Kansere nar, Alzheimer’a tarçın!

Nar, keten tohumu, tarçın, soğan, badem ve daha pek çok bitki kanserden kalp-damar sağlığına, Alzheimer’dan uykusuzluğa kadar pek çok rahatsızlığın önlenmesinde yardımcı oluyor. Diyetisyen Emre Uzun anlattı.

KANSERE NAR, BROKOLİ…

Brokoli: Selenyum, potasyum, kükürt ve diyet lifi yönünden zengin. İdrar yolları, kalın bağırsak ve meme kanserine karşı koruyucudur. Çiğ olarak veya buharda pişirilerek tüketilmelidir.

Nar: İçerindeki C vitamini, demir ve potasyumla bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolesterolü ve kan şekerini dengeleyici, kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyici özelliğe sahiptir. Özellikte prostat kanserinde etkilidir. 

KALBE SOĞAN 

Soğan: Kanı temizleme özelliği vardır. Kötü kolesterolü düşürür, iyi huylu kolesterolü yükseltir. Doğal antibiyotiktir. Potasyum minerali, B ve C vitamini içerir. Şeker hastaları ve gebeler doktor kontrolünde tüketmelidir.

Keten tohumu: C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, bakır, demir mineralleri açısından zengin. Omega-3 Yağ Asidi içeriği yüksektir. Antioksidan özelliktedir, kan şekerini ve kolesterolü dengeler. 

UYKUSUZLUK İÇİN PAPATYA ÇAYI

Papatya çayı: Hazmı kolaylaştırır, ağrı kesici ve antiseptik özelliği vardır. Hafif dereceli uyku sorunlarında yardımcı olur. 

Çarkıfelek çayı: Sakinleştirici ve ağrı kesici etkisiyle uykusuzluğa iyi gelir. İçeriğindeki harmin maddesi mutluluk sağlayarak uykuya dalma zorluğunu engeller. 

ALZHEİMER

Tarçın: Kokusu hafızayı kuvvetlendirir. Sütlü tatlılara, salatalara eklenebilir. Bir fincan çay şeklinde tüketilebilir. Fazlası kabızlığa, neden olur, kan şekerini düşürür.

Zerdeçal: Hastalığın ilerlemesini önler. Yemeklere veya süte katılarak tüketilebilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla kullanılmamalı.