Kaporta boya Yasemin Usta'dan sorulur

Oto tamiri kadınların pek de anlamadığı ve yatkınlığı olmayan bir alan gibi görülür. Oto bakım alanında boya teknisyeni olarak çalışan Yasemin Usta bu ezberi bozan isimlerden biri. Her geçen gün kendini geliştiren ve çevresine kendisini kabullendiren Türk, ''Beni yadırgayanlar hatta tepki gösteren oldu. Ama direndim. Belli kalıpların dışına çıkmalıyız artık.'' diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

'Kadın Ustalar' projesi ile sektöre nitelikli kadın çalışan yetiştirmeyi amaçlayan oto bakım, mekanik ve onarım markası Auto King, bu alanda kadın istihdamını artırmak amacıyla harekete geçti. Projeye dâhil olan kadınlara hem eğitim veriliyor hem de iş imkânı sağlanıyor. Kadın Ustalar projesi kapsamında işe başlayan ilk kadın da Yasemin Türk.

34 yaşındaki Yasemin Türk'ün 13 yaşında üçüz çocukları var. Arabaları çok seven Türk, 'Kadın Ustalar' projesini duyduğunda çok mutlu olduğunu söylüyor. "Sevdiğim bir işi yapmak istiyordum. Projeyi duyduğumda heyecanlandım. Auto King'e geldim. Bizzat burada projeyi dinleyince, 'neden olmasın ki?' diye düşündüm. Kadın istedikten sonra yapamayacağı bir iş yoktur. Üç ay temel eğitim aldım. Ustalarımdan işin inceliklerini öğrendim. Astar nasıl atılır, macun nasıl çekilir... Sonra çalışmaya başladım. Eğitimim halen devam ediyor." diyen Türk'ün gözlerinin içi gülüyor işini anlatırken. Yedi aydır burada çalıştığını ve başlarda zorlandığını anlatan Yasemin Usta sözlerine şöyle devam ediyor: "Beni yadırgayanlar hatta tepki gösteren oldu. Hem burada çalışan iş arkadaşlarım hem de çevremden. O anda bırakmayı düşündüm ama direndim. 'Sen yapamazsın?', 'O kadar erkek içinde ne işin var?', 'Bir haftaya kaçarsın' diyenler beni hırslandırdı. Yılmadım. Onlar da beni zamanla kabullendi. Hatta şu anda Yasemin Usta, büyük usta diyorlar. Ailem en büyük destekçimdi. Onlar bana hep sen yaparsın dedi. Çocuklarım da buraya geldi. Çalıştığım yeri gördüler, yadırgamadılar."

BU İŞ İLE HAYATIMA RENK GELDİ

İş yerindeki işleyişten bahseden Türk: "Hasarlı bir araba geldiğinde parçaya bakarız. Onu siler, temizler başka bir yerde problem var mı diye kontrol ederiz. Sonra macunlanır ve zımpara yapılır. Daha sonra astar atılır ve zımparası yapılarak boyaya geçilir. Ben boya işlemine yeni yeni başlıyorum. Ama işin en zor kısmı bu anlattığım hazırlık aşaması. Arabayı orijinal haline getirmeye çalışıyorsun. Birçok kez yapıp bozduğum oldu. Boya kolay olan taraf. Detaylar çok. Biz kadınlar detayları severiz. Her gün daha iyiye gidiyorum. İşin zorluğu var ama istek önemli. Bu işle ilgili hayallerim var. Çalıştığım kurum da buna imkân sağlıyor. Araba ile ilgili yapılan her işe hâkim olmak, öğrenmek istiyorum." şeklinde konuşuyor.

Bu işin hayatına renk getirdiğini dile getiren Türk, bu mesleği kadınlara tavsiye ediyor. Yasemin Usta, "Çevremdeki insanları da Kadın Ustalar programına dâhil olmaları için teşvik ediyorum. Genelde o kadar erkeğin içinde çalışılmaz düşüncesi hanımları bu işten uzak tutuyor. Bu düşünceden sıyrılmalılar. Kadınlar bence boya, temizlik, son teslimat işini daha iyi yapabilir. Sektörde kadınların sayısı artmalı. Umarım başkalarına örnek olurum." diyor.

ARACINIZA KADIN ELİ DEĞSİN

BÜLENT ŞANLI

Kadın Ustalar projesinin çıkış noktası anlatan Auto King Servislerden ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Şanlı, "Aslında bu bir sosyal sorumluk projesi. Güney Amerika'da araç onarımlarında ağırlıklı olarak kadın ustalar çalışıyor. Kadın Anadolu'da tarlasında çocuk sırtında en ağır işlerde çalışıyorsa her işi yapabilir. Gerçekten işe ihtiyacı olan kadınlarımızı bu proje ile tanıştırmak istedik. Tek şartımız bunu gönülden istemeleri. Sonrasında biz onlara eğitim verip, donanımlı hale getiriyoruz. İşleri de burada hazır. Amacımız kadın teknisyenlerin sayısı artırmak. Her çalışanımız için kariyer planı yapıyoruz. En alttan gelip yönetici kadrosuna geçebiliyorlar. Kadın dokunduğunda dünyayı değiştirebilir. Herkes kendi gücünün farkına varmalı. Yasemin hanım bu projede ilk ama bundan sonra da odak noktamız kadın ustalar olacak. Otomotiv sektöründe kadın olmaz düşüncesinden kurtulmak gerekir." şeklinde konuşuyor.

Aracınıza kadın eli değsin mottosuyla hareket ettiklerini ve kadınların el ve göz hassasiyetleri nedeniyle bu işi daha iyi yapabileceğine inandıklarını dile getiren Şanlı, "Ben aracımın temizliğini, cilasını, boyasını bir kadın yapsın isterim. Çünkü kadın gözünün, elinin, hassasiyetinin ne yüksek olduğunu, evini nasıl temizlediğini biliyorum. Bu sektörde kadın varlığına herkes alışsın istiyoruz. Geçmişte de atölye şefliği yapan bir çalışanımız vardı. Yasemin hanım Kadın Ustalar projemize ve ekibe dâhil oldu. Yasemin hanımın bu projede onlara eğitim verebilecek seviyeye gelmesini istiyoruz. Bu dışardan bu işe başvuran kadınları da cesaretlendirir. Yasemin Hanım bu kadar kısa bir zaman diliminde baya yol kat etti. İşin yüzde seksenlik kısmını kavramış durumda. Boyasız kaporta göçük düzeltme el becerisi gerektiren bir iş. Bu nedenle kadınların el hassasiyeti kaportanın layıkıyla yapılıp yapılmadığını çok iyi anlıyor. Birçok detaya daha çok hâkimler. Bu durum Yasemin için de geçerli. Yasemin şu anda kaporta onarımı bitmiş bir aracı sıfırdan alıp normal son kat boya teknisyenin boyayabileceği bir hale getirebilir. Alaylı değil teknik eğitimlerle bu seviyeye geliyor. Biz de eğitimler hep devam eder. Bünyemizde Auto King Akademi var."