İstanbul'a yeni “RS Sanat Alanı”

İstanbul'un Anadolu yakası yeni bir kültür sanat mekânına daha kavuştu. ''RS Sanat Alanı'' adı verilen mekân, çağdaş sanat dünyası ve genç sanatçılar için önemli bir sergileme platformu olmayı amaçlıyor.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Filiz Yılmaz tarafından 2023'te Koşuyolu'nda hayata geçirilen RS Sanat Alanı, çağdaş sanat dünyası için önemli bir sergileme platformu olarak kuruldu. Farklı kuşaklardan ve disiplinlerden sanatçıları ve eserlerini sanatseverlerle buluşturmayı amaçlayan mekân, Validebağ Konakları'nda yer alıyor. RS Sanat Alanı günümüz sanatının disiplinlerarası yapısına uygun olarak, karma ve kişisel sergilere, güncel küratöryel stratejilerle ev sahipliği yaparak, sanatçıları ve eserlerini geniş kitlelere ulaştıran dinamik ve yenilikçi bir ortam sunuyor. Açılış konuşmasında RS Sanat Alanı ile çok heyecanlı ve mutlu bir yolculuğa başladıklarını ifade eden Filiz Yılmaz, "Çağdaş sanat dünyası için önemli bir adım olduğunu düşündüğümüz RS Sanat Alanı ile güncel sanatın Avrupa Yakası'nda sıkışan rotasına yeni bir alternatif sunmayı amaçlıyoruz. Gençlere destek olmayı, sanatın ulaşılabilirliğine katkı sağlamayı, sanatçılar ve sanatseverlere yeni bir buluşma ortamı sağlamayı hedefliyoruz." diyor. RS Sanat Alanı Pazartesi hariç her gün saat 11.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

MEKANIN İLK SERGİSİ "İNSAN HİKÂYELERİ"

RS Sanat Alanı'nın dört önemli güncel sanatçıyı bir araya getiren ilk sergisi "İnsan Hikâyeleri", Marcus Graf küratörlüğünde ziyarete açıldı. Baysan Yüksel, Didem Ünlü, Furkan Payas ve Haydar Akdağ eserlerindeki insan figürü temsili ve varoluşsal konuları işleyişleri ile sanatsal anlamda ilgilerinin odak noktasını gözler önüne seriyor. Baysan Yüksel ve Furkan Payas insanların hem neşe ve acıları hem de umut ve korkularını irdelerken Didem Ünlü ve Haydar Akdağ ise hayat hikâyelerimizde hatıralar ve hatırlamanın rolünü açığa çıkarıyor. Farklı kavramsal yaklaşımların yanı sıra "İnsan Hikâyeleri" sergisinin estetik ve biçimsel çoğulculuğu, serginin güçlü karakteristik özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Resimden kolaja, baskıdan heykele çok sayıda disiplini ortaya koyan sergi; Yüksel'in tuval üzerine yaptığı eserleri, Payas'ın üç boyutlu işlerinin neo-sürrealist ve illüstratif yaklaşımları, Ünlü ve Akdağ'ın hem hazır-yapım geleneğine hem de realizm ve dışavurumculuk ekolleri arasında resme atıfta bulunan parçalı ve disiplinlerarası işleri ile etkileşimde bulunuyor. Sergi 4 Haziran'a kadar sürecek.