“Kaptan Pengu ve Arkadaşları” temiz bir çevre için iş başında

Çevre sorunlarına dikkat çeken ilk yerli animasyon olma özelliğine sahip Kaptan Pengu ve Arkadaşları filminin ikincisi vizyona girdi. İlk filmde küresel ısınma meselesine değinen kahramanlar bu kez endemik türler ve çevre kirliliğine dikkat çekiyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Dünya gündeminde üst sıralarda yer alan çevre sorunları, bu kez çocukların bilinçlenmesi için beyaz perdeye aktarılıyor. Bu anlamda ana konusu çevre sorunları olan ilk yerli animasyon olma özelliğine sahip TRT ortak yapımı Kaptan Pengu ve Arkadaşları 2, dün vizyona girdi. Büyük bir ilgiyle takip edilen serinin ilk filminde olduğu gibi Kaptan Pengu ve Arkadaşları yine çevre sorunlarını çözmek için kolları sıvıyor. Filmde kahramanlarımız iklim değişikliği, doğal afetlerin artışı, kuraklık, doğal bitki örtüsünde yaşanan kayıp, okyanus ve denizlerdeki yaşamı tehdit eden kirlilik gibi birçok büyük sorunu çözmek için mücadele ediyor. Yapımcılığını Siyahmartı Animasyon Ajansı'nın üstlendiği filmin yönetmenliğini Nurullah Yenihan ve Pelin Tuğçe Şen üstlenirken müziklerini de Burak Çambel hazırladı.

Her yaştan izleyicinin dikkatini çeken Kaptan Pengu ve Arkadaşları'nın ikinci filmdeki hikâyelerini ve merak ettiklerimizi senarist Arzu Yurtseven'e sorduk.

Kaptan Pengu ve Arkadaşları bu sefer nasıl bir maceraya atılıyor?

Kahramanlarımız yine bir olaya el atıyorlar fakat maceraları asla bitmiyor. Çünkü dünyamızın çevresel sorunları bitmiyor. İlk film küresel ısınma meselesine değinmişti. İkinci film ise endemik türler ve çevre kirliliği üzerine. Türkiye endemik türler bakımından inanılmaz zengin bir ülke ve belki farkında olmadan geçtiğiniz yerlerde gerçekten çok önemli bitki ve hayvan türleri yaşıyor. Kısaca çevremizi ve doğamızı korurken aslında neleri koruduğumuza dair de bir farkındalık yaratmak istiyoruz.

Bu filme sadece çocuk filmi olarak bakılmamalı o halde...

En çok da yetişkinlerden olumlu dönüş alıyorum zaten. Ben bile işi tasarlarken, yazarken birçok bilmediğim konuyu/olayı öğrendim. Bu anlamda "Kaptan Pengu ve Arkadaşları 2" filmine sadece çocuk filmi olarak bakılmamalı. TRT Çocuk'un desteğiyle Türkiye'deki animasyon sektörüne önemli eserler kazandırdığımızı ve kazandıracağımızı düşünüyorum.

YENİ NESİL FARKINDALIK KAZANACAK

TRT ortak yapımı olan birçok çizgi film ve animasyon filmler öğretici içeriği ile dikkat çekiyor. Bu özel bir tercih mi?

TRT zaten hemen her kanalında çevre konularına, sıfır atık projelerine dikkat çeken öğretici içeriklerini ekranlarına getiriyor ve çevre bilincine katkı sağlayan yapımlara yer veriyor. TRT Çocuk'ta da sevilen çizgi film "Kaptan Pengu ve Arkadaşları" zaten sadece bunu amaç edinmiş bir animasyon projesi. Dünya'nın gidişatı malumunuz. Her gün yeni bir olayla sarsılıyoruz. Buzullar eriyor, plastik atıklardan bir kıta ile yaşıyoruz, tatlı su kaynakları tükeniyor, yangınlar, afetler derken dünya ciddi bir çıkmaza doğru sürükleniyor. Yeni neslin büyük bir farkındalıkla yetişmesi bu anlamda çok önemli. Bizim misyonumuz tamamen bu algıyı genişletmek. Çünkü başka dünya var mı yok mu bilmiyoruz ama en azından şu anda yok. Birlikte onu eskisi gibi yeniden yaşanabilir ve sürdürülebilir kılmalıyız.

Serinin üçüncüsü düşünülüyor mu?

Olacak evet. İkinci filmden hemen sonra başlarız çalışmalara. Bir animasyon filmi çok uzun sürelerde ortaya çıkıyor. Çizgi filmin senaryosundan müziğine, kurgusundan beyaz perdeye yansıtılma sürecine kadar büyük bir emek var. Dolayısıyla bir seneyi alan bir hazırlık sürecimiz yine olacak.

DİNAMİK VE AKILDA KALICI MÜZİKLER HAZIRLADIK

Çevre sorunları hakkında bilgilendirmenin ötesinde çözüm yolları da sunan animasyon filmi müzikal yapısıyla da dikkat çekiyor. Her iki filmin müziklerini hazırlayan Burak Çambel, animasyon yapımlarında müziklerin daha ön planda olduğunu dile getirdi. "Filmlerde genellikle tek bir tema üzerinde durulur. Oysaki animasyon filmler birçok duygu ve tema barındırabilir; sürekli değişken olabilir. Bu da müzikte sınırsız bir çalışma alanı yaratır ve oldukça keyiflidir. Ayrıca animasyonda karakterlerin duyguları ve hareketlerini desteklemek için müziğe ihtiyaç vardır." diyen Çambel şöyle devam etti: "Kaptan Pengu ve Arkadaşları, birinci filmi ve TRT Çocuk'ta büyük ilgiyle takip edilen çizgi dizisiyle uzunca bir süredir hayatımızda. İkinci filmin müziklerinin içinde kendilerini hatırlatacak öğeler olmasına ve devamlılığına dikkat ettim. Ayrıca bu filmde her bir karakterin öne çıktığı şarkılar var; bunları bestelerken karakterleri iyi tanımam işimi kolaylaştırdı. Bir çocuk filmi olsa da konusu hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. Küçük yaşta çocukları bilgilendiren; biz büyüklerin de gözden kaçırdıklarını hatırlatıp, harekete geçiren bir yapım. O yüzden müziklerin de dinamik ve akılda kalıcı olmasına özen gösterdim."

BİR YARDIMLAŞMA VE DOSTLUK HİKÂYESİ

Kaptan Pengu, Mandalina, Misket, Pelik, Pene, Mirmir, Zeze, Pegu ve Gugu gibi çizgi filmlerden tanınan isimlerin yanında yepyeni karakterlerle de tanışacak olan izleyicileri bekleyen macera şöyle şekilleniyor: "İnci koyunda sürekli çöp toplamak zorunda kalan Maki, yardım isteğini akla gelmeyecek bir yöntemle yapar. Maki'nin organize ettiği Müzik Festivali'ne katılmak için yola çıkan kahramanlar, kendini çeşitli maceraların içinde bulur. Sonunda unutulmaz bir müzik grubu kuran kahramanlar tüm sorunları çözecek bir planı da uygulamaya koyar."