İstanbul Festivali yine çevrimiçi

Nisan ayıyla birlikte Beyoğlu'nu bir uçtan bir uca etkisi altına alan Festival havası, uzayan bilet kuyrukları, sinefillerin yorgun koşturmacası tatlı birer anıya dönüştü. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği Uluslararası İstanbul Film Festivali pandemi nedeniyle 40. yılında da sinemaseverleri çevrimiçi ortamda filmlerle buluşturuyor.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Türkiye'deki sinemaseverler için özel bir yere sahip olan İstanbul Film Festivali, bu yıl da pandemi şartlarında gerçekleşiyor. 1 Nisan itibariyle çevrimiçi olarak seyirci ile buluşan festival 29 Haziran'a kadar online olarak devam edecek.

Milyonlarca sinema seyircisine, yönetmene ve oyuncuya adeta okul olan, seyir zevki kazandıran Festival 40. yılında hem çevrimiçi hem de fiziksel olarak gerçekleştiriliyor.

Etkinliklerini 1 Nisan – 29 Haziran tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturacak olan İstanbul Film Festivali'nde Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak çevrimiçi programların ardından Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması 20-29 Mayıs'ta çevrimiçi ve pandemi koşullarına bağlı olarak sinema salonlarında gerçekleştirilecek.

Uluslararası Yarışma ve Galalar ise 18-29 Haziran'da düzenlenecek. Bu bölümler için açık hava gösterimlerinin de yapılması planlanıyor. Köprüde Buluşmalar etkinliği için belirlenen takvim ise 7-9 Nisan tarihleri. Festivalin Ulusal Yarışmasında ödül kazanan filmler 29 Mayıs'ta düzenlenecek ödül töreniyle açıklanacak. Onur Ödülleri'ne layık görülen isimler de ödüllerini aynı gün alacak. Ödüller bu yıl yönetmen Çetin İnanç, ses sanatçısı Belkıs Özener ve oyuncular Suna Selen ile Salih Güney'e takdim edilecek.

ULUSLARARASI YARIŞMA'NIN JÜRİ BAŞKANI RADU JUDE

Fiziksel gösterimlerin sinemaların açılıp açılmaması ve salgın koşullarının durumuna göre belli olacağını belirten Festival Direktörü Kerem Ayan, bu yıl Uluslararası Yarışma'nın jüri başkanlığını son filmiyle Berlinale'de Altın Ayı kazanan Romanyalı yönetmen Radu Jude'nin üstleneceğini söyledi. Jude'nin Altın Ayılı filmi Babardeală cu bucluc sau porno balamuc'un (Bad Luck Banging or Loony Porn) da festival programında yer alması bekleniyor.

Festivalin Ulusal Yarışmasında ise jüri başkanlığını yönetmen Tolga Karaçelik üstleniyor. Jüride oyuncu Ece Dizdar, sanat yönetmeni ve yapım tasarımcısı Naz Erayda Kurdoğlu, yapımcı Nadir Öperli ve yazar Şebnem İşigüzel de yer alıyor. Ulusal Belgesel Yarışması jürisini Serdar Kökçeoğlu, Martina Priessner ve Hasan Söylemez oluştururken Ulusal Kısa Film Yarışması jürisinde ise Nazlı Bulum, Engin Erden ve Selin Gürel yer alıyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisi de Zeynep Dadak, Leyla Yılmaz ve Orçun Behram'dan oluşuyor.

İstanbul Film Festivali'nde geçen yıl düzenlenmesi planlanan Alfred Hitchcock'un renkli filmlerini bir araya getiren seçki de bu yıl festival programında yer alıyor. Seçki Haziran ayında sinema salonlarında gösterilecek. Bu yıl 40. yılını kutlamaya hazırlanan İstanbul Film Festivali'nin afişleri sanatçı Selman Hoşgör'ün imzasını taşıyor.

NİSAN SEÇKİSİNDE NELER VAR?

40. İstanbul Film Festivali'nin gösterimleri 1 Nisan'da, 'Nisan Seçkisi' kapsamında paylaşıma açılacak filmlerle başlayacak. Tamamı çevrimiçi olarak, filmonline.iksv.org adresinde düzenlenecek seçkide festivalin 'Antidepresan', 'Dünya Festivallerinden' ve 'Genç Ustalar' gibi bölümlerini temsil eden yapımlar yer alıyor. Nisan seçkisi kapsamında Maite Alberdi'nin geçtiğimiz yılın sevilen belgesellerinden Köstebek Ajan (El Agente Topo), Brandon Cronenberg'in korku türüne yeni bir soluk getirdiği filmi Possessor ve usta yönetmen Andrey Konchalovski'nin son filmi Sevgili Yoldaşlar! (Dorogie Tovarishchi!) gibi filmler çevrimiçi olarak izlenebilecek.