Kadim şifa kaynağı: Zeytin yaprakları

''Zeytin Yaprakları / Yunanî Tıbbı, Doğal Tedavi ve Hücresel Beslenme'' kitabı bütüncül tıbbın önemli kaynaklarından biri.

Ketebe Yayınları'ndan çıkan "Zeytin Yaprakları / Yunanî Tıbbı, Doğal Tedavi ve Hücresel Beslenme" kitabı bütüncül tıbbın önemli kaynaklarından biri. Dr. Athanasia İfianassa Karabatsou'nun yazdığı eser, Antik Yunan'dan günümüze uzanan zeytinin hikâyesini merkeze alarak şifa veren bu ağacın önemini ve kullanım alanlarını anlatıyor.

"Süregelen geleneksel tedavilerin bilim karşıtı olduğu sebebiyle reddedilmesi hiç de bilimsel değildir" diyen yazar, kitap boyunca en güzel tedavinin hastalığı önlemek olduğunun altını çiziyor.

Zeytin ağacı sadece sembolize ettiği değerlerle değil yüzyıllar boyu verdiği şifa ile de insanlık tarihinde önemli bir yere sahip. Kadim zamanlardan bugüne tıp alanında kullanılan zeytinin, hastalıkların önlenmesinden tedavisine uzanan bir yeri var. "Zeytin Yaprakları / Yunanî Tıbbı, Doğal Tedavi ve Hücresel Beslenme" kitabı zeytinin tarihteki yolculuğundan bugüne uzanan ve tıptaki yerini anlatan bütünlüklü bir eser.

Zeytin Yaprakları tıbba dair geniş bir yelpaze sunuyor

Athanasia İfianassa Karabatsou'nun kaleme aldığı çalışma, zeytinden yola çıkarak Yunanî tıbbının tarihine, sağlıklı beslenmeye, insan fizyolojisinden kadim tedavi metotlarına, pek çok hastalığın sebebine ve tedaviye yardımcı birtakım formüllere, modern tıbbın sağlığa bakışıyla alakalı bilimsel makalelere, türlü bitkilerden doğal ve yapay besin maddelerine ve sağlıklı yemek tariflerine kadar tıbba dair zengin bilgiler içeriyor.

Kitap zeytin yaprağının Antik Yunan'daki kudsiyeti üzerine bir girişle başlıyor. Çalışmanın birinci bölümünde yazar, zeytinin Yunan geleneğindeki yeri, bütüncül tıp anlayışının ortaya çıkışı, dönemin öne çıkan hekimleri gibi pek çok konuya değiniyor. İkinci bölümde insan vücudu fizyolojisi konu edilirken üçüncü bölümde doğal beslenmenin altı çiziliyor. Dr. Karabatsou bu bölümde "insanın ne yiyorsa odur" ilkesine dikkat çekerek modern tıptaki yanlış görülen "doğal tedavi" yöntemlerinin verdiği olumlu sonuçları anlatıyor. Son bölümde ise yazar "bütüncül tıp" hakkında genel bilgiler verirken hücresel beslenme, çocuk hastalıkları, aşılar ve çeşitli hastalıkları sırayla anlatıyor.