çalışma ve projelerini ise şu şekilde özetliyor: "Koleksiyonlarımız el verdikçe ve tabi diğer koşullar da olgunlaştıkça müze içeriğinin genişletilmesi ve daha geniş kitleye ulaştırılması fikirleri var. Tabi kent tarihçiliği ile arkeoloji de birbirinden farklı ve arkeoloji konusunda da devam eden proje ve yayın çalışmaları da mevcut."