Karadeniz'in yeni turizm rotası: Giresun

Giresun Adası, Kümbet Yaylası, Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl, Halil Rıfat Paşa Tüneli, Göksu Travertenleri ve Taflanaltı Sokağı gibi birbirinden cazip gezi noktaları ile dikkati çeken Giresun, hayata geçirilen yeni projelerle turizm potansiyelini artırmaya çalışıyor.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Son yıllarda değişen tatil trendleri güzergâhları değiştirdi. Buna bir de büyükşehirlerde artan tahammül edilmez sıcaklıklar eklenince Karadeniz yaylaları en serin konaklama noktaları haline geldi. Turizm potansiyelini gün yüzüne çıkarmak isteyen Giresun gibi şehirler pandemi sonrası kültür ve doğa turizmine artan ilgiden en çok payını alan yerler arasında. Giresun Adası, Kümbet Yaylası, Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl, Halil Rıfat Paşa Tüneli, Göksu Travertenleri ve Taflanaltı Sokağı gibi birbirinden cazip gezi noktaları ile dikkati çeken Giresun hayata geçirilen yeni projelerle bilinirliğini artırmaya çalışıyor.

Giresun'un Doğu Karadeniz coğrafyası içerisinde yer alan güzide şehirlerden birisi olduğunu söyleyen İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, şehrin özellikle doğal güzellikleriyle öne çıktığına dikkat çekiyor. Gürgenci, "Bizler Valiliğimizle, Bakanlığımızla birlikte buradaki kültür ve turizm destinasyonunun alt yapılarıyla ilgili ciddi program ve projeler yürütüyoruz. Karadeniz uğrak bir yeri haline geliyor ve Giresun da bundan mümkün olduğu kadar en büyük ölçüde pay sahibi olacaktır diye düşünüyoruz. Elimizdeki turizm verilerine baktığımızda, bu kapının açıldığını görmemiz de mümkün." diyor. Gürgenci, turizm çeşitliliği için kış turizmi adına fizibilite raporları hazırladıklarını belirtiyor ve ekliyor: "İlimizde kış turizmine yönelik bir tesis alanı oluşsun istiyoruz. 3 tane turizm merkezimiz, 4 tabiat parkımız var ve tabiat parklarımız, doğa turizmi adına çok önemli değerler barındırıyor. Toplam 3600 yatak kapasiteli şehirde 84'e yakın tesis var ancak bunun üçte birini öğretmen evleri ve kamu misafirhaneleri oluşturuyor."

2007 yılında Giresun Kümbet Yaylası'ndaki Birun Kümbet Dağ Evi'nin işletmesini devralan Albayrak Grubu bu anlamda şehirdeki konaklama açığını gidermeye aday. Yaz turizminden sonra gözünü kış turizmine diken Birun Kümbet Dağ Evi 2013-2014 yıllarına kadar sadece yaz turizmine yönelik çalışırken 2014 yılı itibariyle yaz – kış hizmet vermeye başladı. Yıldız fotoğrafçılığı ve of road gibi aktiviteler de son iki, üç yıldır bölgede doğa turizmine olan ilgiyi hayli artırmış.

AMAZONLARIN KARARGÂHI: "GİRESUN ADASI"

Doğu Karadeniz'in en büyük adası olan ve 26 kuş türüne ev sahipliği yapan Giresun Adası şehrin en önemli cazibe merkezlerinden. Geçmişi antik çağlara uzanan ve pek çok efsaneye ev sahipliği yapan ada şimdilerde koruma altına alınan gümüş martı, küçük gümüş martı ve karabatakların üreme alanı. Savaşçı amazon kadınlarının üs olarak kullandığı söylenen Giresun Adası'nın yanı başındaki Hamza Kayası da çocuğu olmayan kadınların umut bağladığı bir söylencenin kaynağı. Giresun Adası'nın çevre düzenleme projesinin hızla devam ettiğini aktaran İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, sözlerine şöyle devam ediyor: "Giresun Adası, çalışmalar tamamlandığında sadece ilimiz için değil, bölgemiz ve ülkemiz için çok değerli bir destinasyon noktası haline gelecek. Çünkü Giresun Adası Karadeniz'in üç adasından biri. Adanın içerisinde barındırdığı taşınmaz kültür ve doğal varlıklarıyla beraber çok önemli bir değer. İkinci konu ise özellikle Aksu Vadisi bölgesinde ciddi anlamda valiliğimizin ve ilgili kurumların yatırımları söz konusu. Bunlardan bir tanesi de Göksu Travertenleri, daha yeni bir proje olmasına ve tamamlanmamış olmasına rağmen çok ciddi bir ilgiye mazhar olan bir alan. Göksu Travertenleri, aslında orada maden sularıyla ortaya çıkan kalker oluşumuyla beraber travertenlerden oluşuyor. O beyaz görüntü aklımıza hep Pamukkale'yi çağrıştırıyor. Biz de istiyoruz ki Karadeniz'in de bir Pamukkale'si olsun. İlerleyen dönemde travertenle, Mavi Göl'ü birbirine bağlayan bir yürüyüş rotası da planlanıyor."

GÖKSU TRAVERTENLERİ

Giresun Valiliği İl Özel İdaresi tarafından projelendirilen "Göksu Travertenleri Projesi", Giresun İli, Dereli İlçesindeki Yeşil Yol Güzergâhı öncelikli olacak şekilde ve "Doğu Karadeniz Turizm Master Planı"na uygun olarak hayata geçiriliyor. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı; yaylalarıyla, yaklaşık 120 km'lik sahil şeridiyle, tarihiyle, tarihi kişilikleriyle ve dünya gastronomi literatüründe önemli bir yere sahip mutfağıyla dikkat çeken şehrin bir diğer önemli bir özelliği zengin mineralli sulara sahip olması. Özellikle travertenlerin bulunduğu bölge, mineral değerleri yüksek sulara sahip. Giresun'un önemli bir turizm değeri olan Mavigöl, turkuaz rengini bu sulardan gelen minerallerden alıyor. Bölgedeki mineralli sular bir araya getirilerek, doğal karstik yapısını bozmadan göletler oluşturarak Pamukkale travertenlerine benzer bir görüntü elde ediliyor. Projeyle birlikte Mavigöl, Kuzalan Tabiat Parkı, Göksu Travertenleri ve yaylalar doğaseverler için yaz ve kış turizminde tercih edilebilecek yeni bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Göksu Travertenleri Projesiyle birlikte 55 adet irili ufaklı göl oluşturulmuş. Bu göller; zaman içerisinde kaynak suların beyazlatıcı etkisiyle tamamen doğal yollarla Pamukkale görüntüsüne kavuşuyor.

YAZ-KIŞ KARADENİZ

Kış turizminde de hayli iddialı olan sisler içindeki Giresun yaylalarında misafirlerin sürprizlere açık olması gerektiğini söyleyen tur rehberi Hüseyin Uzun, "Giresun'un en güzel yaylalarından birisi 1850 rakımdaki Kümbet Yaylası, daha sonra Kulakkaya Yaylası. Daha yükseklere çıktığımızda Bektaş Yaylası bulunuyor. Biraz daha aşağıya doğru geldiğinizde Dereli ilçesinde Kuzalan Tabiat Parkı'nda muhteşem bir Mavi Göl, aynı zamanda Kuzalan Şelalesi var. Buraya geldiğinizde yol üstündeki çeşmelerden maden suyu tadabilirsiniz. Giresun ayrıca en büyük sahillerden birisine ev sahipliği yapıyor. Keşfedilmemiş, çok güzel bakir koyları var." diyor.