ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr
İlk kez 2022 yılında düzenlenen İzmir Uluslararası Belgesel Festivali'nin yeni edisyonu için film başvuruları devam ediyor. 2024 yılının ocak ayında İzmir'de gerçekleşecek olan festival, Visus ve Bi'çare Film Kolektifi ile bir grup sinemasever tarafından bağımsız bir kimlikle düzenleniyor. Etkinlik, İzmir ve civarında nitelikli belgesel filmleri izleyicisiyle buluşturmayı amaçlıyor.
AMACIMIZ NİTELİKLİ BİR SEÇKİ SUNMAK
Festival direktörü Tahir Ün festivalle ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle ifade ediyor: "Aslında etkinliğin ortaya çıkış nedenlerinin başında İzmirli sinemaseverleri nitelikli bir belgesel seçkisiyle buluşturmak geliyordu. Böyle bir ihtiyaç vardı ve festival sırasında ve sonrasında biraz daha netleşmiş oldu. Dikkat edilirse, etkinliğin çıkış noktası bir belgesel festivalidir. Yani yalnızca film değil, farklı medyumların da yer alabileceği belgesel bir etkinlik tasarımı. Önümüzdeki süreçte kurgulandığı gibi farklı bir yapıya evrilmesini de ummaktayız."
İLK YILINDA 42 ÜLKEDEN 200'ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU
Tahir Ün sözlerine şöyle devam ediyor: "İlk yılında 42 ülkeden iki yüzün üzerinde filmin başvurduğu festivalin seçici kurulunda alanında yetkin isimler seçimleri gerçekleştirdi. Yarışmalı 3 kategoriden toplam 9 film finale kaldı ve her kategoriden birer film 'En İyi Film' olarak ödüllendirilerek, yönetmenleri etkinlik sırasında konuk edilmek üzere davet edildi. Festival, İzmir Fransız Kültür Enstitüsü sinema salonunu tahsis ederek ev sahipliği yaptı. Ayrıca, Türkiye'den yönetmenlerin katıldığı yarışmasız bölümden seçici kurul değerlendirmesi sonucunda 8 film ve özel gösterim için davet edilen 3 film programa dahil edildi."
KUŞADASI VE AYDIN'DA DA GÖSTERİLECEK
"Festival sonrasında ise seçilmiş filmler bazı iş birlikleriyle Ege'nin farklı kentlerinde de gösteriliyor. Örneğin Ayvalık Sanat Derneği iş birliğiyle birkaç film yönetmeninin de katılımıyla söyleşili olarak Ayvalık Sanat Fabrikası'nda mayıs ayından başlayarak izleyicilerle buluşmaya başladı. Eylül ayındaki gösterimlerle son bulacak. Sonrasında bunu, Kuşadası ve Aydın'daki film gösterimleri izleyecek." şeklinde konuşan Ün sözlerine şöyle devam ediyor: "İlk festivalimizde bazı uluslararası iş birliklerine de gittik. Bunlar arasında EDX Experimental Documentary Film Festival ve The New Museum of Networked Art gibi oluşumlar da bulunmaktaydı. Bunlardan gelen nitelikli seçkiler de festival programımıza dahil edildi. Bu iş birliklerini sürdürmeyi düşünmekteyiz."
SEÇİCİ KURULDA 4 İSİM
IZDOC İzmir Uluslararası Belgesel Festivali'nin bu yılki 2. versiyonuna katılımlar devam ediyor ve filmler yine yetkin bir seçici kurul tarafından değerlendirilmeyi bekliyor. Bu yılın seçici kurulu Ali Demirtaş, Aykan Özener, Habip Yanç ve Mehmet Ünal'dan oluşuyor.
TAHİR ÜN KİMDİR?
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü mezunu olan Tahir Ün, aynı okulun Sanat Tarihi Bölümü'nde Avrupa Sanatı eğitimi aldı. Yurtiçi ve yurt dışında onlarca kişisel sergi, Avrupa'da birçok dergide yayınlanan çalışmalarıyla yakından tanıdığımız Tahir Ün'ün yine birçok çalışması farklı müzelerin koleksiyonları arasında yer aldı. Ankara'da Yansıma Yayınevi'ni kurarak Çağdaş Türk Fotoğraf Sanatı konulu kartpostal serisini ve çeşitli araştırma inceleme kitapları yayınladı. Peron Magazin, Fotoğraf Dünyası gibi dergilerin yayın kademelerinde yer alarak, bir süre Kül Edebiyat, Sanat ve Düşün Dergisi'ni yayınladı. Görsel kültür politikaları üzerine yazdığı makaleleri çeşitli dergilerde yayınlanmaktadır. Son yıllarda belgesel ve deneysel fotoğrafın yanı sıra, etkileşimli medya ve video sanatı alanında da ürün vermekte olan Tahir Ün, halen İzmir Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde fotoğraf eğitimi vermektedir ve aynı zamanda İzmir Fotoğraf Akademisinde Kültür Sanat Danışmanlığı ve Atölye çalışmaları yapmaktadır.
Ali Demirtaş
Aykan Özener
Habip Yanç
Mehmet Ünal