Kalsiyum deposu incir

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

Yaz sıcaklarında yoğun tatlı ihtiyacınızı karşılayan taze inciri tercih etmeniz için sebep çok. Çünkü bağışıklık sistemini güçlendiren ve antikanserojen etki gösteren incirin faydaları saymakla bitmiyor.

İncir, bağışıklık sisteminin güçlendirir: Olgunlaştıkça içindeki antioksidan madde yoğunluğu artar. Olgun incir hem daha lezzetlidir hem de sonbahar mevsiminde bağışıklık sisteminin gücünü arttırır.  Koyu renk incirin antioksidan yoğunluğunun, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etkisinin daha fazla olduğu ispatlanmıştır. 

Kalsiyum oranı yüksektir: İncir diğer meyvelerle kıyaslandığında kalsiyum içeriği zengin bir meyvedir. 1 porsiyon meyve yerine 1 adet orta boy incir yiyebiliriz. 1 adet taze incir ve 1 adet kuru incirin enerji değeri aynıdır. Kalsiyum kemik sağlığı için çok önemli bir mineraldir. Kalsiyum özellikle çocukların büyüme ve gelişmesine destek sağlar. Yeterli kalsiyum alımı zayıflama diyetlerinin başarı oranını da yükseltir. 
Antikansorejen etki gösterir: İncir içeriğindeki bileşenler sayesinde kanserli hücre oluşumunu önlemeye yardımcıdır. İncir mide ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında pozitif etki sağlar: İncir içeriğindeki pektin sayesinde bağırsaklardan toksik maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Her gün 1 porsiyon incir tüketmek sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırır, kabızlığı tedavi eder, oluşumunu engeller.
Cildimizi güzelleştirir: İncir cildimizin daha sağlıklı olmasında etkilidir. Yapısında bulunan B vitaminleri cildin sağlıklı görünmesine yardımcı olurken enerji metabolizmasında hızlandırıcı etki gösterir. 
Tansiyonu dengeler: İncir kan basıncını dengeleyen en önemli mineral olan potasyum yönünden zengindir. Böylece kalp ve damar sağlığı için pozitif etki gösterir. 
İncir alırken dikkat edilecekler: Taze incir alırken sulanmamış olmalı ve canlı ve diri görünümlü olanını almalıyız. İçini açtığınızda taneleri canlı görünmeli. Tadında hafif bir ekşime varsa tüketilmemeliyiz. Kuru incir alırken de satın aldığınız yerin güvenli olması çok önemlidir.  Çünkü incir tatlı ve sulu bir meyvedir dolayısıyla çabuk bozulur. Üzerinde bakteri ürememiş, hastalık yapıcı etkenlerin bulunduğu ortamda kurutulmaması gerekir. Kuru inciri de açtığınızda taneleri tane tane ve canlı görünmeli, tadında hafifte olsa ekşime olmamalıdır.