İp askı gençliği geri getiriyor

İp askı yöntemi ile ilgili merak edilenleri cevaplayan Dr. Seçil Uçar, doğru ip ve yöntemle uygulandığı takdirde 'ben estetikliyim' diye bağırmayan doğal sonuçlar alınabileceğinden bahsetti. Uçar, ''Yaşlanmadaki en önemli kısım, cilt altı yağ pedlerinin yer çekimiyle aşağı sarkması ve yer değiştirmesi. İp askının mantığı da bu yer değiştiren yağ pedlerini, gençliğimizdeki yerine geri koymak.'' diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Yaşlanmak doğal bir süreç ancak yüzündeki kırışıklıklardan rahatsız olan birçok insan estetiğe başvuruyor. Kemiklerde erime, ciltte kırışma, sarkma, kuruma gibi değişiklikler oluyor. Bu noktada özelikle kadınlar işinin uzmanı hekimlerin kapısını çalıyor. Yeni trendin "Yüz analizinize göre kombine yaklaşım" olduğundan bahseden Dr. Seçil Uçar, yüzdeki problemleri analiz ederek ihtiyaca göre tedavi uyguladıklarını belirtiyor. Artık hastaların neredeyse yüzde seksenin ameliyata gerek kalmadan istediği görünüme klinikte yapılan uygulamalarla sahip olabildiklerinin altını çizen Uçar, son günlerin en dikkat çeken işlemlerinden ip askı yöntemini Akşam Cumartesi okurları için anlattı.

HER İP AYNI SONUCU VERMEZ

Her ipin Fransız Askı olmadığının altını çizen Uçar, "Yüz askılama, en sevdiğim yöntemlerden biri. Çok çeşitli ipler ve teknikler var ama hepsi aynı etkinlikte değil. Hepsine genel olarak ip askı ismi veriliyor ama uygulama tekniği ve ip çeşidi birbirine benzemiyor. Genelde uygulanan, daha kolay olan yöntem askılama yapmadan sıkıştırma yaparak bir miktar lifting sağlayan kanuler cog dediğimiz ip çeşidi. Bu yöntemde kafa içine askılama yapılmadığında kalıcılık çok kısa oluyor. Yanlış ip seçimi ve yanlış uygulamalar nedeniyle hastalar, 'ip yaptırdık ama hemen düştü' diyor. Fransız askı aslında Fransa'dan gelen kalıcı silikon iplere verilen isim. Bu ip, kafa içine askılama şeklinde uygulanır. İp materyalinin kalıcı olması ve uygulama tekniği sebebiyle kalıcılığı çok daha yüksek. Ama bu konuda çok bilgi kirliliği var. Her ipe Fransız Askı deniyor." diyor.

İHTİYACA GÖRE UYGULANIRSA DOĞAL DURUR

İp askı yöntemi ile ciltte yaşanan değişime değinen Uçar sözlerine şöyle devam etti: "Yaşlanmanın katman katman olduğundan bahsettik. Yaşlanmadaki en önemli kısım, cilt altı yağ pedlerinin yer çekimiyle aşağı sarkması, yer değiştirmesi. Bilinenin aksine yüz yağları yaşla azalmaz, genelde artar. Bu durumu dolgularla tedavi etmeye çalışmak yüzü daha da büyütür ama sarkmaya bir etkisi olmaz. İşte o zaman da hastalarımın bahsettiği hep birbirine benzeyen, büyük yanaklı, küçük gözlü kocaman yüzler ortaya çıkıyor. İp askının mantığı yer değiştiren yağ pedlerini, gençliğimizdeki yerine geri koymak. Sadece hastanın ihtiyacı kadar yaptığımız işlemler doğal ve genç görünümü ortaya çıkarıyor. Yaptığımız yüz 'ben estetikliyim' diye bas bas bağırmasın, doğal dursun istiyoruz. Doğru uygulanan ip askıyla tam olarak bunu sağlayabiliyoruz."

Anti-aging yani gençleşme amaçlı uygulanacak askıları 40-65 yaş arası, hafif-orta yaşlanma belirtileri olan kadın ve erkeklere öneren Uçar, sarkmanın durumuna göre kimi hastalara ameliyat gerektiğini belirtiyor. "Silikon iplerin kalıcılığı 4-7 yıldır, özel bir teknolojidir. Yurt dışından döviz kuruyla gelen ipler olduğu için de maliyeti piyasadaki iplerden daha fazla. Şu konuda uyarmak istiyorum, ip askı için ucuz bir fiyat alıyorsanız, bu iplerin etkisi 6 ayı geçmeyen ve çok kısa sürede eriyen ipler olacaktır. Ve bahsedilen Fransız askılama veya sonsuzluk askısıyla hiç ilgisi yoktur." diyen Uçar, genç hastalarda ipi daha çok kaş kaldırma, fox eyes ve gıdı germe amaçlı kullandığını söylüyor.

ERKEKLER BELLİ OLMAYAN ESTETİK İŞLEMLERİ TERCİH EDİYOR

İp askının erkeklerin de sıkça tercih ettiği bir yöntem olduğuna değinen Uçar, "Her yaş grubu farklı amaçlarla geliyor. Hatırı sayılır erkek hastam da var. Bunun sebebi ise yağ pedlerinin sarkmasıyla ortaya çıkan yaşlanma belirtilerini doğal bir görünümle düzeltebilmemiz. Çünkü erkek hastalarım genellikle estetik olduğunun belli olmasını istemiyor. Yurt dışından da hastalar ülkemizi tercih ediyor. Biz de kliniğimizde yüz estetiğine dair cerrahi ve cerrahi olmayan tüm işlemleri uyguluyoruz." şeklinde konuşuyor.

Kuaför ve güzellik merkezlerinde yapılan girişimsel işlemler konusunda uyarılarda bulunan Dr. Uçar, "Güzellik merkezlerinin hekim çalıştırma yetkisi yoktur hatta çalıştırması suçtur. Merdiven altı tabir edilen bu yerlerde girişimsel işlemlerin yapılmasından uzak durulmasını tavsiye ediyorum. Bu işlemler çok basite indirgeniyor ama hiç öyle değil. Doğru kişilerce yapılmazsa komplikasyon riski çok yüksektir."