ÖZLEM SÖNMEZ / cumartesi@aksam.com.tr
Atopik cilt nedir? Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?
Cilt bariyerindeki yapısal ve fonksiyonel bozulmalar nedeniyle, atopik cilt ne içindeki nemi/ yağı tutabiliyor, ne de dışarıdan içeriyi zorlayan mikroorganizmalara veya alerjik maddelere karşı durabiliyor. Bariyer bozukluğu ne kadar şiddetli ise atopik cildin sorunları da o derece yoğun oluyor. Atopik ciltte bir kuruluk-kaşıntı kısır döngüsü bulunuyor. Atopik cildin kuruluk atakları dönemlerinde, kuruluğa ek olarak baş edilemeyen kaşıntılar ve deride kepeklenme, çatlama, pullanma, kalınlaşma, kızarıklık gibi farklı cilt sorunları da bulunabiliyor.
Atopik cildi hangi faktörler tetikler?
Atopik ciltte kuruluğa bağlı oluşan yoğun kaşıntılara neden olan iç ve dış faktörler sıcak, soğuk, su, sabun, stres, uykusuzluk, sürtünme, terleme, vücut sıvıları, uygunsuz giysiler, uygunsuz kozmetikler, besinler, kış mevsimi, öğle güneşi ve hava kirliliği olarak özetlenebilir.
Vücudun en çok hangi noktalarında oluşur?
Yetişkinlerde atopik cilt en sık yüz, baş, boyun, eller, ayaklar, dudak etrafı ve meme etrafında oluşuyor. Bebeklerde ise yüz, kol ve bacakların sürtünmeye maruz kalan alanlarını etkiliyor. Çocuk yaş grubunda ise en çok kollar, bacaklar, ayak ve el bileklerini tutuyor.
DUYGUSAL SORUNLARA NEDEN OLUYOR
Atopik cildin dezavantajları nedir?
Atopik cilt görülebilen fiziksel problemlere ek olarak görülemeyen duygusal problemlere de neden olabiliyor. Atopik cilt hem kişi hem de aile için maddi, manevi, fiziksel, sosyal, kişisel, emosyonel, ve psikolojik yük oluşturuyor. Kuruluk ve buna bağlı ikincil kaşıntı, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Yetişkin hastalarda eli etkileyen atopik cilt yüzde 30 oranında bulunabiliyor ve iş yerinde maluliyet yaratabiliyor. Atopik cilt tüm dünyada çocukların yaklaşık yüzde 20-30'unu, yetişkinlerin ise yüzde 10'unu etkiliyor.
Atopik ciltte yaşanan sorunlar kontrol altına alınabilir mi?
Atopik cildi kontrol altına almanın en kolay yolu cilt kuruluğunu azaltan ve cilt bariyerinin yapısını ve fonksiyonunu destekleyen nemlendiricilerin kullanımı. Basitçe atopik ciltte eksik olan harcın yerine konması ve tuğla duvarın desteklenmesi gerekiyor. Nemlendiricilerin atopik cildi olan tüm bireylerce, her yaşta, tüm vücutta, her daim, bol miktarda kullanımlarını arzu ediyoruz. Günde en az bir, ideal iki kez, tercihen ılık duş veya banyo sonrası üç dakika içinde nemli cilde sürülmelerini öneriyoruz.
Yürütmekte olduğunuz kampanyayla nasıl bir farkındalık oluştu?
Bepanthol SensiDaily ile yaptığımız "Türkiye Cilt Farkındalığı" araştırmasının sonucuna göre cilt tipini tanımlarken yüz cildini tanımlayanların oranı yüzde 64: Bu da gösteriyor ki halk arasında cilt terimi daha ziyade yüz derisini ifade etmekte kullanılıyor. Araştırmaya göre her 10 kişiden yalnızca 2'si cilt tipini belirlemek için dermatolog yardımına başvuruyor. Bu konuda eğitim, farkındalık, bilinçlenme ve doğru cilt tipi belirlenmesi için dermatolog başvurusu gerektiğini söyleyebiliriz. Araştırmaya göre, cildini "çok kuru veya atopik" olarak tanımlayanların oranı yüzde 6: Bu da gösteriyor ki halen atopik cilt farkındalığı düşük; halkımız 'atopi' terminolojisine aşina değil ve atopik cildin ihtiyaçları konusunda bilgiye sahip değil. Her 10 kişiden 6'sı 'atopik cilt' kavramını daha önce duymadığını söylüyor. Her 10 kişiden 4'ü derilerini hiçbir zaman nemlendirmiyor; yani nemlendirici kullanmıyor; Bu da gösteriyor ki halkımız nemlendirici kullanımının atopik cildin en temel ihtiyacı olduğunu bilmiyor veya nemlendiriciye ulaşamıyor. Araştırmanın ve kampanyanın hedefi atopik cilt farkındalığını artırmak, atopik cilt bakımının ve nemlendirici kullanımının fiziksel yakınmaları önleyebileceğini vurgulamak, atopik cildi olan bireylere sosyal cesaret ve sosyal özgürlük kazandırmaktı. Şu ana dek kampanyanın başarılı gittiği söylenebilir.