Kanserle mücadeleye anlamlı destek! Saçım saçın, bu bağış örnek olsun

Kanserle mücadele eden birçok insanla karşılaştım ve onların hikayelerini kaleme aldım bu sayfada... Bugün ise onlardan aldığım ilhamla kavuştuğum 'hayal'imden bahsedeceğim size...

YELİZ COŞKUN / yeliz.coskun@aksam.com.tr

Kanser hastalarının tedavi sürecinde karşılaştıkları ilk göze çarpan sorun saç dökülmesi. Bu durum sadece tedavi sürecinden ibaret olsa da tanı konanları psikolojik olarak olumsuz etkileyebiliyor.

Bundan dolayı Kanser Savaşçıları Derneği, yıllar önce 'Saçım Saçın Olsun' projesini başlatmış. Gönüllü olan kadın ya da erkeklerin saçları, tedavide saçları dökülen kişiler için peruk haline getirilerek hediye ediliyor.

Ben tüm bunları kanserle mücadele eden güçlü bir kadının hikayesini yazarken öğrenmiştim. O gün 'Keşke ben de bağış yapabilsem' diye gönlümden geçti. 'Gönlümden' diyorum çünkü saçlarımı daha önce hiç uzatmamıştım, hep kısa model kullanıyordum. Ama aklıma koymuştum yine de...

Bundan sonraki süreç malum pandemiye denk geldi. İki yıl boyunca saçımı kestiremedim ve evet mutlu son: Saçlarım uzadı! Hem de bağış yapabilecek kadar!

Hemen gönüllü olmanın şartları araştırdım. Derneğe ulaştım ve artık 'gönüllü' olmaya hazırdım.

15 Ağustos'ta yani doğum günümde kuaföre gittim ve saçlarımı 'örgü' yaptırıp, uzunluğu 30 cm olacak şekilde kestirdim. O an içimi kaplayan huzuru anlatmam biraz zor, sadece ağladım. Saçlarıma üzüldüğüm için değil, bir kişinin bile olsa hayatına dokunabileceğim için...

Mücadelesine tanık olduğum, azmine hayran kaldığım, kanserle savaşını kazanan, kazanacak olan tüm kahramanlara kocaman sarılıyorum!

Bir saç telinizin 'umut' olduğunu bilmek muhteşem bir duygu. Lütfen bu farkındalığı dikkate alarak yaşayalım...

Yeni yaşımda da hep olduğu gibi bulaşıcı olan tek şeyin 'iyilik ve sağlık' olmasını diliyorum.

Hangi şartlarda bağış yapabilirsiniz?

-Saçlarınızın en az 30 cm uzunluğunda kesilmesi gerekiyor.

-Çok yıpranmamış olması şartıyla boyalı saçlar da Kabul ediliyor.

-Saçınız gür değilse bile bağış yapabilirsiniz çünkü bir peruğun yapımında 3-4 kişinin saçı kullanılıyor.

-Erkekler de saçlarını bağışlayabilir.

-Saç kesimini bulunduğunuz yerde varsa gönüllü kuaförlerde yoksa da herhangi bir kuaförde kestirebilirsiniz.

-Gönüllü kuaför listesi sık sık güncellendiği için en güncel listeyi sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

-Saçın temiz, kuru olması gerekiyor. Kargolandığında dağılmasını önleyecek şekilde bağlanarak kesilmesi önemli.

-Bu proje kanserle mücadele eden kişiler için güvenli. Sentetik perukların zaman içinde kullanan kişide enfeksiyona yol açma riski var ancak gerçek saçtan yapılmış perukları istediğiniz sıklıkta yıkayıp hijyen kalıcılığını sağlayabilirsiniz.