İTÜ ZES Güneş Arabası yolculuğunu başarıyla tamamladı

İstanbul Teknik Üniversitesi ZES Güneş Arabası, hazırlığında olduğu uluslararası yarışlar kapsamında İstanbul'dan yola çıktığı Bantboru Race Simulation'u başarıyla tamamladı. İTÜ Ayazağa'dan yola çıkan araç, önce İzmir'e ardından Çanakkale'ye vardı. Güneş arabası Çanakkale'nin ardından ise yeniden İstanbul'a gelerek yolculuğunu planladığı gibi tamamlamış oldu.

Çevre, ekonomi, toplumsal eşitlik üçgeninde sürdürülebilirlik odağını, işinin ayrılmaz bir parçası olarak gören, UN Global Compact katılımcısı BANTBORU, İstanbul Teknik Üniversitesi ZES Güneş Arabası Ekibi'ne (İTÜ ZES GAE) Elmas Sponsor olarak destek oluyor. BANTBORU'nun İTÜ ZES GAE'ye verdiği destek, ekibin aracıyla katılacağı ve güneş enerjili araçlar kategorisinde en prestijli ve en büyük organizasyon olan Bridgestone World Solar Challenge 2023 hazırlıklarının yanı sıra, ekibin bir diğer projesi olan ve her türlü yolda otonom sürüş özelliğine sahip ARIBA Autonomous II'yi kapsıyor.

Bu kapsamda İstanbul'dan yola çıkan, önce İzmir, ardından da Çanakkale'ye vararak İstanbul'a dönen güneş arabası; Bantboru Race Simulation'u başarıyla tamamlamış oldu. Zorlu Enerji'nin yeni nesil teknoloji markası ZES'in (Zorlu Energy Solutions) ana sponsor olarak desteklediği İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, 2022 yılında Belçika'daki eski F1 pisti Circuit Zolder'da katıldığı Avrupa Güneş Arabaları Yarışması'nda (iLumen European Solar Challenge) ilk üçe girmişti. Ekibin şimdiki hedefleri ise yeni uluslararası yarışmalarda dereceler elde etmek.

"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İŞİMİZİN AYRILMAZ BİR PARÇASI"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023'ün, 50 yıllık geçmişiyle büyümesini sürdüren BANTBORU için bir atılım dönemi olduğunu söyleyen BANTBORU CEO'su Sinan Gider, "BANTBORU'nun ihracatla Amerika'dan Hindistan'a uzanan küresel ayak izini, ABD, Almanya, Güney Afrika, İngiltere ve Macaristan olmak üzere 3 kıtada, 5 farklı lokasyonda üretimle farklı bir boyuta taşıyoruz. Ar-Ge ve üretim gücünün yanı sıra kurum kültürünü de ihraç eden, çalışanlarına kendi bünyesinde uluslararası kariyer fırsatları sunan, farklı coğrafyalarda, farklı kültürleri çatısı altına çok uluslu bir yapıya dönüşüyoruz. Böyle bir dönemde, 18 yılı aşkın bir ekip kültürünün devamlılığını sağlayarak ulusal ve uluslararası platformlarda birçok başarıya imza atmış olan İTÜ ZES GAE'nin ülkemize büyük prestij kazandıran projelerine destek vermek bizlere büyük gurur ve heyecan veriyor. Çevre, ekonomi, toplumsal eşitlik üçgeninde sürdürülebilirlik odağını, işimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz ve bu konuda değer zincirimize yayılacak adımlar atmayı önemsiyoruz. Yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği, karbon ayak izimizin azaltılması, sıfır atık konularına odaklanıyoruz. Sürdürülebilirlik azmimiz paralelinde gençlerin mobilitenin geleceğine yönelik gayretlerinin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz." şeklinde konuştu.

Fotoğraflar: Hüseyin Azboy, Abdulaziz Değirmen