Kaskı da aklı da başında kadınlar

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Kiminin ailesi “Sakat kalırsın”, kiminin ailesi “Hakkımı helal etmem” dedi. Ancak motor sevdalısı bu üç kadını kimse fikrinden caydıramadı… Alanında ilk ve tek olan Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü’nün başkanı Adile Yavuz, kurucuları Burcu Ercan ve Alev Kılıç… Onların derdi sadece eğlenmek değil, kadınların da trafikte var olduğunu göstermek ve seslerini duyurmak…

Çocukluğumdan beri motor kullanıyorum

Burcu Ercan

Burcu Ercan, çocukluğundan beri motor kullanıyor. Önceleri ailesinden gizli motor kiralayıp gezen Burcu, “O yaşta bir çocuk için çok riskliydi herhalde yürek yemiştim” diye anlatıyor bu cesur girişimini. Hayatı basketbol ve masa tenisinden ibaretken matematik sevgisi ağır basınca eğitimini alıyor. Şimdi bir dershanede ve temel lisede matematik     öğretmenliği yapıyor. Burcu Ercan kulübün saymanı ve yol kaptanı…

GİZLİCE MOTOR KİRALARDIM

İlkokuldan beri zaten bisiklet kullanmaya meraklıydım. Lise çağlarımda ailemden gizli motor kiralardım. O yaştaki bir çocuk için Sakarya’dan Sapanca’ya motorla gitmek riskliydi aslında. O zaman bilinçsizdim. Yazlığa gittiğimizde de motor kiralardım. Bir iki kere yakalanınca ailem “Düşersin, sakat kalırsın, tehlikeli” diye itiraz etti ama dinleyen kim. Bir süre sonra motor almak istediğimi söyledim. Belimdeki sorun nedeniyle çok fazla yürümemem gerekiyordu. İyi de bir bahanem vardı ama evdekileri ikna edemedim. Motor yerine araba aldılar. Fakat bir süre sonra çok sıkıldım. Arabayla mutlu olmadığımı söyledim, sağlığım da sorun olunca kabul ettiler. 

KADINLARA TAVSİYE EDİYORUM

Trafikte çok sorun yaşamıyorum ama kuryeler biraz dan dun kullanıyor. Bir anda aradan çıkıyorlar ki bu çok tehlikeli. Onlara da suç bulmamak lazım çünkü süreyle yarışıyorlar. Şirketleri hızlı bir şekilde paketi ulaştırmalarını istiyor. Daha fazla kazanayım derken canlarından oluyorlar. Trafikte asılan olmuyor da el sallıyorlar, alkışlıyorlar, tebrik ediyorlar. Az önce motorlu kurye arkadaşla karşılaştık. “Aferin, helal olsun” dedi. Kadınlara kesinlikle motor kullanmalarını öneriyorum. Daha pozitif bir hayatları olur. Mesela öğle arasında bir saat vaktim oluyor. Motora atlayıp Emirgan’a gidiyorum. Günün yoğunluğunda mola vermek insanı çok rahatlatıyor. 

Ruj da sürüyorlar motosiklet de

Adile Yavuz

Adile Yavuz gelir uzmanı olarak çalışıyor aynı zamanda Beşiktaş Spor Kulübünde voleybol hocalığı yapıyor. Çocukluğundan beri motor kullanan Adile Hanım, bir süre sonra kendisi gibi kadın sürücülerin peşine düşmüş. Araştırmaları sonucunda motor sevdalısı birkaç kadınla tanışmış ve ardından Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü’nün ilk temelleri atılmış. Başlangıçta dört kişilik üyesi olan kulüp üyelerinin sayısı şimdi tüm Türkiye genelinde dokuz yüze ulaşmış. Adile Hanım aynı zamanda kulübün başkanlığını yapıyor… 

ÖNCE 4 KADINDIK ŞİMDİ 900  

Uzun yıllar tek başıma motor kullandım. Bir süre sonra başka hiç mi kadın sürücü yok diye araştırmaya başladım. Bir kadın sürücü daha olsa oturup konuşsak, bilgilerimizi paylaşsak diye düşünürdüm. Bu amaçla yola çıkıp Türkiye Kadın Motorcular Kulübü’nü kurdum. Başlangıçta dört kişiydik, bugün Türkiye genelinde dokuz yüze yakın üyemiz oldu. Başka gruplar da var ama onlar karma. Biz sadece kadınların olduğu tek resmi kulübüz. Türkiye’nin her yerinde Diyarbakır’da bile kadın sürücümüz var. Hepsini bir çatı altında toplayıp Türkiye genelini kapsayacak bir şekilde oluşum sağlamaya çalışıyoruz. Sayımız ve gücümüz belli olsun, kadın motosikletçilerin de trafikte var olduğu bilinsin istiyoruz. Kulübümüzün kadın sürücülerinin desteğiyle misyonumuz ve vizyonumuz doğrultusunda emin adımlarla yol alıyoruz.

DERDİMİZ EĞLENMEK DEĞİL

Derdimiz bir araya gelip eğlenmek değil. Sosyal sorumluluk projeleriyle kadınların sesini nasıl duyurabiliriz, onlar için neler yapabiliriz diye bakıyoruz. Yılbaşında huzurevi etkinliklerimiz oluyor. Hediyelerimiz alıp ziyaret ediyoruz. Kimsesiz çocuklar için çalışmalar yaptık. Köy okullarına yardım götürdük. Kulübü kurduktan sonra inanılmaz derecede ilgi gördük, örnek gösterildik. Motora gönül vermiş kadınlar var. Motor tutkusu varsa mutlaka bir yerde onunla buluşur. Hepimiz bu yollardan geçtik, bu nedenle bu istekli arkadaşlara yardımcı olmak istiyoruz. 

Aile korkusu, çevre baskısı yıldırmadı

Alev Kılıç 

Alev Kılıç, kurumsal etkinlikler direktörü olarak çalışıyor. Aynı zamanda Türkiye Kadın Motosikletçiler Kulübü’nün de genel sekreteri. Yıllardır motor kullanan Alev Kılıç, aile korkusu ve çevre baskısı nedeniyle bir sene önce motor sahibi olabilmiş. Profesyonel eğitmenlerden ders alan ve hâlâ eğitime devam eden Alev Kılıç da motor sevdalısı bir kadın…

HAKKIMI HELAL ETMEM DERKEN…

Bir yıl önce motor sahibi oldum. Çünkü aile korkusu, çevrenin baskısı geciktirdi. Motor almak istediğinizi söylediğinizde istinasız herkes “Sakın alma, çok tehlikeli” der. Hiçbir ebeveyn “Tabii kızım motora binebilirsin, ne güzel” demez. Motoru ilk aldığımda sosyal medyada fotoğraf paylaştım. Annem de görünce “Arkadaşımın motoru” dedim. Çünkü annem “Motora binersen hakkımı helal etmem” diyordu. Bir süre idare ettim. Babam fotoğrafın altına “Motor arkadaşının anladık da, peki plaka kimin?” diye yazınca ortaya çıktı. Annem “Hakkımı helal etmem” derken şimdi “Dikkatli kullan” diyor. Artık bu noktaya geldiler. Bilinçli kullanıcı olunca güveniyorlar.

KADINLAR DAHA DİKKATLİ

Motor tutkusu bizi bir araya getirdi. İş hayatımızda öğrendiklerimizi, deneyimlerimizi kulüp için nasıl daha faydalı bir hale getirebiliriz diye düşündük. Daha fazla emek vermek üzere kolları sıvadık. Kadın motosikletçiler arasında çok güzel bir dayanışma var. Motor hobimiz ama sadece keyif için binmiyoruz. Kulübümüzün hedeflerinden biri önce kendi içimizde iyileşmek sonra toplumsal konulara dikkat çekmek. Özellikle kadınlara motosiklet kullanmalarını öneriyorum. Belki çok kolay değil ama güç gerektirmiyor. Denge işi. Kadınlar trafikte erkeklerden daha dikkatli ve kurallara daha fazla uyuyorlar. Motora kadın eli değdiğinde daha sağlıklı bir trafik akışı sağlanıyor. Çocukken bebeklerle oynamadık ama ruj da sürüyoruz, motor da.

“BRAVO” DİYORLAR

En büyük korkum trafikte giderken birinin arabasının kapısını aniden açması. Sonuçta biz bunu düşünüyoruz ama araç kullananların da dikkat etmesi gerekiyor. Aracından tükürenler, sigara atanlar en büyük derdimiz. Yol şartlarının belli standartlara getirilmesi gerekiyor. Park alanlarımız yok. Trafiği rahatlatmak ve motor kullanımı teşvik etmek isteniyorsa köprü ücreti alınmasın. Kadın olduğunuzu fark ettiklerinde yan yana seyahat etmek istiyorlar. Ya da motora bakıyorlar, merak ediyorlar. Fark etmeden tehlikeye atıyorlar. Takdir eden, “Helal olsun, bravo” diyen çok. Motor kullanan kadınlar için “asi, serseri” gibi bir algı var. Biz motor sevdalısı kadınlarız. Güvenli sürüşü ön planda tutan kadın motosikletçiler olarak da örnek teşkil etmeye devam edeceğiz.