Işıldayan bir cilt için en iyi 6 besin

Yediklerinizi doğru seçerek cildinizin ışıltısını ve güzelliğini koruyabilirsiniz

“Yediklerinizi doğru seçerek cildinizin ışıltısını ve güzelliğini koruyabilirsiniz. Yediğiniz yiyecekler kalbimiz, karaciğerimiz, damarlarımızı etkilediği gibi cildimizi de etkiler. İyi bir beslenmeyle kırışıklıklardan ve dolayısıyla yaşlanmanın etkisinden mümkün olduğunca uzak kalabilir, sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz” diyen Diyetisyen Zeynep Çetin, ışıldayan bir cilt için mucizevi 6 besini anlattı...

Sağlıklı cildin temeli su

Sağlıklı bir cilt için ilk kural düzgün kan dolaşımıdır. Su, hayatın olduğu gibi kan dolaşımımızın da temelidir. Eğer su içmezseniz sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olamaz ve cildimiz tıpkı kurumuş bir toprak gibi çatlar ve bu da kırışıklıklara sebep olur. Günde en azından 10 bardak su içtiğinize emin olun.

Cilt lekelerine somon

Somon ciltte lekelenme ve akne oluşumunu önleyici etkisi olan omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengindir. Ayrıca somona pembe rengini veren astaksantin gibi bazı maddeler cildinizi de pembeleştirip genç bir görünüme sebep olabilir. Pürüzsüz bir cilt için haftada en az iki kez uskumru, somon, ton balığı gibi soğuk su balıkları yemeye özen gösterin.

Yağ deposu ceviz

Cevizi cildiniz için mükemmel bir besin haline getiren birçok özelliği vardır. Ceviz vücudunuzun kendi kendine yapamadığı omega 3 ve omega 6 gibi önemli yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır. Ceviz ayrıca çinko, E vitamini, C vitamini ve protein içerir ve hepsi de cildinizin sağlıklı kalması için gereken en önemli maddelerdir. Haftada birkaç kez 1-2 yemek kaşığı ceviz yiyin.

Tatlı patates

Tatlı patates, vücudunuzda A vitaminine dönüşen cilt dostu bazı maddeler içerir. Beta karoten denen bu maddeler bir güneş kremi gibi hareket ederek cildinizi sağlıklı tutar ve cilt hücrelerinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur. 

Kanser savaşçı Brokoli

Çinko, A vitamini ve C vitamini gibi cilt sağlığı için önemli olan birçok vitamin ve mineralle doludur. Ayrıca çiçeğinde sülforafan adı verilen özel bir maddenin başta cilt kanseri olmak üzere birçok kanser türüne karşı önleyici etkileri vardır. Gün aşırı birkaç çiçek ya da bir büyük sap brokoli cildinizi tazeleyecektir.

Kırışıklık önleyici Domates 

Ciltte kırışıklık önleyen maddelerin eşsiz bir kaynağıdır. Bu faydalı maddeleri aktif hale getirmek ve cildimize şifa sağlamak için domatesleri hafifçe pişirin, yağlı peynir ya da zeytinyağı gibi sağlıklı yağ kaynaklarıyla birlikte tüketin.