'Bitlis’te Beş Minare' türküsünün yazıldığı, eskiçağlardan kalma birçok yazılı belgede, suların bolluğuyla övülen ildir Bitlis…Doğal ve tarihsel çevresini korumuştur. Ayrıca ülkemizin en büyük, dünyanın ikinci en büyük krater gölü olan Nemrut Gölü buradadır. Mutfak kültürü açısından çok zengin olan Bitlis’te yemekler ağır, masraflı ve zahmetlidir. Sıcak etin yenildiği tek vilayetimizdir diyebiliriz. Yöresel örf ve adetler önemlidir ve günümüze kadar korunarak gelmiştir. Büyük kaplarla ortaya konan yemekler, genellikle yerde ve toplu olarak yenir. Misafir geldiğinde kadınlar ve erkekler ayrı yer. Elbette ki misafire yemeğin en güzel kısmı ikram edilir. Evliya Çelebi’nin, Seyahatname'sinde Bitlis’in güzel yemeklerine bir bölüm ayırdığını da belirtmemizde fayda var. Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu ise, Bitlis’in kalbur hurması. Türk mutfağında şerbetli tatlılarımız arasında yerini almış geleneksel lezzetlerimizdendir. Birçok ilimizde 'kalburabastı' denilse de doğrusu Bitlis’te söylendiği gibi 'kalbur hurması'dır. Hurma şekli verilerek yapılan Anadolu’muzun bu leziz tatlısının yapılışı da kolaydır.
Malzemeler: