İstanbul Moda Haftası sektörü canlandırdı

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

“MB İstanbul Moda Haftası” moda sektörünü canlandırdı. Sonbahar/Kış 2017 koleksiyonlarının görücüye çıktığı defilelerde tasarımcılarımız hünerlerini konuşturdu. MB İstanbul Moda Haftası’nın tarihi Cercle d’Orient binasında gerçekleşmesi de çok özel bir detaydı. 

Beyoğlu yani eski adıyla Pera, uzun yıllar önce lüks, moda ve alışveriş denilince ilk akla gelen adreslerden biriydi. Yıllar içinde modanın adresi farklı lokasyonlara kaydı ama Pera ve moda dostluğu hep akıllarda kaldı. MB İstanbul Moda Haftası’nın İstiklal Caddesi’nin en güzel binalarından biri olan restore edilerek kültürel yaşamımıza tekrar kazandırılan tarihi Cercle d’Orient binasında  gerçekleşmesi bu dostluğu taçlandırdı.  

HAREKETLİLİK GETİRDİ

Sektörümüze birçok branşta ciddi ekonomi, motivasyon ve kreatif tasarım hareketliliği getiren MB İstanbul Moda Haftası’nda koleksiyonlarını sergileyen tasarımcılarımız; Cihan Nacar, Özlem Süer, Bashaques, Brand Who, Burçe Bekrek, Can Yunus Çetinkaya, Ceren Ocak, Çiğdem Akın, Cihan Nacar, Gülçin Çengel, Mehtap Elaidi, Mercedes- Benz DB Berdan, Mert Erkan, Murat Aytulum, New Gen, Nihan Peker, Niyazi Erdoğan, Özlem Süer, Sudi Etuz,T.A.G.G.,Tuba Ergin ve Tuvanam…

CİHAN NACAR DAHA ŞIK

Her sezon kadınlarımıza mayo ve plaj giyimine dair aykırı modeller sunan tasarımcı, bu sezon daha şık ve el işçiliklerinin yoğun olduğu ikonik parçalarla Moda Haftası’nda görkemli bir açılış yaptı. Güçlü, şık ve feminen şehir kadınlarına vurgu yapana Nacar’ın defilesinde kadınların, her bir tasarımın içine bir an önce girmek için nasıl 

sabırsızlandıklarını hissettim. 

ÖZLEM SÜER USTALIĞINI KONUŞTURDU

Özlem Süer’in, Haute Couture’deki ustalığını koleksiyonunda da konuşturduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Modern kup’lar üzerine uyguladığı motifler ve yoğun işlemler o kadar başarılı yorumlanmıştı ki her kadının rahatlıkla kullanabileceği modeller bulacağına eminim. Özle Süer defilesinin kareografisini Sevgili Yasin Soy gerçekleştirdi.

MEHTAP ELAİDİ’NİN EKSPOZİSYONU

Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi’nin koleksiyon sunumu özel bir ekspozisyon eşliğinde sunuldu. Konforlu ve minimalist tasarımlarına desen ve aksesuar dokunuşları dikkat çeken tasarımcı, kuvvetli bir kadın silueti çizerken kadının romantizme olan tutkusundan pek uzaklaşmadığını koleksiyon bütününde görebilirsiniz. Beyaz gömlek tasarımlarıyla ön planda olan tasarımcı, bu sezon yaptığı kapsül koleksiyonu da sergiledi. 

NİHAN PEKER VE YALINlLIK

Her sezon sıkı takip ettiğim tasarımcı beni bu yıl da hayal kırıklığına uğratmadı. Kaliteli işçiliği ve yalın siluetleriyle çok şık elbiseler sunan Peker, herkesin beğenisini kazandı. Peker, açık tonların da olduğu koleksiyon sunumunda, kapanışı siyah renkteki Couture elbiselerle yaptı.

CAN YUNUS “EMPATİ” YAPTI

Erkek moda tasarımcısı Çetinkaya, bu sezon “Empati” adlı koleksiyonuyla modaseverlerin karşısına çıktı. Sunum, hayvan haklarına dikkat çekmek üzere kurgulanmıştı. Koleksiyonda özel desenler ve hayvan figürlerine dair yapılan boyamalar oldukça etkileyiciydi. Özellikle kaban modellerini çok beğendiğim söylemem lazım. Koreografisini Ferhan Aral’ın yaptığı sunumda, başarılı editör Alexander KOKO da  model olarak yer aldı.

DENİZ AKKAYA’YLA MODA SÖYLEŞİSİ

Bugün Denizlili tüm dostları, bu yıl altıncısı düzenlenen “Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü” kapsamında TerasPark’ta 12.00’de yapacağımız moda söyleşimize bekliyoruz. Deniz Akkaya ve benim size birçok sürprizimiz olacak. 

Sanatçı Keremce ise sevenleriyle saat 13.00’te imza günü için buluşacak. İlerleyen saatlerde festivalin kortej yürüyüşünde tüm Denizlilerle buluşmak için şehir merkezinde olacağız. Herkesin bornozları giyip sokaklara çıktığı, renkli ve bando müzikleriyle şenlenen böyle bir günde sizi de aramızda görmek bizi çok mutlu edecek. 

DEFACTO İLE JEANS’LERİ KİŞİSELLEŞTİRME 

DeFacto, bu sezon jeans alanında çok büyük projelere imza attı. Ben ve blogger Duygu Şenyürek ile MB Moda Haftası boyunca Grand Pera mağazalarında gerçekleştirdiği proje de bunlardan biriydi. Fikir, “jean’ini kişiselleştirme” kurgusu 

üzerine yapılandırıldı. Özel nakış makinası, patch armalar, rozetler gibi aksesuarlar aracılığıyla herkese farklı tasarım dokunuşları yaptık. Defilelere gelen onlarca blogger, editör, model ve birçok özel isim bu tasarım atölyesinde kendi jean’leri tasarlamış oldu. Sonunda bir yarışma düzenledik, jean tasarımını en çok beğendiğimiz kişilere oyuncu Hande Erçel ve Aras Bulut İynemli’nin TV reklamlarında giydiği jean ceketleri hediye ettik.

İLK ÜÇ GÜNDEN NOTLAR…

- Sektör profesyonellerine 18 ay sonrası için akım, kalıp, renk, stil ipuçları veren dünyanın trend tahmini ajanslarından  Nelly Rodi, Sonbahar/Kış 2018 ve ilkbahar/Yaz 2018 sezonuna ilişkin seminerler verdi.

- “Fashion in Motion” adı altında MB Moda Haftası küratörlüğünde bir araya getirilen moda filmler, ilgili davetlilere sunuldu.

- Blogger ve editörler sokak stiline dair çekimlerini, İstiklal’in yoğun insan trafiğinden dolayı çok kısıtlı bir alanda yapabildi. 

- Seçili tasarımcı ve markalar Grand Pera’da kurulan özel bir alanda bir ay boyunca ürünlerini tüketiciyle buluşturma şansı yakaladı. Çiğdem Akın, Tuba Ergin, Exquise ve Kom markasının standlarına muhakkak uğrayın derim.

- Niyazi Erdoğan yeni koleksiyonu için Türkiye’nin en büyük denim üreticilerinden Taypa Tekstil ile bir işbirliği yapmış bakalım iki profesyonel kanalın birleşmesiyle ortaya ne tarz denim tasarımlar çıkacak. 

- Her zaman söylüyorum artık koleksiyonlarda birkaç ekstrem tasarım görmek beni daha çok heyecanlandırıyor. Hem show hem vizyon hem de rol model olarak genç tasarımcılara ilham olmak gerektiğini düşünüyorum.

- Moda Fotoğrafçısı Mert Ceylan’a özel defile çekimlerini Akşam Gazetesi ile paylaştığı için ayrıca teşekkür ederim.