Kanlıca’nın nazlı yoğurdu

BEYZA AY FİDANCI
beyza0ay80@gmail.com

Kanlıca şiirlere, şarkılara, resimlere konu olmuş, temiz havası, doğası, ahşap evleri ve korularıyla tarihi kimliğini günümüze taşımış eski bir Boğaz köyü. İsminin hikâyesine gelince. Zamanının Osmanlı sultanlarından biri emir vererek İstanbul'un havası en temiz semtinin bulunmasını ister. Peki, bu nasıl ölçülecektir? Vezirlerden biri her semte üzerine kanlı et asılmış direklerin dikilmesini önerir. Direklerdeki etlerden en geç hangisi bozulursa en temiz semt o semt olacaktır vezire göre. Bu usulle Kanlıca açık ara birinci olur ve sultan emir vererek bu semte "Kanlıca" ismini verir. 

SÜTÜN NEFASETİ

İşte İstanbul’un bu en güzel Boğaz köylerinden biri olan Kanlıca’yı bugün “Tadında Türkiye’nin” misafiri yapan şeyse o dillere destan yoğurdu. Öyle ki 17. yüzyılda Evliya Çelebi bile bu semtten bahsederken, "Bu kasabanın halis yoğurdu ne lezizdir" demiştir. Kanlıca yoğurdu için "sütün nefaseti" denmesi de boşuna değildir. Dede mesleğini sürdüren Kanlıca doğal yoğurt üreticisi Uğur Özdemir de bu nefis yoğurt için, “İtilip kakılmaya, incitilmeye gelmez. Nazlı bir yoğurttur” der. 

HER ÇEŞİDİ VAR

Asırlardır şöhretini koruyan "Kanlıca yoğurdu”nun en önemli özelliği tamamen doğal olması ve içinde yoğurdun ömrünü uzatan koruyucu madde içermemesi. Sofralarda sade olarak tüketilirken, ballısı, reçellisi, pekmezlisi, meyvelisi ve pudra şekerlisi hafif tatlı niyetine yenilebilir. Kanlıca’nın eşsiz Boğaz manzarası eşliğinde yenilen bu doğal lezzet, damaklarda tadını, kalplerde anısını bırakır.

FAYDALARI

Yağ yakımını hızlandırır. Vücudun vitamin ve mineral eksikliğini giderir. Kemik ve dişleri güçlendirir. (Bebekler ve yaşlılar için) Beyin fonksiyonlarını geliştirir. 

DOĞAL YOĞURT YAPIMI

Malzemeler:

1.5 lt. süt, 2 yemek kaşığı mayalık yoğurt (mümkünse ev yoğurduyla mayalayın)

Hazırlanışı:

Sütü kaynatın ve ılımaya bırakın ılıyan sütün sıcaklığını ölçün, eğer sütün içine küçük parmağınızın ucunu değdirdiğinizde parmağınız yanmıyorsa ayarında demektir. Ne çok sıcak ne de çok ılık olmalı, ufak bir kâse içinde yoğurdu 2-3 kaşık ılık sütle iyice ezin. Sütü saracağınız sargı bezlerini yayın. (Sıcak tutacak bir battaniyede olabilir) Sütü ateşten alın ve mayasını yavaşça koyup homojen bir şekilde dağılması için karıştırın ve ağzını sıkı bir şekilde kapatın ve iyice sarın. Kıpırdatmadan 5-6 saat beklettikten sonra açıp bir süre serin bir yerde bekletip daha sonra buzdolabında dinlendirin.