Karadeniz müziğinin sevilen isimlerinden Volkan Arslan: Bu kültürü devam ettirmek benim görevim

Son zamanlarda çıkardığı mashup tarzı çalışmalarıyla dikkat çeken Karadeniz müziğinin sevilen isimlerinden Volkan Arslan, ''Karadeniz müziği benim kültürüm... Üstelik TRT gibi bir kurumda çalışıyorsanız zaten bu kültürü devam ettirmek en önemli görevlerinizden biri oluyor. Müzik algısı değişiyor ve hızlı bir tüketim var. Ben de algısı değişen topluma ayak uydurmak için mashup yapmak istedim, çok sevildi.'' şeklinde konuştu.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Karadeniz müziğinin sevilen isimlerinden Volkan Arslan bu hafta Akşam Cumartesi'nin konuklarından biri. Sesi ve enerjisi ile Karadeniz müziğine renk katan ve çıkardığı albüm ve single parçalarla dinleyicilerinin takdirini kazanan Arslan aynı zaman TRT sanatçısı... Son aylarda çıkardığı mashup tarzı çalışmalarıyla da dikkat çeken sanatçı, yeni bir mashup ile müzikseverleri selamlıyor. Yine Karadeniz müziğinin dikkat çeken isimlerinden Zeynep Başkan ile birlikte hazırladığı mashupla geniş kitlelere ulaşan Arslan, Karadeniz'in kendine özgü tınılarını hem geleneksel hem de modern unsurlarla harmanlıyor. Karadeniz ruhunu sonuna kadar hissedeceğiniz bu birlikteliği ve Arslan'ın çalışmalarını konuştuk.

TRT TERBİYESİ ÇOK ŞEY KATTI

Şöyle kısaca bir sizi tanıyalım... Müzik alanında neler yaptınız bugüne kadar?

9 yaşıdan beri müzikle ilgiliyim aslında. Önce bağlama çalmaya başladım. Daha sonra tuluma yöneldim. 15 yaşından sonra da bu işten para kazandım. Karadeniz müziğine evrilmem TRT Gençlik Korosu'nda oldu. Orada şefimiz, "Bir türkü oku" dedi. Geçti Dost Kervanı'nı okuyayım dedim. Sonra şefimiz nereli olduğumu sordu. Karadenizliyim deyince, "Oradan bir türkü öğren, onu oku" dedi. Herkes kendi kültürü için bir şeyler yapmalı, önce onu öğrenmeliydi. O yaşlarda bunların farkına varmak benim için büyük şanstı. Benim için dönüm noktası diyebilirim. O günden bugüne Karadeniz müziği benim ana alanım oldu.

Sahne aldığım zamanlar lise eğitimime de devam ediyordum. Başarılı bir öğrenciydim. Mühendis olma hayalim vardı ama müzik ağır bastı. Sonra Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na girdim. Bir yıl sonra İTÜ'ye geçtim. Burada ses eğitimi bölümünü üç yılda bitirdim. Sonra yüksek lisans yaptım. Doktoram da Azerbaycan'da devam ediyor bu arada. Üniversiteden mezun olunca 2011 yılında ilk albümüm, Kalan Müzik'ten çıktı. Hasan Saltık Abi sağolsun. Müzik hayatımın en kıymetli isimlerinden biri Hasan Abi'dir. Bizim gibi gençlere yardım etti ve imkân tanıdı. 2013'te Puğar, 2015'te Sevdam Türkülere ve 2017'de de Hayde Karadeniz'e albümlerini çıkardım. Albümler arasında benim yazdığım şarkılarda vardı anonim olanlar da... Bu süreçte Kalan Müzik ile birlikte çalışan birçok sanatçı ile düetler yaptık: Zuhal Olcay, Şevval Sam, Volkan Konak, Kardeş Türküler ile çalıştık.

Daha sonra neler yaptın?

Biz ilk albüm yapmaya başladığımızda müzik algısı böyle değildi. Biz daha kültürel, sonraki nesillere bir şeyleri aktarmak ve bırakmak için yapardık. TRT terbiyesi ile büyüdüğümüz için böyle bir misyonumuz vardı. Ama son yıllarda değişen müzik dünyasına ayak uydurmak istedim. Bu misyonumdan vazgeçmiş değilim. Sadece farklı şeyler denemek istedim. Baktığınızda artık ne kadar çok dinlenirseniz o kadar popülersiniz. O dönem rap, pop şarkılar çıkardım. Sonradan şunu fark ettim insanlar sizi ilk nerede gördüyse yine orada istiyor ben de yeniden Karadeniz müziğine döndüm. 2017 yılından sonra albüm yapmadım ama neredeyse 30'a yakın şarkı çıkardım. Dijital platformlardan dinleyici ile buluştu.

YENİ BİR ESERİ KABUL ETTİRMEK DAHA ZOR

TRT ile olan bağınız devam ediyor ama dimi?

Tabii ben TRT Türk Halk Müziği Yurttan Sesler Korosu'nda kadrolu ses sanatçısıyım. Ayrıca TRT bünyesinde TV programları yaptım. 2015 yılında Sevdalı Türküler, 2017'de Kaydelerle Karadeniz programlarını canlı yaptık. Daha sonra 2021'de de Rıhtımdaki Ezgiler programım oldu, bant yayını idi bu. Şimdi de yine bir program önerisinde bulundum. Zeynep Başkan ile birlikte yapmak istiyoruz.

Bu yaz mashup tarzı eserler çıkarmaya başladınız. Neden mashup?

İlk mashup çalışmasını Seren Uzun ile birlikte temmuz ayında çıkardık. Mashup, ara nağmeler olmadan peş peşe şarkıları birleştirip söylüyorsun. Sadece Karadeniz müziklerinden bir birleşim yaptık. Şimdi de Zeynep Başkan ile bir mashup çıkardım. O da kısa sürede sevildi. "Neden mashup?" Sorusuna dönersek aslında iş değişen müzik algısına dönüyor. Tabii bir de hızlı tüketime. Müzikte hızlı tüketiliyor. İnsanların ruh hali çok değişken. Algısı değişen topluma ayak uydurmak için mashup yapmak istedim. Enerjik, renkli ve keyifli ezgiler ortaya çıktı. Sevilen anonim şarkıları seçiyoruz. Güzel dönüşler alıyoruz her yerden.

Zeynep Hanım da özel bir ses. Bir araya nasıl geldiniz? Parçalara nasıl karar verdiniz?

Zeynep Başkan benim eski arkadaşım. Ben tulum çalarken 2005 ila 2011 yılları arasında solistlere eşlik ederdim. O dönem Zeynep ile de çaldık. O günlerden beri kopmadık. Mashupa başlayınca onu aradım. Zeynep, Karadeniz müziği için çok önemli ve kesinlikle koruma altına alınması gereken bir ses. Öz kültüründen asla kopmayan biri. Halka mal olmuş, anomim yedi şarkı seçtik. Çünkü yeni bir şeyi kabul ettirmek zor. Bir de insanlar bildiği şarkıları duymak, eşlik etmek ister. Ben küçükken albüm alacağım zaman bakardım bildiğim eserler var mı diye. O yüzden ben albüm yaptığım dönemde de sonraki parça seçimlerimde de buna dikkat ederim. Mashupta tempolu parçalara yer verdik.

BAĞLAMAYI SADECE KENDİME ÇALIYORUM

Bağlama, tulum çalmaya devam ediyor musunuz?

Bağlamayı sadece kendime çalıyorum. Tulumu sahnemde de icra ediyorum. Sürekli değil ama birkaç parçada ben çalıyorum. Stüdyo kayıtlarında yine çalıyorum. Biz müzisyen için enstrüman çalmak bence avantaj.

Devamı gelecek mi mashupların?

Şimdi Hülya Polat ile yapacağız. Sonra da dinleyicileri bekleyen bir sürpriz var. Erik Dalı'nı söyleyen Ömer Faruk Bostan ile bir Ankara havalarının olduğu mashup yapacağız. Ankara oyun havaları da tüm Türkiye'ye mal olmuş durumda. Oradan çok iyi sanatçılarımız var. Ben de birçoğunu bilirim. 14-15 yaşına kadar oradaydım. Bağlama ile yol çıktım. Rizeliyim ama Ankara'da doğdum. O yüzden kültürüne hâkimim. Sonrasında mashuplar nereye evrilecek bilemiyorum.

YENİ PARÇANIN KLİBİNİ KÖYÜMDE ÇEKTİM

Normal şarkılarda çıkacak mı bu süreçte?

Şu anda 3 aylık planlama hazır. Her ay yeni bir şarkı çıkacak. Ha bu Yalan Dünyada adlı parça ekimde çıkacak. Klibini kendi köyümde çektim. Bu benim çocukluk hayalimdi. Bugüne kısmet oldu. Kasım ayında sözü ve müziği Fatih Söylemez'a ait olan bir şarkı çıkacak. Bir yıldır üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında ise Yare Selam Söyleyin adlı parça çıkacak. Mashupları araya koyacağız.

Yukarıda bilindik şarkıların avantajlarından bahsettiniz. Şimdi yeni eserlerde gelecek. Bunların dinlenmeleri ile ilgili bir kaygı oluyor mu o halde?

Bugüne kadar milyonlar dinlenen şarkım da oldu sadece binlerce dinlenen de... Beklenti oluyor ama sonuçta ben içime sinen şeyleri paylaşıyorum dinleyicilerimle. Emek veriyorum. O yüzden çok takılmıyorum, bir kaygı taşımıyorum. Ama günün sonunda amacımız tabiki de dinlensin!

BİZİM ŞARKILAR KARADENİZ'İ TASVİR EDER

Karadeniz müziğinin farklı bir yanı var sanki... Neler söylemek istersin?

Karadeniz müziğinde beni etkileyen en önemli şey, o yöreye ait olmam. Bu kültür benim... Üstelik dediğim gibi TRT gibi bir kurumda çalışıyorsanız zaten bu kültürü devam ettirmek en önemli görevlerden biri. Tabii bizim yörenin eserleri, sözleri, müziği de çok güzel. Hem hareketli hem de duygusal şarkıları çok seviliyor. Bizim türküler Karadeniz'in bir tasviri aslında. Dikkatli dinleyin hep doğadan, Karadeniz'in özelliklerinden bahseder. Mesela, "Dere güzel akarsun deniza midur yolun?

Ben sevdamdan vazgeçtum, Veran kalsun yar gönlün..." Yine Hayde şarkısında, "Bi sorun çobanlara. Yüksek dağlar kar midur hayde." Dağları, yüksekleri, çobanı, yeşili... Bunlar hep Karadeniz türkülerinde duyarsınız. Orayı anlatır...

Karadenizli olmayıp Karadeniz şarkıları söyleyenler de var... Bunu nasıl değerlendiriyorsun?

Bu konuda eleştirel bir yorumum yok. Ben de her türlü şarkıyı söylüyorum aslında. İstek programlarım oluyor. O zaman sadece Karadeniz söylemiyorsun. O yüzden Karadeniz müziğini de herkes söyler. Hatta tüm Türkiye'ye mal olmuş biri söylüyorsa bence bu iyi bir şey. Benim kültürüme katkı sağlamış olur. Hatta Şevval Sam'dan bahsetmek isterim. Kendisi Karadenizli değil ama işini layıkıyla yapıyor.

ÜNİVERSİTELİ GENÇLERLE BULUŞMAK KEYİFLİ

Sizin bir de üniversite konserleriniz var. Yine istek parçaların söylendiği. Devam edecek mi?

Şimdi TRT Şehir Konserleri oluyor, yine kültür merkezleri konserleri de başlar. Ben üniversitelerde yaptığım konserleri çok seviyorum. Daha butik bir ekiple gidiyoruz. Türkiye'nin birçok yerine gittik. Özellikle doğu da Hakkari, Şırnak, Van, Muş, Kars, Ağrı gibi yerlere gitmek ayrı güzel. Çünkü orada okuyan öğrenciler yine çevre illerden geliyor ve onlar kültür-sanat etkinliklerine çok ulaşamıyor. O yüzden orada yaptığım ve saatler süren konserler oldu. Herkes kağıtlara, mendillere isteklerini yazıyor. Gençlerle buluşmaları seviyorum.