İşgalin Tanıkları fotoğraflarla hatırlanıyor

Çalışan Gazeteciler Günü'nde meslektaşları Gazze'de şehit edilen meslektaşlarını unutmadı. Filistin İçin Gazeteci Dayanışması tarafından (Press For Palestine) Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen ''Filistin'in Şehit Gazetecileri Anısına: İşgalin Tanıkları'' sergisinde katliamı duyurmak için mücadele ederken soykırım kurbanı olan gazetecilerin fotoğrafları bir araya getirildi.

İPEK TANIR / cumartesi@aksam.com.tr

Üç aydır gözlerimizin önünde bir katliam yaşanıyor. Küresel medya her zaman olduğu İsrail'in soykırımlarını örtbas etme ve haklılığını destekleme konusunda aktif rol oynuyor. Dışarıdan hiçbir medya mensubunun giremediği Gazze'de gazeteciler açık hedef olmalarına, her gün meslektaşlarını, aile fertlerini toprağa vermelerine rağmen gerçekleri belgelemeye, haber yapmaya devam ediyor. Onları bu mücadelesinde yalnız bırakmayan Türk gazeteciler de her vesile ile Filistin'in sesi olan medya mensuplarını gündeme getiriyor.

Hafta içinde de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda şehit ettiği gazeteciler anısına hazırlanan fotoğraf sergisi Rami Kütüphanesi'nde açıldı. Filistin İçin Gazeteci Dayanışması (Press For Palestine) tarafından, Fatih Belediyesinin desteğiyle düzenlenen "Filistin'in Şehit Gazetecileri Anısına: İşgalin Tanıkları" sergisi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde ziyaretçilerle buluştu. Sergi, 17 Ocak'a kadar görülebilecek. Gazetecilerin, öğrencilerin ve kütüphane ziyaretçilerinin ilgi gösterdiği sergiyi gezenler arasında yazar Mustafa Kutlu da yer aldı. Serginin açılışında konuşan Press For Palestine Sözcüsü gazeteci Hayrunnisa Çiçek, "7 Ekim'den beri o bölgede yaşananlara hepimiz şahidiz. Gazetecilerin nasıl bir mücadeleyle orada yaşanan soykırımı aktarmaya çalıştıklarını, canları pahasına, bütün aile bireylerini kaybetmelerine, yaşadıkları acılara ve dramlara rağmen bunu dünyaya aktarmak için nasıl gayret gösterdiklerine hepimiz şahidiz." dedi.

112 GAZETECİ İŞGALCİLER TARAFINDAN KATLEDİLDİ

Filistinli gazeteciler için 2021'den bu yana çalışmalar yaptıklarını aktaran Çiçek, "İsrail'in karartmalarını hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. 1948'den itibaren Filistin topraklarında bir işgal ve soykırım faili olarak İsrail, bunu dünyaya aktarmaya çalışan gazetecileri direkt olarak hedef alıyor. 2000-2022 arasında o topraklarda 55 gazeteci İsrail tarafından katledildi ama 7 Ekim'den bu yana 112 gazeteci meslektaşımız işgalciler tarafından katledildi." hatırlatmasında bulundu.

İsrail'in Gazze'ye karşı bir katliam ve soykırım uyguladığını ve bunun gazeteciler aracılığıyla dünyaya aktarılmasını istemediğini ifade eden Çiçek, "İşte bu yüzden hepimizin, biz gazetecilerin misyonu çok önemli. Bu soykırımı onlar canları pahasına aktarmaya çalışıyor ama öldürülüyor. Biz de o noktada devreye giriyoruz ve onların sesini çoğaltmaya, yaşadıklarını dünyaya duyurmaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"HİÇ KİMSE SAYIDAN İBARET DEĞİL, GAZETECİLER DE"

Sergide 7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından acımasızca katledilen gazetecilerin fotoğrafları ve hayat hikâyelerinin yer aldığını söyleyen Çiçek, "Hiç kimse bir sayıdan ibaret değil, gazeteciler de yine aynı şekilde. Her birinin hikâyesi biricik, hayalleri var, geride bıraktıkları sevdikleri, aileleri var" diye konuştu. Şehit gazetecilerin hikâyelerinden çok etkilendiklerini anlatan Hayrunnisa Çiçek, "Bugün Çalışan Gazeteciler Günü. Senede bir gün de olsa meslektaşlarımızın sorunları gündeme getiriliyor, konuşuluyor. Ama Filistinli gazeteciler mesleklerini yaparken bir yandan hayatta kalmaya çalışıyor.

Maalesef meslektaşlarının cesetlerini poşetlerle taşımak zorunda kalıyorlar. Gazzeli meslektaşlarımız bir yandan dünya basınından izole edilen bir şehirde üç aydır devam eden katliamı belgelerken katliam ve soykırım sonrasında hastane koridorlarına yayılan kanları temizlemek için de çalışıyor. Gazzeli gazeteciler evlerinden sürülen ama ayağında ayakkabı olmayan kadına ayakkabı bulmak için de çalışıyor." dedi.

Yaptıkları her organizasyondan sonra Gazze'den mesajlar aldıklarını belirten Çiçek, "Yalnız olmadıklarını bilmek, uzak, yakın farklı ülkelerde onlar için çabalayan insanlardan haberdar olmak onlara umut veriyor. İşte biz de bu yüzden durmadan oradaki mücadeleyi buraya aktarmaya, gündemde tutmaya ve yaşanan soykırımı dünyaya haykırmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana süren saldırılarında Gazze'de şehit olan gazetecilerin anısına düzenlenen sergide, Filistinli gazetecilerin fotoğrafları, sözlerinden alıntılar, çalıştıkları kurum, vefat tarihi ve nasıl şehit edildiğine ilişkin bilgiler yer alıyor.