Kalp: Çaresizce sevenlerin hikayesi

HANDE SÖNMEZ

hande.sonmez@gmail.com

ABD’li yazar Larry Kramer’in “The Normal Heart” oyunu İbrahim Çiçek’in özenli rejisi ve Hira Tekindor’un su gibi akan çevirisiyle sahnede. Müthiş bir adanmışlıkla seyirciyle buluşan “Kalp”i Craft Tiyatro’da izleyebilirsiniz.

Craft Tiyatro; yeni sezona iki iddialı oyunla girdi; Funda Eryiğit’in performansıyla adından çokça söz ettiren Fotoğraf 51’in ardından Kalp oyununun prömiyerini yapan ekip; senenin en “dokunaklı” oyunlarından birine imza atmışa benziyor.

Hayat ve aşk için mücadele

HIV virüsünün ortaya çıktığı ve hızla yayıldığı 1980’li yıllarda ve New York’ta geçen Kalp; aktivist Ned Weeks’i merkezine alarak sevdiğini bu virüsten kaybeden ve toplum tarafından dışlanan pek çok eşcinselin yaşadıklarına ayna tutuyor. ABD hükümetince ihmal ve inkar edilen AIDS hastalığının daha da yayılmaması için büyük bir adanmışlık ortaya koyan Ned’in verdiği savaş; sevdiği adamın da aynı hastalıktan mustarip olmasıyla daha da hiddetleniyor. Bazen devlet görevlilerine, bazen kendi öz abisine ve çoğu zaman da yaşadıkları kayıplara rağmen sert tepki göstermeyen arkadaşlarına çıkışan Ned’in mücadelesi gerçekten de hayran olunası. Ancak Kalp; Ned’i kahramanlaştırıp klişeye kaçmıyor. Kendisi ya da sevdikleri AIDS ile savaşan diğer mağdurların da korkularına ve hislerine yer verirken; bir “kahraman”dan çok daha ötesini sahneye taşıyor.

Doğru metin-reji buluşması

Hayat mücadelesi verirken toplumdaki yerlerini kaybetmemek için çabalayan, bu hastalığın ortasında sevgilisiyle bir yaşam inşa etmeye çalışan ve hayatı hep daha da zorlaşan insanların hikayesini anlatan Kalp; çok doğru bir üslupla sahneye aktarılmış. Sahneler arası geçişler son derece senkronize, oyunun genel duygusu çok güçlü ve yerli yerinde. İbrahim Çiçek seyirciyi ilk saniyesinde yakalayan bir reji yapmış. Çeviride Hira Tekindor en ufak bir yabancılaşmaya mahal bırakmamış. Çoğu oyuncunun ilk kez sahneye çıktığına inanmak da çok zor. Hepsi müthiş bir adanmışlıkla üstlerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyorlar. Ned’de Aras Aydın, Felix’te Cem Yiğit Üzümoğlu çok uyumlu bir ikili olmuşlar. Kalan tüm oyuncuların da çok iyi iş çıkardığı Kalp’i mutlaka izleyin.