İzmir Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Bu yıl ikinci kez gerçekleşen İZDOC – İzmir Uluslararası Belgesel Festivali, 25-28 Ocak'ta ülkemiz ve dünyadan belgesel sinemanın özgün örneklerini İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşturdu.

Fotoğraf sanatçısı ve küratör Tahir Ün'ün yönetmenliğinde bu yıl ikinci kez gerçekleşen İzmir Uluslararası Belgesel Festivali'nde ödüllerin sahipleri belli oldu. Seçici kurul üyeliklerini Ali Demirtaş, Aykan Özener, Habip Yanç ve Mehmet Ünal'ın yaptığı festivalde "En İyi Belgesel" ödülü üç ayrı dalda verildi. Uzun metraj dalında, Kolombiyalı yönetmenler Laura Bibibana Angel Rengifo ve Noah David DeBonis'in "Strangers To Peace" filmi, kısa metraj dalında, Nepalli yönetmen Gopal Shivakoti'nin "Perpetual Search" adlı filmi, deneysel dalda ise Arjantinli yönetmen MauricioBrunetti'nin "The Exıle Of The Sea" adlı filmi ödüle değer bulundu. Dört gün boyunca İzmirli belgesel film severlere Fransız Kültür Merkezi'nde 23 filmden oluşan zengin bir program sunuldu. Ayrıca, belgesel film yönetmenleri Alberto Modiano, Ali Demirtaş, Ebru Şeremetli, Gopal Shivakoti, Miriam H. Carlsen, Ragıp Taranç ve Saeed Mayahy ilesöyleşiler yer yapıldı. Bağımsız bir anlayışla gerçekleşen festivalde film gösterimleri ve söyleşiler halka açık ve ücretsiz olarak hayata geçti.

SON DERECE SINIRLI OLANAKLARLA SÜRDÜRÜYORUZ

Düzenleme kurulu adına konuşan Tahir Ün ve Devrim Taban festival hakkında şunları söyledi: "İzmir Uluslararası Belgesel Festivali 2022'de düzenlenmeye başladı. Visus ve Bi'çare Film Kolektifi ile bir grup sinemasever tarafından bağımsız bir kimlikle düzenlenen Festivalde, nitelikli belgesel filmleri İzmir'de izleyicisiyle buluşturmayı amaçlıyoruz. İkinci yılında 39 ülkeden 182 filmin başvurduğu festivalde, 3 kategoriden toplam 10 film finale kaldı ve her kategoriden birer film seçici kurul tarafından 'En İyi Film' olarak ödüllendirildi. Bu filmlerin yönetmenlerini etkinlik sırasında konuk etmek üzere İzmir'e davet ettik. Öte yandan, Türkiye'den yönetmenlerin katıldığı bölümde, 8 film ve özel gösterim için davet edilen 5 filmi programa dahil ettik. Son derece sınırlı olanaklarla sürdürdüğümüz bu etkinlikte bize destek veren başta seçici kurul üyelerimiz ve ev sahibimiz Fransız Kültür Enstitüsü olmak üzere, gönüllü desteklerini esirgemeyen Alper Afşin'e, Batıgün Sarıkaya'ya, Ebru Dağlı'ya teşekkürü borç biliriz."