Karadeniz'de balık, sadece balık değildir

Karadeniz yemekleri, tatlıları büyük bir çeşitlilik gösterir. Hamsi yemeklerin kralıdır, Mısır ekmeği tüm yemeklere hükmeder. Balık yemekleri ki bu yemekler sadece diğer bölgelerde ki gibi sadece kızartma, buğulama veya ızgara olarak değil yeşillik veya diğer yöre ürünleri ile birlikte yapılabilir.

Akşam Cumartesi

Yemek sohbeti yapmayı, yemek yemeyi çok severim. Geçen gün bir arkadaşımızla yemek sohbeti yaparken benim yanımda Karadeniz yemekleri için olumsuz görüşlerini belirtti. "Lezzeti olmayan, mutfağı zayıf bir bölge" dedi.

Ağzının tadını bilmeyen sadece tek tür yemek üzerine yaşayanlar bölge yemekleri konusunda çok bilgi sahibi olmadığı için bu tip yakıştırmalarda bulunabilir.

Oysa Karadeniz yemekleri, tatlıları büyük bir çeşitlilik gösterir. Hamsi yemeklerin kralıdır, Mısır ekmeği tüm yemeklere hükmeder. Balık yemekleri ki bu yemekler sadece diğer bölgelerde ki gibi sadece kızartma, buğulama veya ızgara olarak değil yeşillik veya diğer yöre ürünleri ile birlikte yapılabilir.

Mesela Doğu Karadeniz'e gittiğinizde Hamsi Koli yemeden dönmeyin.

İçinde hamsi, pırasa, pazı, taze soğan, mısır unu bulunan bu yemek vücuda hem sağlık hem de güç verir. Sizlerin hamsili ekmek diye bildiğiniz bu mucize yemek yanında taze salatalık ile yenildiğinde lezzetin doruklarına çıkarsınız. İçindeki fosfor nedeniyle sağlık açısından inkar olunamayacak yararları bulunan balığın en güzel çeşitleri yine Karadeniz'de yenilir.

Belki aranızda vejetaryen olanlar veya balık yemeyi sevmeyenler vardır. İşte Karadeniz mutfağı sebze severler için de bulunmaz nimetlerle doludur. Karadeniz mutfağında insan sağlığı için gereken gıdaları rahatlıkla edinebilirsiniz.

Sözgelimi yemeklerin lordu, Kara Lahana insanın ömrüne ömür katar. Karadeniz'de en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Kara Lahana'ya, mısır, barbunya gibi lezzetlerin de eklenmesiyle hazırlanan çorba tam bir vitamin deposudur.

Peki Lord varsa, Kont yok mu? Olmaz mı? Taze fasulyenin sarımsak ve soğanla müthiş raksıyla pişen damaklarımızda harika lezzetinin bırakacağı izleri aklımıza nakşedeceğimiz turşu kavurmasını takdim edeyim size.

Kara Lahana sarması için fazla övgüye gerek yok. Yiyen bilir ne demek istediğimi.

Karadeniz'in yağışlı ikliminde muhteşem bir lezzete kavuşan Kuru Fasulye gibi daha nice özel tatları saymak mümkün.

Hele tatlı konusunda Karadeniz insanı tatlıların şahını yapmış. Rize'de kokulu üzümden yapılan içine sadece nişasta, mısır unu ve şeker katılıp muhallebi kıvamında pişirilen Pepeçura bu zamana kadar yiyebileceğiniz en muhteşem tatlı olabilir. Şifa kaynağı bu tatlı bilhassa birkaç gün bekletilip üzerinde oluşan küfü atıp yenildiğinde tadına doyum olmaz.

Ama yemeklerin imparatorunu en sona bıraktım.

İster sabah kahvaltıda, ister öğlen yemeği, olmadı, akşam yemeği, hatta gece yarısından sonra canınız çektiğinde yiyebileceğiniz İmparator Mıhlama.

Trabzon peyniri, tereyağı ve incecik mısır ununun kavrulmasıyla hazırlanan mıhlamaya Artvin'de kaymak da ilave edilir. Sıcakken servis edilen mıhlama en karakteristik Karadeniz yemeklerinden biridir.

Karadeniz yemekleri oranın insanın karakteri gibidir. Zordur, sevene kadar zaman geçer, ama bir kere sevdiniz mi bir daha vazgeçemezsiniz. Karadeniz insanı güzel insandır, çünkü siz onu sevmeseniz bile onun sevgisi bir süre sonra onu sevmenizi sağlar.