İsot Festivali bahane Şanlıurfa şahane

LOKMAN DAĞ
lokmandag@gmail.com

İSOTLARIN en acı tatlısı, Çiğköftelerin en lezzetlisi, Kebapların ve ciğerlerin fevkaladesi… Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 1. İsot Festivali düzenledi, kente bayram havası geldi. “Urfalıların acıları büyüktü ama keyifleri yerindeydi.” 

Son zamanlarda güzel ülkemde harika işler oluyor. İşte onlardan biri de Peygamberler şehri Şanlıurfa’da yaşandı. Ortalık karnaval alanına döndü. Aslında aynı tarihte Adana Lezzet Festivali vardı ve efsane görüntüler oraya çıktı. Şehirdeki tüm oteller ve konaklama yerleri yüzde yüz doluydu. Nice güzel festivallere diyorum.

Gerçekten ihtiyacımız var böyle güzel görüntülere, coşku ilk gün kortej ile başladı. Yürüyen isotlara ilgi bir hayli yüksekti. Davul zurna eşliğinde Urfa sokakları panayır alanına döndü. En tatlı isot yarışması, en lezzetli çiğköfte yarışması, 37 çeşit isot yemeği hatta reçeli bile hepsi birbirinden güzeldi. Ve gitmişken güzel bir kültür turu düzenledim. İşte size Şanlıurfa’ya giderken yapmanız gerekenlerle ilgili notlarım. 

Balıklıgöl Efsanesi

Ne zaman bu kadim şehre gitsem, gezime Balıklıgöl’den başlarım. Hz. İbrahim’in doğduğu mağarası, ateşe atılırken düştüğü makamı ve tabii ki ateşin suya, odunun balıklara dönüşme hikayesi beni başka bir boyuta götürüyor. Tüm bu gezinin ardından yorgunluk için güzel bir melengiç kahvesi paha biçilmez oluyor…

Harran’da Tarihe Bir Yolculuk

Beni o kubbeli evler hep cezbetmiştir. Tarihi, insanları, yaşam tarzları… Eğer Harran’a gidecekseniz rehber Cemal’i bulun, ya da o küçük motosikleti ile sizi bulur. Kesinlikle Harran’ın tarihini ondan dinlemelisiniz. Hiç duymadıklarınızı ondan öğrenebilirsiniz. Bir de gitmişken, tarihi dokunun içinde yöresel kıyafetlerle fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin bizim gibi… 

Göbeklitepe’de Tarih Yeniden Yazıldı

Ve tabii o meşhur Göbeklitepe… Tarihin yeniden yazılmasına neden olan buluş. Unesco tarafından büyük bir titizlikle izleniyor gelişmeler. Çatısı bittikten sonra turizme açılacak. Ama göremeyiz diye merak etmeyin. Şanlıurfa Müzesi’nde birebir canlandırılmış hali var bence orayı da gezmeyi ihmal etmeyin. 

Halfeti’de Tekne Turu

Ve Şanlıurfa’nın Karagül’ü Halfeti… Sabah kahvaltısını ve ya öğle yemeğinizi kesinlikle bir gün orada yemelisiniz. Yapacağınız Tekne turlarında baraj suları altında kalan sokakları, camiyi ve kültürü gezme imkanınız olacak. Rum Kale hikayesi ve efsanesi de bir hayli ilgi çekici. Eğer doğru zamanda giderseniz Karagülleri de görme şansınız olabilir.

Teşekkürler

Gerçekten bu imkanları sağladığı için Şanlıurfa Belediye Başkanı Sayın Nihat Çiftçi’ye, Basın, Yayın ve Halkla ilişkiler Dairesi Başkanı Sayın Mithat Şengöz’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Harika bir festival oldu. Çantamızda epey isot ve fıstık ile döndük. Ne diyelim darısı diğer illerinde başına…  Ve umarım bu festival geleneksel bir hale dönüşür.