Kars dünyaya açılıyor

Son yıllarda kış turizminin odağı olan Kars, marka şehir olma yolunda ilerliyor. Geçen hafta Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ''Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi'' kapsamında düzenlenen Uluslararası Kars Konferansı ve Tanıtım Etkinlikleri bu anlamda Kars'ın turizm kimliğini daha geniş kitlelere ulaştırmak için önemli bir adım oldu.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen "Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi" kapsamında düzenlenen Uluslararası Kars Konferansı ve tanıtım etkinlikleri şehrin tarihi dokusu ve kültürel zenginliğine dikkat çekti.

Programın ikinci günü Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda "Uluslararası Kars Konferansı" gerçekleştirildi. Konferansta konuşan SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca "Tarihi Kimliği ile Kars Kenti" projesi ile ilgili bilgi verdi.

"UNESCO olarak 75. yılımızı kutluyoruz, Ankara dışındaki ilk etkinliğimizi Kars'ta yapmaktan mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullanan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz ise uluslararası arenada tanınabilmek için yerelde çalışmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Oğuz "Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne neden girmesin? Bunlar için çalışmak lâzım. Yerelde çalışmazsanız ulusalda ya da uluslararası platformda "bu listeye girin" diye kapınızı çalmazlar." diye konuştu.

"OTELLER YÜZDE 80 DOLU"

Kars Valisi Ziya Polat da Ani Ören Yeri'nin önemine dikkat çekerek" Buralar atalarımızın ilk fethettiği topraklar, Sultan Alparslan'ın ilk Cuma Namazı kılışı, ilk Türk Camii, ilk Türk Mezarlığı, ilk Türk Çarşısı hepsi burada. Bu destinasyonlarla ilgili özel çalışmalar yapmamız gerekiyor. Ani Ören Yeri'nde müze çok güzel bir fikir, en kısa zamanda gerçekleşmesini diliyoruz" dedi.

"KARS'IN TURİZMDE SÖYLEYECEK ÇOK SÖZÜ VAR"

'Zaman ve Tarihe Yolculuk: Kars'ın Kültürel Miras ve Tarih Alanlarındaki Zenginliği' başlıklı panelde ise Kars turizminin kar turizmi ile sınırlı kalmaması gerektiği, kültür turizminin de büyük önem taşıdığı belirtildi. Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz "Dünyada kültür turizminde yüzde 14,5 oranında artış bekleniyor. Kültür turizmine talep ortalama turizm hareketliliğine göre 4 kat yüksek. Kültür turizmi istihdamın artmasını ve yerel ürünlerin daha yüksek değerde satılmasını sağlıyor." değerlendirmesini yaptı. Kars'ın uzun yıllara dayanan bir hikayeye ve çok kıymetli Ani Ören Yeri'ne sahip olduğunu hatırlatan Yavuz "Kars'ın tanınması yolculuğunda Doğu Ekspresi'nin de çok büyük rolü var. Tarihi, taş binaları eşsiz, çok özel hikâyeleri bulunuyor. Ayrıca coğrafi işaretli ürünlerin Kars'a çok büyük katkısı var. Peynir, bal, kaz ve Kağızman elması gibi ürünlerin tanıtımı ile ilgili daha çok konuşmamız ve çalışmamız lâzım. Kars'ın turizmde söyleyecek çok sözü var ama aynı zamanda yapılacak çok iş de var." şeklinde konuştu. Panelde söz alan Varşova Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Leszek Karski de "Günümüzde dünya mirası alanlarımızdan söz ettiğimizde karşımıza çıkan en büyük sıkıntı iklim değişikliği. Kültürel sahalarımız yoğun tehdit altında. UNESCO ile UNFCC arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerekiyor, dönüşüm gerçekleştirme zamanı. Artık sadece iş sektörü odaklı olmamalıyız. Turizm sektörünü çok daha kapsamlı ele almalıyız." ifadelerini kullandı.

Kars halkının yoğun katılım gösterdiği programda âşık atışması da büyük ilgi gördü. Âşık Bilal Ersarı ile Âşık Ensar Şahbazoğlu sazlarını ve sözlerini kullanarak âşık atışmasının güzel bir örneğini izleyenlere sundu. Âşıkların dizeleri izleyenlere hem güldüren hem de düşündüren mesajlar verdi.