Karadeniz'in başladığı şehir Zonguldak

Bu hafta Karadeniz'in en batısında yer alan ilimiz Zonguldak'ta olacağız. Doğal kaynakların bol olduğu Zonguldak, taş kömürü diyarı olarak biliniyor. Kuvarsit, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, şiferton yatakları da bulunuyor. Zonguldak'ın tarihine bakacak olursak, Frigyalılar (Frigler), Yunanlılar (İyonlar ve diğerleri), Persler, Hellenler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar hakim oldular.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

‘Zonguldak ismi nereden geliyor’ diye bakarsak, birkaç rivayet bulunuyor. Taş kömürünün henüz bilinmediği sıralarda Zonguldak bir köydü. Sazlık ve bataklık bir arazide bulunduğu için ‘sazlık’ anlamına gelen ‘Zongalık’ denmiş. Zongalık daha sonra ‘Zonguldak’ olarak yerleşmiş. Başka bir rivayette adını Sandra Çayı’ndan alarak Zonguldak’a dönüşmüş. Başka görüşe göre de, Göldağı kesimi ya da bölgesi anlamına gelen ‘Zone Ghuel Dagh’ın Türkçe okunuşundan almış. Görüldüğü gibi şehrin ismi konusunda tam bir mutabakat bulunmuyor.

Zonguldak, son zamanlarda oldukça fazla göç veren bir şehir konumundadır. Yıllarca yeraltı zenginlikleriyle hayat bulmuş bu şehirde kültür ve turizm çalışmaları son zamanlarda hızlanmış. ‘Nereler gezilebilir’ diye bakacak olursak, ilk akla gelen yerleri sıralayalım.

Gökgöl Mağarası: Astım hastalığına iyi gelindiği söylenir. Görünüşü çok hoş olan mağaranın içinde sarkıt ve dikitler bulunuyor. 

Çayır Köyü Su Mağarası: Çaycuma’ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan Çayır Köyü’ndedir. Güzel bir mağaradır. 

Cehennem Ağzı Mağaraları: Ereğli’de bulunur ve 3 mağaradan oluşur.  Bunların dışında, Cumayanı Mağarası Kızılelma Mağarası ve İnağzı Mağarası da Zonguldak›ın ilgi gören mağaralarından.

Bostandüzü Ormaniçi Dinlenme Alanı: Devrek’e bağlı Akçasu Köyü’nde bulunan Bostandüzü Ormaniçi Dinleme Alanı, piknik yapılıp hoş vakit geçirilecek bir mesire yeridir. 

Filyos Kalesi ve ören yeri: Çaycuma’da bulunan alan Romalılar tarafında yapıldığı bilinen yerleşim yeridir.  

Kızılcapınar Baraj Gölü: Ereğli’ye uzaklığı 20 kilometredir. 1994’te inşa edildi. Ereğli Demir Çelik fabrikasını suyu burada karşılanmaktadır.

Kapuz Plajı: Deniz mevsiminde, deniz keyfini çıkarabileceğiniz bir plajdır. 

Karadeniz Ereğli Müzesi: Ereğli’de bulunan müze 19. Yüzyıl’da Halil paşa tarafında inşa edildi. Halk arasında ‘Halil Paşa konağı’ olarak da biliniyor. Müzede birçok arkeolojik eser sergileniyor.

Köprülü Camii: Zonguldak’ın merkezinde bulunan camii Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış tarihi bir yapı. Bunların dışında gezebileceğiniz tarihi camileri de sıralayalım, 1200 yıllık Orhan Gazi Camii, Hidayetullah Camii, Lütfiye Camii, Köprülü Camii, İzzet Mehmed Paşa Camii, Gazi Süleyman Paşa Camii, yapım tarihi bilinmeyen Kapançatı Köyü Camii.

Ne yenir?

Zonguldak’a geldik ne yiyelim derseniz, Zonguldak mutfağının da en meşhur çorbası adı bazı yerlerde değişik söylense de Uğmaç çorbasıdır. Bunun dışında Zonguldak ve Bartın civarının çorbalarından pumpum çorbası da bilinen çorba çeşididir. Yemek çeşitleri olarak tirit yemeği, malay, kabuklu fasulye, tenekede tavuk, Ereğli pidesi, pırasalı mancar, Cizleme, cevizli kömeç, kabaklı börek, beyaz baklava tadına bakabileceğiniz yöre lezzetleri olarak göze çarpıyor. 

Zonguldak’a ulaşım nasıl sağlanır?

İstanbul’dan Zonguldak 350 km’dir. Ankara’dan ise 250 km’dir. Ankara ve İstanbul istikametinden gelenler Bolu-Yeniçağa bölgesinden Zonguldak istikametine dönüş yapmaları gerekmektedir. Zonguldak’a en yakın havalimanı Kastamonu’da bulunmaktadır. Kastamonu-Zonguldak arası ise 220 km’dir.