“Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı”

Gamze Karaman Bostan
gamzekb@gmail.com

Günün en zengin en lezzetli en bereketli öğünüdür kahvaltı. “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” diyerek kahvaltının ruhunu ne güzel anlatmış Cemal Süreya… Kahvaltının mutlulukla kesinlikle bir ilgisi olmalı. Ne yemek isterseniz onu ilave edebileceğiniz, dilediğiniz kadar geliştirebileceğiniz sofralardır kahvaltı sofraları. Hafta boyunca kahvaltıyı geçiştirenler için hafta sonu yapılan kahvaltıların yeri bambaşkadır. Bir gelenek haline gelen hafta sonu kahvaltılarında kimsenin acelesi yoktur. Yavaş yavaş, sohbet ede ede, kahvaltının keyfi çıkarılır. Aile fertleri bir araya geldiği için çok özel zamanlar geçirilir. Bazen hafta sonu kahvaltıları dostlarla buluşup saatlerce sohbet edilen, hasret giderilen çok özel zaman dilimleri haline gelir. Aileyle yapılan kahvaltının tadı başka, dostlarla uzun uzun sohbetler eşliğinde yapılan kahvaltının tadı başkadır. Hafta sonu kahvaltılarında, sıcacık ekmekler, simitler, börekler eşliğinde leziz kahvaltı sofraları hazırlanır. Çeşit çeşit lezzetli peynirler, siyah ve yeşil zeytinler, ev yapımı reçeller, taptaze domates, salatalık olur sofralarımızda. Kahvaltı masalarının vazgeçilmezlerinden biri de ince belli bardaklarda sunulan demli çaylardır. Çaylar içildikçe, içleri de ısıtır sanki uzun sohbetler, güzel muhabbetler edilir. Hafta değerlendirilir ve kahkahalar yükselir. Hafta sonu kahvaltılarında karnın kadar ruhun da doyduğu için bu kadar önemli ve değerlidir. İnsana sevdiğini ve sevildiğini hissettirir. Her şey özenilerek yapılır, herkesin sevdiği yiyecekler sofradadır. Adeta herkesin “Seni ve isteklerini önemsiyorum” deme şeklidir birbirine. Kahvaltı sofralarında vakit geçirmek kadar, kahvaltı sofrasını hazırlamak da ayrı bir keyiftir. Sevdikleriniz için farklı tarifler hazırlamak, onların mutluluğunu görmek ayrı bir keyif verir. Gelenek haline dönüşen, kalabalık sofralarla daha da güzelleşen hafta sonu kahvaltılarınız için sizlere 3 tarif hazırladık. 

Yumurtalı Peynirli Pide 

Malzemeler : (6 adet)

Hamuru için:
l 3 yemek kaşığı (100 gr) erimiş Teremyağ Gurme Kaymaklı 
l 1 su bardağı süt
l 1 çay bardağı su l 2 tatlı kaşığı şeker l 1 tatlı kaşığı tuz l 4 dolu su bardağı un l 1 paket yaş maya
İç harcı için : l 2 yemek kaşığı (70 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı 
l 350 gr tulum ve kaşar peyniri karışımı (ufalanmış) l 1 adet yumurtaKenarlarına sürmek için :
l 2 yemek kaşığı süt l 1 yumurta sarısı 
Üzeri için:
l 6 adet yumurta
Hazırlanışı: Hamuru için gerekli olan tüm malzmeleri yoğurup ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.Hamurun üzerini streç filmle kapatıp hamur iki katına çıkana kadar sıcak bir ortamda bekletin. Diğer yandan iç harcı için 
Teremyağ Gurme Kaymaklı, ufalanmış peynirler ve yumurtayı ezerek karıştırın. Mayalanan hamuru 6 eşit parçaya bölün ve her bir hamuru oval şekilde yarım parmak inceliğinde açın. Kenar kısmları hafifçe kıvırarak yükseltip ortasını çukur yapın. Bütün hamurları  bu şekilde hazırladıktan sonra kenarlarına yumurta sarısı ve sütü sürün. Ortada kalan boş yerlere peynirli harcı paylaştırıp önceden ısınmış 200 derece fırında üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirin. Hafifçe  pembeleşen pideleri çıkartıp her birinin ortasına 1'er yumurta kırarak yeniden fırına verin.Yumurtalar pişince pideleri fırından alıp sıcak veya ılık olarak servis edin.


Bayat Ekmekli Yumurta 

Malzemeler (2-4 kişilik):
l 2 yemek kaşığı (70 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
l 1 adet rendelenmiş soğan
l 5 adet kalın dilim küp şeklinde doğranmış bayat ekmek
l 10 dilim sucuk
l 1 çay bardağı süt
l 5 adet yumurta
l 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
l Yarım çay kaşığı karabiber
l Yarım çay kaşığı tuz
Üzeri için:
l 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Hazırlanışı: Tavada Teremyağ Gurme Kaymaklı’yı eritip, soğanları kavurun. İçine bayat ekmekleri ekleyip nar gibi olana kadar kavurmaya devam edin. Üzerine sucuk dilimlerini ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. Altını kapatıp, fırına dayanıklı bir kaba alın. Süt, yumurta, kaşar peyniri, tuz ve karabiberi bir kap içerisinde çırpıp karışımı fırın kabına dökün. 175 derece fırında 10 dk kadar pişirin. Daha sonra üzerine kaşar peynirlerini ekleyip 5 dk daha fırında bekletin. Sıcak olarak servis edin.


Maydanoz ve Salatalıklı Açma

Malzemeler  (6-8 kişilik):
Hamuru için:
l 3 yemek kaşığı (100 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
l 1 su bardağı süt
l 2 adet salatalık rendesi ve suyu
l Yarım demet havanda ezilmiş maydanoz (robotta da çekilebilir)
l 2 tatlı kaşığı şeker
l 1 tatlı kaşığı tuz
l 1 paket yaş maya 
l 4 su bardağı un 
Açmaları yağlamak için:
l 3 yemek kaşığı(100 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
Üzeri için:
l 1 adet yumurtanın sarısı
Açmaların arası için:
l 200 gr labne peynir
l 2 adet orta boy domates
l Maydanoz yaprakları

Hazırlanışı: Hamuru için gerekli olan tüm malzemeleri bir kaba alıp yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Streç filmle üzerini kapatıp hamur iki katına çıkana kadar sıcak bir yerde bekletin. Dinlenen hamuru limon büyüklüğünde bezelere ayırarak fincan tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun içine Teremyağ Gurme Kaymaklı sürüp rulo şeklinde sarın ve hamuru kendi etrafında dolayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Pişen açmaları ortadan keserek aralarına peynir ve domates yerleştirip maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis edin.