Jeanseverler bu sezon da mutlu

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Denimsever kadınlar kış aylarında da farklı stiller ile göz dolduruyor. Etek, tulum ve pantolon çeşitlerinin nasıl yorumlandığını sizler için mercek altına aldım. 

TARİHİ

1850’lerde çadır bezi üreticisi olarak çalışan Levi Strauss gözlemleri sonucu, akıl dolu bir fikir ortaya çıkarmış. Madenci ve petrol işçilerinin pantolonları yaptıkları işe dayanıklı ve uygun olmadığından kolayca yırtılıyormuş. Bunun üzerine Strauss bir kaç çadır bezi parçasını dikerek işçilerin 2-3 kullanmadan sonra harap olan pantolonlarına bir çözüm getirmeyi denemiş. İlk ürettiği pantolonlar o kadar rahat olmamasına rağmen, inanılmaz dayanıklıymış. Sonra Denim’i kullanmasıyla (Denim, kumaş boyasıdır kumaş üzerindeki küçük lekecikleri gizlemek için kullanılır) pantolonlar daha kullanışlı, şık ve bir o kadar da dayanıklı duruma gelmiş. Amerika’da kovboy filmlerinde kullanılması halk üzerinde ciddi etki yaratmış ve günlük hayatta blue Jean  akımı başlamış. Yıllar içerisinde moda dokunuşları ile yoğun bir biçimde kullanılarak şimdilerde herkesin  gardırobunda da yer almaktadır.

DENIM ON DENIM 

Denim pantolonları, ceket, yelekler veya denim gömleklerle tamamlayabiliriz. Bu kullanıma moda dilinde ‘’Denim on denim’’ deniyor. Denim pantolonu beğenen ama nasıl giyeceğini bilmeyenler için işi kolaylaştıran bu trendi günlük hayatınızda rahatça kullanabilirsiniz. Sokak stilinde denim üzeri denim kullanımı her yaşta insana hitap eder hale geldi. Gençler spor ayakkabı, renkli çoraplar ve bere kullanarak bu trendi en çok tercih eden kesim oldu. 

ETEK TRENDİ

Denim kumaş dört bir yanımızı sarmaya devam ediyor. Şimdi sıra eteklerde.  İlkbahar ve Yaz aylarında sürekli olarak giyilen denim eteklerin boyları kışın daha rahat giyebilmemiz için uzadı. Uzun denim etekler pilelerle hareketlendirilerek yüksek moda algısı yaratıyor.

İSPANYOL PAÇA 

Moda haftalarının  podyumlarında bizlere 90’ları anımsatan parçalar görmeye aşina olduk. Uzun ve konforlu denim modeller yine ön planda. Bu tarz modeller kısa boylu kadınların kurtarıcısı oluyor. Paçalar bol kesim olduğu için topuklu ayakkabılar ile rahatlıkla giyebilirsiniz. Vintage parça sevenler için ise bu trend  bir artı olacaktır.

AKSESUAR ETKİSİ

Denim on denimi kullanırken özensiz görünmek istemezseniz aksesuarlarınızı daha şık seçebilirsiniz. Özellikle kış aylarında denim kombinlerinizi, kaşe şapkalar, ipek fularlar, çanta ve deri bot tercihlerden yana kullanırsanız,  gün içinde her türlü davet ve özel ortamlara katılabilirsiniz. Takı tercihlerinizi pırlantalar veya modern yorumlanmış altın tasarımlar ile tamamlamakta yine güzel bir etki yaratacaktır.

PELUŞLU DENIM CEKETLER

Mont giymeyi sevmeyen ama soğuk havalarda da kot ceket giyemeyenler için içi peluşlu modeller iyi bir kurtarıcı oldu. Renkli peluşlar kış aylarında göz alıcı ve sıcak bir hissiyat yaratıyor. Bomber ceket modelli ceketler ise benim kadınlar için favorilerim arasında yer alıyor. 

KONFORLU ERKEKLER

Özellikle iş hayatında casual & chic (konforlu ve özenli) stil tercih eden erkekler, denim pantolon, gömlek, yelek, blazer ve mendil gibi kombinler ile daha sık karşımızda. Klasik tavrınızı koruyacağınız kombinlerde yıkanmamış sade denim’leri özellikle öneririm.  Ya da chino pantolonları denim gömlekler ile tamamlayıp örme kravatlar ile sempatik ve havalı görünmek elinizde.