İsrail, yalnızlaştırılmalı

2021 yılında NASA tarafından Mars'a gönderilen Persevarence keşif aracında bulunan Ingenuity adlı mini helikopteri tasarlayan ekibin başmühendisi Filistinli Loay Elbasyouni, Alman vatandaşı olan hasta ebeveynlerini tahliye etmek için Türkiye'den yardım istedi. Alman hükümetinin ailesine hiçbir destek vermediğini ifade eden genç mühendis İsrail'i durdurmak için yalnızlaştırılması gerektiğini söyledi.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Gazze'deki ailesine ulaşabilmek için Türkiye'ye gelen Filistinli NASA mühendisi Loay Elbasyouni, İstanbul'daki bir özel okulda uzaya ilgi duyan öğrenciler ile buluştu. Çalışmaları hakkında bir konferans veren Elbasyouni, Gazze'den NASA'ya uzanan başarı hikâyesini anlattı. Öğrencilere NASA'da yaptığı projelerden söz eden ve onların sorularını yanıtlayan Elbasyouni, "Çocuklar bana ilham veriyor. Yüzlerindeki gülümsemeyi gördüğünüzde geleceği görüyorsunuz. Bu bana umut veriyor. Onlar geleceğin liderleri olacaklar. Onlara ilham vermek dünyayı daha iyi bir yer yapacak diye düşünüyorum." dedi.

2021 yılında NASA tarafından Mars'a gönderilen Persevarence keşif aracında bulunan Ingenuity adlı mini helikopteri tasarlayan ekibin başmühendisi Filistinli Loay Elbasyouni, Gazze'nin Beyt Hanun kentinde doğdu ve 1998'de öğrenci olarak gittiği ABD'de elektrik mühendisliği eğitimini tamamladı. Abluka sebebiyle ailesinin bu süreçte kendisine destek vermekte zorlandığını ve iki, bazen üç işte çalışarak okulunu bitirebildiğini anlatan Elbasyouni; NASA için Mars'a gönderilen "Ingenuity" helikopteri yapan ekibe seçilmeyi başardı. Projenin tasarım ve inşa ekibinde başmühendis olarak görev alan Loay bu göz kamaştıran başarısına rağmen 14 yıldır Gazze'de yaşayan ailesini göremiyor.

ÇOĞU İNSAN KASTEN ÖLDÜRÜLÜYOR

Yakın zamanda İsrail'in Gazze'deki UNWRA okuluna düzenlediği hava saldırısında amcasının şehit olduğunu söyleyen Elbasyouni, Alman vatandaşı olan hasta ebeveynlerini tahliye etmek için Türkiye'den yardım istedi. "Ailem için çok endişeleniyorum. Babam Gazze'de cerrahi şefiydi; eski kliniğinde kaldığı sırada babama üç top mermisi isabet etti." diyen Elbasyouni, Alman hükümetinin ailesinin Gazze'den çıkarılması konusunda hiçbir destek vermediğini ifade etti. Babasının çalıştığı kliniğin daha önce işgal rejiminin saldırılarına hedef olduğunu belirten genç mühendis yaklaşık 10 gündür iletişim kuramadığı ailesinin hayatından endişe duyuyor. Gazze'de işgal rejiminin saldırıları sonucu katledilen bilim insanları, doktor ve öğretmenler hakkında da konuşan Elbasyouni, "Biliyorsunuz Gazze'deki İslam Üniversitesi'nin rektörünü öldürdüler; o bir astrofizikçi, alanında çok tanınmış biriydi. Astrofizik ve uzay alanında birçok yayını bulunuyor. Saldırılarda ayrımcılık yaptıklarını düşünmüyorum. Çoğu insan kasıtlı olarak öldürülüyor." dedi.

İNSANLIK SUÇU İŞLEYENLERİ YALNIZLAŞTIRIN

Gazze'deki abluka ve üç aydır artarak devam eden katliam ve soykırım hakkında da sorularımızı cevaplayan Elbasyouni, "Politikayla sorunların çözüleceğine inanmıyormuş gibi görünmek istemem ama bir şeyleri değiştirebilmek için bence mühendislik yöntemleri ve gerçekten ne işle uğraşıyorsanız o alanda iyi bir şeyler yapmak daha verimli bir yol. Amerika'da söyledikleri bir şey var. Eğer paralarına zarar gelmiyorsa kimse fikrini değiştirmez. Paralarına dokunmak zorundasınız. Ekonomik güçlerine dokunursanız bu onları zayıflatır." şeklinde konuştu.

Katliamlarına devam eden İsrail'in tüm dünya tarafından yalnızlaştırılması gerektiğinin altını çizen Elbasyouni "Türkiye'den ya da başka ülkelerden beklentim, isteğim insanlığa karşı suç işleyen ve soykırım yapan ülkeleri tamamen boykot etmeleri ve dışlanmaları. En azından bunu yapabilirler. Askeri herhangi bir şey istemiyorum. Türkiye Filistinlilere yardım etmek için çok şey yapıyor. Ama Arap ülkelerinin de yapabileceği çok şey var. O bölgede bir ülkenin bu muameleyi görmesi sıranın onlara da geleceği anlamını taşıyor. Türkiye dahil her ülkenin işgal rejiminin saldırılarını durdurmak için elinden geleni yapması gerekiyor." dedi. Dünya ülkelerine ateşkes için harekete geçme çağrısında bulunan Gazzeli Mühendis Loay Elbasyouni, "Yaşananlar insanlık adına gerçekten çok üzücü. Bu tür şeylerin olmasına izin vermemek gerekir. Bu hiç iyi değil çünkü sanki bir çizgiyi aşıyoruz. Eğer bu durumu şimdi durdurmazsak gelecekte çok daha fazla savaşla karşılaşacağız." sözleriyle vahşetin sıradanlaşmasından duyduğu endişeyi paylaştı.

KÜÇÜK SİNAN'IN BÜYÜK HAYALİ

Loay'i okula davet eden, ailesi ve öğretmenlerinin desteği ile düzenlediği organizasyonda arkadaşlarıyla bir araya getiren ise ortaokul öğrencisi Sinan Öztürk oldu. Sinan'ın evdeki malzemelerle yaptığı astronot kıyafetli fotoğrafını gören Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç Sinan'a TUA logolu mont hediye etti. Loay'ı okulda misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Öztürk, "Loay'in geleceği gün okuldaki sunumum için evdeki malzemelerden astronot kostümü hazırladım. "Kostümün üzerine TUA logosu ve Türk bayrağı çizerek boyadım. Okulda arkadaşlarıma sunum yaptım. TUA Başkanı Yusuf Kıraç amca da sosyal medyada kostümümü görüp beğenmiş. Bana TUA montu gönderdi. Çok mutluyum. Kendisine teşekkür ediyorum." diyen Sinan Öztürk çok çalışıp uzayla ilgili bir alanda araştırmacı olmayı hayal ettiğini söyledi.