Kahvaltının neşesi yağlı yumurtalı pide

TÜREV ULUDAĞ

turevuludag@hotmail.com

Sade görüntüsü, baş döndüren güzelliğe sahip kokusu, lezzetiyle Giresun yağlısı yapacağız. Bir pide düşünün, bol tereyağ, yumurta ve un. Bu kadar az malzeme inanılmaz bir uyum içerisinde bizleri mest etti. Karadeniz’de pazar günlerimizin neşesi yağlı yumurtalı pide. Giresun yağlı pidesi olarak da bilinir. Pide lokantalarının çoğunda bulunur ayrıca pazar günleri malzemesini götürürseniz ekmek fırınları tarafından da pişirilir. 

Bu güzel lezzeti yemek için Giresun’ a gidilir, ancak evde kolay bir şekilde nasıl yapabilirsiniz gelin bir bakalım.

Unu bir kaba alın ve üzerinde tuzu serpin. Sonra başka bir kapta ılık su (40 derece), maya, zeytin yağı ve şekeri karıştırın. Bu karışımı da unun üzerine döküp karıştırın ve 15 dakika üzeri kapalı bekletin. Hamuru iyice yoğurun. En az 10 dakika yoğurun. Sonra üzerini kapatıp yarım saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.

Eğer hamurunuzun daha güzel olmasını istiyorsanız hamuru bir gün önceden yoğurup mayalanmayı yarım saat oda sıcaklığı yerine 1 gün buzdolabı sıcaklığında yapın. Eğer bu yöntemi kullanacaksanız şeker eklemeyin.

Mayalanmadan sonra hamuru parmaklarınızla açıp kenarlarını merkeze doğru kıvırın. Eğer oklava kullanırsanız pidenin ortası kabarır bu yüzden elle açmak bu tarif için daha uygundur. Açılmış hamuru ister yapışmaz kağıt ile isterseniz ise yağlı tepsiye direkt olarak yerleştirin ve önceden 240 derecede ısıtılmış fırında 5 dakika pişirin. Üzerine tereyağını ekleyip 5 dakika daha pişirin. Sonra da yumurtalarını ekleyip fırında dilediğiniz kıvama göre bekletebilirsiniz. Bizde seni seviyorum denmez, kahvaltı hazırlanır.

Malzemeler:

- 160 gr un n 105 gr ılık su 

- 3 gr maya n 1 çay kaşığı tuz 

- 1 çay kaşığı şeker 

- 1 çay kaşığı zeytin yağı 

- 2 yumurta n 50-60 gr tereyağı