Kahvesinden dökülen sanat eserleri

Kendi tabiriyle ''kendine ressam'' Beyza Harman... Hani derler ya ''Allah vergisi bir yeteneği var''. İşte Beyza'nın da böyle bir yeteneği var. Özellikle de kahve ile yaptığı çalışmalar oldukça ilgi çekici. ''Kahveyle resim yapmak çok eğlenceli, hem içiyorum hem de bir yandan çiziyorum. Kâğıdım ve odam çok güzel kahve kokuyor.'' diyen Beyza'nın hayali ise bu işin eğitimini alıp bir sanatevi açmak.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Beyza Harman... 21 yaşında Kayserili genç bir sanatçı. Kendisini sanatçı olarak tanımlamıyor. Ama ortaya koyduğu işler etkileyici birer sanat eseri. Sosyal medyada denk geldim Beyza'nın çalışmalarına. Parantez içinde sosyal medyayı yeni kişiler ve işler keşfetmek anlamında seviyorum. Beyza'da dikkatimi çeken ise kahve ile yaptığı resim çalışmaları oldu. Göz ardı edilemeyecek kadar güzeldi yaptıkları. Açıkçası kendisini bu işin eğitimini almış ve bu alanda çalışan biri sandım. Beyza ile tanışınca olayın aslının düşündüğüm gibi olmadığını gördüm. Beyza'nın sanata ilgisi küçük yaşlarda başlamış. Ortaokuldan beri kendi çabalarıyla resim yapmayı öğrenmiş. Halen de bu alanda kendini yetiştirmeye devam ediyor. Sadece kahve ile resim yapmıyor. Tuvale, kurumuş bir yaprağa, fişe ya da muz kabuğuna yaptığı yağlı boya, kuru boya ve karakalem çalışmaları da var. Hayali ise bu işin eğitimini alıp bir sanatevi açmak.

KENDİ KENDİME ÖĞRENDİM

Seni tanıyabilir miyiz?

Kendime vakit ayırmayı, gezmeyi, yeni yerler görmeyi, el sanatlarıyla uğraşmayı seviyorum. Lise mezunuyum. İhtiyacım olduğunda bir kafede garsonluk yapıyorum. Ayrıca şu an resim dersi veriyorum bir sanat akademisinde.

Sanata ilgin ne zaman başladı?

Çocukluktan bu yana sanatın her dalına karşı aslında bir ilgim var. Dans ile başladım ancak ailem üzerine düşmediği için başlamadan bitti. Ortaokulda resim yapmaya başladım. Daha sonra kendi kendimi geliştirdim. Çizilmiş çalışmaları taklit ettim. Kuru boya ve karakalem ile çizdikçe öğrenmeye başladım. Videolar izledim bu alanla ilgili. Tablo yaparken manzara çalışmalarında Bob Ross'un videolarını da izledim. Hiç tablo yapmamış bir insan bile bu videoları izleyip Ross ile birlikte resim yapabilir, çok keyifli oluyor.

Neler resmetmeyi seviyorsun? Çalışmalarını önceden düşünüp, planlıyor musun?

Önceden düşündüğüm oluyor ancak fırçayı elime aldığım zaman fikirlerim değişebiliyor. Bana hitap eden ve ilgimi çeken her şeyi resmedebilirim. Manzara resimleri yapmayı seviyorum. Özellikle gün batımı... Portre olarak da genellikle fotoğrafçıların çekmiş olduğu fotoğrafları çiziyorum. Kedi, köpek, çocuk, yaşlı insanlar her şeyi resmediyorum. Karakalemde realist çalışmalar yapıyorum.

YAPAMADIKÇA HIRSLANIYORUM

Sana ilham veren nedir?

Gezdiğim ve gördüğüm mekânlar bende iz bırakıyor. Sosyal medyada denk geldiğim çalışmalar da bana ilham veriyor. Özellikle geceleri ansızın aklıma fikirler geliyor.

Bu alanda bir eğitimin olmadığını söyledin... Üniversite hayalin var mı?

Kesinlikle var. Ayrıca yurt dışında yetkin bir sanatçıdan da eğitim almayı çok istiyorum.

Allah vergisi bir yeteneğin var... Sen kendini nasıl değerlendiriyorsun?

Bazen "Bu işi biliyorsun Beyza" dediğim de oluyor, bazen ise hiç bir şey bilmediğimi düşünüyorum. İçime sinen bir çalışma yaptığımda kendimi çok iyi bir ressam olarak görüyorum. İçime sinmeyince hiç bir şey bilmediğimi, yapamadığımı düşünüyorum. Tabii bu düşünce beni daha çok hırslandırıyor. Hep daha iyisini yapmak için çalışıyorum.

Ortaokuldan beri resim yaptığını söylüyorsun. Sence nasıl bir yol katettin?

Çok fazla gelişim sağladım. Eski çizimlerime baktığım zaman önemli bir yol kat ettiğimi görebiliyorum. Her yaptığım çalışma bir öncekine göre çok iyi oluyor. Tabii her zaman böyle olmuyor. Keyifsizsem çalışmama yansıyor ve güzel bir iş çıkmıyor. Sevmediğim bir çalışma olduğunda resmini çekip sonra yırtıp atıyorum. Bazen fotoğraflara baktığımda neden yırtmışım bunu çok güzel olmuş diyorum.

BOYA BİTECEK DERDİ OLMUYOR

Çalışmalarında ne tür malzemeler kullanıyorsun?

Yağlı ve akrilik boya, renkli kuru boyalarım var. Boyalarımı kullanmaya kıyamıyorum. Malzemeler çok pahalı. Hiç bir zaman tam anlamıyla istediklerimi alamadım, birini alsam öbürü kaldı. Karakalem çalışmaları içinde 03, 05 uçlu kalemlerim ve kalem silgim var. Boya dışında kahve, sallama çay, meyve suyu ile resim yapmışlığım da var. Bunları yaparken sulu boya tekniğinde yapıyorum. Dokulu 300 gr sulu boya kağıdı kullanıyorum.

Kahve ile resim yapmak aklına nereden geldi?

Bir videoda görmüştüm kahve ve boya ile beraber resim yapılıyordu. Ben de neden sadece kahve ile resim yapmayayım dedim. Granül kahve ve Türk kahvesiyle yapıyorum. İstediğim tona göre su ekliyorum. Ona yakın resim yaptım kahveyle. Sevdiğim sanatçıları resmettim genellikle... Amy Winehouse, The Weeknd, Cem Karaca, Jimi Hendrix, Bob Marley, Tupac, Eminem... Yine çok sevdiğim bir film olan Sevginin Gücü'nden (Leon) bir kareyi resmettim. Çizerken onların müziğini dinliyorum, şarkılar ruhuma dokunuyor. En sevdiğim çalışmalarımdan biri de Mustafa Kemal Atatürk resmi oldu. Kahveyle resim yapmak çok eğlenceli, hem içiyorum hem de bir yandan çiziyorum. Kâğıdım ve odam çok güzel kahve kokuyor. Tabii benim için çok avantajlı bir durum aslında boya bitecek derdi olmuyor J İstediğim kadar yapıyorum. Kahveyle resim yapmayı sevmemin diğer bir nedeni ise renk tonunu muazzam veriyor... Normal boyaları unutup ömrümün sonuna kadar kahveyle resim yapabilirim.

BAKTIĞIMDA ROMEO VE JULİET'İN AŞKINI HİSSEDEBİLİYORUM

Senin için özel olan bir çalışman var mı?

Sanatçı Sergio Cupido'nun Romeo ve Juliet adlı dijital çizimini yağlı boya ve akrilik olarak tabloya aktardım. Tabii kendime özgü bir kaç işlem yaptım. Benim için çok güzel ve özel bir çalışma oldu. Yaparken en çok keyif aldığım bir tablodur. Baktığım zaman Romeo ve Juliet'in aşkını hissedebiliyorum.

Peki yaptığın eserleri ne yapıyorsun?

Odamı ve diğer odaların duvarlarını süslüyorum... Bazılarını saklıyorum, arkadaşlarıma hediye verdiğim de oluyor. Ayrıca çok isteyen olduğu vakit satışa sunuyorum. Çalışmalarımın sanatsever insanların duvarlarında asılı olması beni mutlu ediyor.

Gelecekle ilgili planların neler?

Sanatevi açmak istiyorum. Eğitim vermek, sanatı herkese aşılamak ve çalışmalarımı herkesin görmesini istiyorum. Sergi açma isteğim de var tabii ama doğru zaman ve yerde...

SIRADANLIK BANA GÖRE DEĞİL

Küçük objelere de çalışmaların var...

Taş, deniz kabuğu, cd, soda şişesi, tahta karton bardak, yumurta kabuğu, iskambil kağıdı, muz kabuğu üzerine çalışmalarım var. Ayrıca seramik hamurundan da objeler yapıyorum. Sıradanlık bana göre değil, farklı göz alıcı çalışmalar beni daha çok mutlu ediyor.

Hayal gücünün çok geniş olduğunu düşünüyorum... Yapmak istediğin bir çalışma var mı?

Evet. Fakat bazı düşüncelerimi tam anlamıyla aktaramıyorum. Bunun için sanırım kendime vakit ayırıp düşüncelerimi, fikirlerimi birleştirmem gerekiyor. Gerçekten çok büyük bir tuval çalışması yapmak istiyorum. Kendi çekmiş olduğum bir fotoğrafı resmetmek istiyorum. Hayallerim var. Deniz kenarında tek başıma müzik eşliğinde resimler yapmak istiyorum. Ancak İç Anadolu'da yaşıyorum şu anlık bu mümkün değil ama bütün hayallerimi teker teker gerçekleştireceğim.

Çalışmalarına bakan senin olduğunu anlar mı?

Özgün bir çizgim var bence. Rahat bir çizgi diyebilirim. Eskiz tarzında hızlı çizgiler, sıçratma hareketi... Tablolarıma ve karakalem çalışmalarıma bakanlar benim olduğunu pek bilmeyebilir ama kahve ile olan çalışmaları kesinlikle benim yaptığımı bilirler. Çünkü öncelikle beni tanıyanlar kahve ile yaptığım çalışmalarımla tanıdı.