Kadın futbolcular “Ben Varım” dedi

Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı ile çekilen ''Ben Varım'' belgeseli, YouTube'da dört haftada 3 milyonu aşan izlenmeye ulaştı. Yönetmenliğini Zeynep Dilara'nın üstlendiği belgeselde, Beşiktaşlı kadın futbolcuların hikâyelerine yer verildi. Biz de Akşam Cumartesi olarak o kadın futbolcularla konuştuk.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı ile çekilen "Ben Varım" belgeseli sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Yönetmenliğini Zeynep Dilara'nın, görüntü yönetmenliğini ise Kerem Altın'ın üstlendiği belgesel, YouTube'da üç buçuk milyon izlenmeye ulaştı. Teknolojiden futbola her alanda cinsiyetçi algının kırılması hedefiyle başlatılan "Ben Varım" hareketi kapsamında hayata geçirilen belgeselde, "Eşitlik için Ben Varım" diyen kadınların hikâyesi anlatılıyor. Belgesel, kadın futbolcuların sahadaki varlıklarını sürdürebilmek için verdikleri mücadeleye dikkat çekiyor. Belgeseli futbolcular Başak Gündoğdu, Esra Erol, Fatma Şahin ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ile konuştuk. Şahin belgeselin içeriğini şöyle özetledi: "Belgeseli, şirketimizin teknolojiden futbola her alanda cinsiyetçi algının kırılması hedefiyle başlattığı 'Ben varım' hareketi kapsamında hayata geçirdik. Bugün kadınlar hayatın her alanında her şeye rağmen 'Ben varım' diyor. Belgeselde de 'Eşitlik için Ben Varım' diyen kadınların hikâyesini anlatıyoruz. Kadın futbolcuların sahadaki varlıklarını sürdürebilmek için verdikleri mücadeleye dikkat çekiyoruz. Bu konuda bir farkındalık yaratmak, filmin en önemli hedeflerinden biri."

FUTBOLDAKİ CİNSİYETÇİ YAPININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

"Biz, tüm alanlarda cinsiyet eşitliğini savunmaya devam ettiğimiz gibi futbolda da kadınların varlığını desteklemek ve artırmak istiyoruz." diyen Şahin, kadın futbolundaki önyargılara ise şu şekilde dikkat çekti: "Kadınlar futbol oynayamaz, şeklindeki önyargı, yıllarca kadınları futboldan uzak tuttu. Toplumda yerleşik olan ve spora da yansıyan bu cinsiyetçi yapının değişmesi gerekiyor. Toplumun genelinde erkeklere biçilmiş rol tanımlarında kadınların da yerinin olduğuna ve bunun cesaretle ön plana çıkarılması gerektiğine yürekten inanıyoruz. Bu inançla, futbolda 'Ben varım' diyen Beşiktaşlı kadın sporcuları dokuz yıldır destekliyor ve takımımıza hem isim hem de göğüs sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz. 'Ben Varım' belgeselinde de kadın futbolcularımızın hikâyelerine yer verdik. Bu hikâyelerin, Türkiye'de kadın futbolunun dünü, bugünü ve geleceğini anlamamız açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Tam olarak yaratmak istediğimiz etki, bu başarı hikâyeleriyle kadınlara hayallerini önyargılara takılmadan gerçekleştirebilecekleri konusunda ilham vermekti."

BELGESEL KAMP SÜRECİNDE ÇEKİLDİ

Şahin belgeselin üretim sürecinden ise şöyle bahsetti: "Belgeselimiz, 17 Nisan - 5 Mayıs 2021 tarihleri arasında Kadın Ligi sürecini de içine alan 21 günlük kamp döneminde çekildi. Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı, görüntü yönetmeni Kerem Altın tarafından anbean kaydedildi. Yönetmenimiz, kamp süresince kaydedilen bu görüntülerin deşifresini tamamladıktan sonra belgeselimizin kurgusu da ortaya çıktı. Toplam altı aylık bir üretim sürecinin ardından tamamlanan belgeselimizin üretiminde kadın futbolcularımızın her birinin sıradan bir gününe eşlik ederken gerçekleşen sohbetlerin kayıtları belirleyici oldu. Fırat Fidan da uzman görüşünü temsilen mevcut ve potansiyel zorluklara dair farkındalık kazandırarak filme önemli katkı sağladı."

BAŞAK GÜNDOĞDU: BÜTÜN HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM

İlkokul birinci sınıfta teneffüslerde erkek arkadaşlarımla kendimi top oynarken buluyordum. Bunun sebeplerinden biri evde o yaşıma kadar hep bir futbol maçı televizyonda açık olurdu. Bu sporu yaparken inanılmaz mutlu ve tutkulu oluyorum. Benim için sadece bir iş veya spor dalı değil. Yıllarca erkek egemen bir spor dalı yaptığımız için çoğu kez bizi yıldıracak cümlelerle karşılaşmamıza rağmen vazgeçmeyip belli bir noktaya getirdiğimiz için asla bir spor dalı olarak bakmıyoruz. Evet ne yazık ki çok fazla popüler değil ülkemizde kadın futbolu. Öncelikle Beşiktaş'ın bu şubeye yatırım yapmasıyla devrim yaşandı. Bazı dönemler o kadar fazla 'yapamazsın' sözüyle ile karşılaştım ki kulaklarımı tıkamaktan ve işimi yapmaktan başka çarem yoktu. Bu söylemlere göğüs gerdiğimiz zaman işimize daha tutkuyla bağlanıp başarılı olduk. Belgesel yayınlandıktan sonra bizi zaten tanıyan grup, her şeyin tozpembe olmadığını ve daha önceleri bizim çektiğimiz zorlukları gördü. Bu da hikayemizi insanlara anlatmamız için harika bir yöntemdi. Sosyal medyadan ya da tanıyanlar yüz yüze duygularını aktardılar. Fark ettim ki birçok insanda etki bırakmışız. Özellikle sosyal medyadan çok çok güzel geri dönüşler ve etkileşimler aldım. Ben Türkiye sınırları içerisinde kadın futbolu ile ilgili kurduğum bütün hayalleri gerçekleştirdim. Türkiye'nin en iyi takımı ile her ligde şampiyon oldum. Türk milli takımının formasını her yaş kategorisinde giydim ve Avrupa eleme müsabakalarına çıktım. Şimdi hedef, takımımla Şampiyonlar Ligi'nde üst turlara kalmak ve Avrupa'da Beşiktaş takımımı en iyi şekilde temsil etmek.

ESRA EROL: KIZ ÇOCUKLARINA EL UZATMAK İSTİYORUM

Mahalle aralarında erkeklerle oynayarak başladım futbola. Voleybol da oynuyordum ama futbola olan tutkum çok başkaydı, onu tercih ettim. Çok mutluyum, aşkla tutkuyla sevdiğim işi yapıyorum. Önceden kadın futbolu bu kadar yaygın değildi. Kadın futbol mu oynar diye söylenirdi. Şimdi bunun üstesinden geldik. Takımımızın başarısıyla geldiğimiz konum çok önemli; kadının her yerde başarılı olduğunu herkese göstermiş olduk. Belgeselin çekiminden sonra izleyenlerden geri dönüşler aldık. Gerçekten bu kadar zor zamanlarda mı oynuyordunuz diye. Bu belgesel, aslında geçmiş, gelecek ve şimdi bulunduğumuz zaman dilimini anlatan bir belgeseldi. Bu yüzden, herkesten olumlu, gurur verici sözler duyduk. Bizler geçmişte olmadığı için, imkân yaratılmadığı için asla vazgeçmedik. Bu yüzden gelecekte daha iyi yerlere geleceğimize eminim. Futbol oynamak, şu anki bulunduğum konumda olmak zaten hayalimdi. Şimdi ise hedeflere yürümeye devam ediyorum. Çoğu kez Şampiyonlar Ligi gibi başarılar elde ettik, hâlâ daha yenilerini istiyorum. Milli takımda ülkemizi temsil ettim, sayısız formasını giydim, uzun yıllar kaptanlığını yaptım. Asla hedeflerimden vazgeçmedim. Şu anki çalıştığım yer olan Avcılar Belediyesi'nde Futbol Antrenörlüğü yapıyorum. Bizler kadar şanslı olmayan kız çocuklarımıza el uzatmak, onları en iyi şekilde yetiştirmek istiyorum.

FATMA ŞAHİN: BAŞIMA GELEN EN GÜZEL ŞEYLERDEN BİRİ FUTBOL

7 yaşımdayken bir gün sokakta futbol oynayan erkeklere rastladım ve daha sonra beni aralarına aldılar. O gün futbol ile tanıştım, bir daha asla ayrılmadık. Futbol benim için bir tutku. Hayatımdaki ilk üç önemli şeyden biri. Hayatımda en mutlu olduğum anların hep futbol ile bağlantısı var. Futbola olan sevgimi nasıl kelimelere dökerim, bilmiyorum. Futbol sahasına her girdiğimde iliklerime kadar yaşıyorum. Öte yandan maalesef, ülkemizde kadın futboluna ilgi yok; hak ettiğimiz değer verilmiyor. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz, sadece sahada futbol oynamıyoruz. Kadının da futbol oynayabileceğini göstermeye çalışıyoruz ki kadın futboluna bir nebze de olsa maddi ve manevi destek olunsun, Türkiye'de kadın futbolu hak ettiği konuma gelsin. Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı kadın futbolunda var olduğundan beri yaşadığımız şampiyonluklarla ve kadın futbolunun gelişmesi adına yaptıkları projelerle eskiye göre kadın futbol bilinirliği arttı. Bu konuda öncü olan kulübüme teşekkür ederim. Tabii daha kat etmemiz gereken çok yol var. Umarım ilerleyen zamanlarda kadın futbolunu hak ettiği yere el birliğiyle getiririz. Belgeseli ilk kez takım olarak izledik ve hepimizin gözleri doldu, ağlayanlar oldu. Gerçekten mükemmel bir belgesel olmuş. Çevremde belgeseli izleyen arkadaşlarım, tanımadığım kişilerden aldığım dönüşlerden anladığım kadarıyla, yaşadığımız duyguları, zorlukları izleyiciye güzel bir şekilde aktarabilmişiz. Bizleri tanımayan insanların bile belgeseli izlerken duygulandığına dair geri dönüşler aldığımda çok mutlu oldum. Bu belgeselin bir parçası olduğum için ayrıca gururlandım. Bu belgeseli arşivimde gururla saklayacağım. Yaklaşık 18 yıldır futbol oynuyorum. Şükürler olsun, hedeflediğim her şeyi bugüne kadar gerçekleştirdim. Hayal ettim, inandım, hayal ettiğim şey için mücadele ettim, çabaladım ve sonunda her istediğim şeye sahip oldum. Ama futbolda dün yok, bunlar benim için güzel anılar olarak kaldı ve benim hikâyem hâlâ devam ediyor. İlerisi için güzel hedeflerim var. Bunların bir tanesi kendi takımım ve milli takım ile birlikte Avrupa'da başarı sağlamak. Futbol hayatım bittikten sonra teknik direktörlük için de hayallerim var. Nefesim el verdiği sürece bu tutkuyu yaşamaya devam edeceğim. Futbol benim başıma gelen en güzel şeylerden biri. İyi ki futbol...