Kadının yaşı mı olurmuş

Gelişen tıp sayesinde insan ömrü son 200 yılda 2 kat uzadı. Bilim adamlarına göre bu süre artmaya devam edecek. Hâl böyle olunca kadın-erkek herkesin tek bir isteği var; güzel yaş almak, kırışıksız yaşlanmak!

MEZİN DEDEYİ

mezin.dedeyi@aksam.com.tr

İnsan ömrü uzuyor. Dünyadaki anti-aging endüstrisinin yaklaşık 122,3 milyar dolar olması da bu durumun en güzel kanıtı. Bugün yaşlılıkla savaşta sayısız yöntem var. Fransız dermokozmetik markası Lierac’ın ürünleri de bu yöntemlerden biri. Lierac'ın başkan yardımcısı Farida Daoud Almadowar, dünyaca ünlü oyuncu Kristin Scott Thomas’ın yüzü olduğu yeni anti-aging serisi Premium’un tanıtımı için İstanbul’a geldi. Bu marka-ünlü birlikteliğinin hikâyesi ise biraz farklı! Bu kez marka değil, İngiliz hasta, 4 nikâh 1 cenaze gibi sayısız filmden tanıdığımız Kristin Scott Thomas, markayı arıyor. Ürünleri kullandığını, çok sevdiğini ve marka yüzü olmak istediğini söylüyor! Ve böylece Kristin Scott Thomas, Premium’un yüzü oluyor.

Yüzde 30'u genetik

Farida Daoud Almadowar, 70 yaşında ve inanılmaz bir enerjiye sahip. Almadowar "Güzelliğin yüzde 30’u genetik, yüzde 70’i yaşam tarzınla alakalı. Yaptığın sporla, içtiğin suyla, dengeli beslenmeyle.  Kendine güvenen ve kendini iyi hisseden bir kadın dışarıya güzel olarak yansır. Bu yüzden Lierac’ın sloganı; ‘Güzelliğin yaşı yoktur’" diyor. 

Türk kadını bakımlı  

25 yıldır Türkiye’ye gelip giden Almadowar’ı Türk kadınının inanılmaz değişimi çok şaşırtmış. "Geçmiş yıllara oranla Türk kadınları inanılmaz değişti. Eskiden balıketli olmaktan hoşlanırlardı. Selülitleriyle barışıklardı. Oysa şimdi en ufak bir portakal kabuğu görüntüsüne tahammülleri yok. Bir de Türk, Yunan ve İranlı kadınların ortak bir güzelliği var. Yüz şekilleri ve çizgileri çok güçlü. Türk kadını eskiye oranla çok daha uzun, zayıf ve bakımlı" diye anlatıyor şaşkınlığını.

Güzel yaş almak önemli

Dünyada doğal güzelliğin önem kazandığına dikkat çeken Farida Almadowar, "Kadınlar, dinamik, yorgun olmayan bir yüz istiyorlar. Hedefleri, yaşına göre iyi görünmek ve gergin bir cilde sahip olmak. Sonuçta ruhumuz yaşlanmıyor, bedenimiz yaşlanıyor. Kesinlikle güzel yaş almak daha önemli. 30 yaşında bir kadın daha yaşlı, 60 yaşında bir kadın daha genç görünebiliyor. Önemli olan hissettiğin yaş" diye konuşuyor. 

Güzel yaşlanmanın 7 altın kuralı

- 15 yaşından itibaren her gün düzenli olarak nemlendirici kullanın.

- Sporu ve sağlıklı  beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmelisin. 
- Yüzün kadar vücuduna da dikkat etmelisin.  
- Her mevsimde farklı krem kullanın. 
- Karma ya da yağlı ciltler yıkama jeli; kuru ciltler ise süt formunda temizleyici kullanmalı.
- Haftada 1-2 kere peeling uygulayarak cildinizi ölü hücrelerden arındırın.

En çok çatlamaktan korkuyoruz!

- Kendine en çok bakan kadınlar ise Fransızlar ve İtalyanlar. Fransızlar ve İtalyanlar cilt bakımına yüksek bütçeler ayırmaktan çekinmiyor. Göz çevresi ve selülit için ürün kullanıyorlar. 

- Türkler en çok çatlamaktan korkuyor. En çok çatlaklar ve selülit için ürün alıyorlar. Çünkü Avrupa’da kadınlar hamileyken 8-10 kilo alırken, Türkiye’de kadınlar 20, hatta 30 kilo alabiliyor. 

- Geçmişte çatlakların en büyün nedeni hamilelikti. Çünkü kadınlar çok daha genç yaşta hamile kalıyordu. Şimdi genç kadınlardaki çatlakların nedenlerinden biri de doğum kontrol haplarının kullanımı. Bu haplar hormonal dengede değişiklik yaratıyor. Diğer önemli sebep de kilo değişiklileri. Bazı insanlar geç yaşta hamile kalırsa daha fazla çatlakları olacağını düşünüyor. Bu doğru değil. 
Ne kadar geç yaşta hamile kalırsanız çatlağınızın olma riski daha fazla. 

- İranlı kadınlar tahmin ettiğinizden daha çok bakım ürünü kullanıyor. Rusya ve Portekiz de bakım ürünü tercih eden ülkelerden. 

- Amerikalı ve Asyalı kadınlar en çok yüzlerine önem veriyor. ABD’liler vücutlarıyla hiç ilgilenmiyor. 

- İtalyan kadınları da Türkler gibi çatlaklar ve selülitlerden mustarip.

Hangi yaşta hangi ürünü kullanmalı?

20’li yaşlar: Özellikle göz çevresi. 20’li yaşlardan itibaren göz çevresi için ürünler kullanın.

30’lu yaşlar: Cildin enerjisi azalmaya başlar. Bu yüzden cilde kaybettiği enerjiyi verecek, antioksidan içeriğe sahip ürünleri tercih edin. 

40’lı yaşlar: Hasara uğrayan hücrelerde ölüm meydana geldiği için kırışıklık ve esneklik kaybı başlar. Bu yüzden esneklik ve ışıltı kaybı karşıtı ürünler kullanılmalı.

50’li yaşlar: Cildin şekli değişmeye başlar. Cildi toparlayıcı ürünler kullanılmalı.

Bir erkek karısını aldatır ama kullandığı kremi asla!

Peki, ya erkeklerde durum ne? ‘Güneyli erkekler daha bakımlı’ diyor Almadowar ve ekliyor: ‘Erkeklere kremi hâlâ eşleri, sevgilileri ya da anneleri alıyor. 
Bu yüzden de kullandıkları ürüne sadık kalıyorlar. 
Bir erkek eşine sadık kalamıyor ama kullandığı kreme sadık kalıyor.
25-30 yaşındaki erkekler nemlendirici kullanıyor. Eskiye göre 50 yaşındaki bir 
erkek de dış görünüşüne özen gösteriyor.’