reha.yavuzer@aksam.com.tr
Deri altı yağ dokusu, vücutta yüzeyel ve derin tabakalar olmak üzere iki alanda toplanmıştır. Yüzeyel tabaka, birbirinden ayrılmış küçük yağ paketlerinden oluşur. Derin yağ tabakası ise daha gevşek bantlarla birbirinden ayrılmış gevşek bir tabakadır. Erkek ve kadınlarda yağ dağılımı farklılık gösterir. Kadınlarda daha çok uyluk üst dış ve iç kısımlarında, kalça ve gövdede; erkeklerde ise genellikle gövdede ve karın bölgesinde yağ toplanır. Ancak cinsiyet dışında, ırksal ve yaşa bağlı olarak da yağ birikim bölgeleri değişkenlik gösterebilir. Yaşlandıkça deri altındaki yağ oranı azalırken karın içi yağ depolanması artış gösterir. Ergenlik döneminde spor ve dengeli beslenme ileriki yıllarda yağ oranı düzgün bir bedene sahip olabilmemiz için çok önemli. Çocukluk çağından itibaren doğru beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz hayatımızın bir parçası olmalı.
Yağ Aldırma Ameliyatları: Yağ dokusunun alınması işlemi liposuction'dır. Liposuction işlemleri dünyada en sık yapılan ülkemizde de 3. sıklıkta yapılan estetik cerrahi işlemidir. Günümüzde bu işlem daha çok lazer lipoliz veya ultrasonik lipoliz olarak gerçekleştirilir. Temel olarak vücudun hemen her bölgesine uygulanabilen yağ alma işlemi bayanlarda en sık karın, kalça ve uyluklar ve diz bölgelerine; erkeklerde ise en sık bel ve karın bölgeleriyle meme bölgelerine uygulanır. Ayrıca kol, ayak bilekleri, boyun ve ense, yüz liposuction uygulanabilen diğer alanlardır. Liposuction sonrası yağ alınan bölgenin tamamen incelmesi 6 aylık bir zamanı alır. İşlem sonrasında da alınan miktara ve derinin gevşeklik durumuna göre 2 hafta ile 6 hafta arasında korse kullanılması gerekir. Yağ alma ameliyatları dört mevsim yapılır. Ameliyattan sonra rahatlıkla mayo giyebilmek için yaklaşık bir aylık zaman ihtiyaç var. Bu süre alınan miktar arttıkça uzar. Bu nedenle ameliyat için kış ayları yaza göre daha çok tercih edilir. Korse kullanımı da kış aylarında çok daha kolay olur.
YAĞ ALMA AMELİYATI
Liposuction işlemi hangi teknik kullanılırsa kullanılsın özünde bir kilo verme işlemi değildir. Bu işlemde hedef, bölgesel fazlalıklardır. Genel olarak kilo sorunu olan bireylere uygulanılması istenen sonuçlara ulaşılması açısından yeterli değil. Aşırı kilolu bireyler öncelikle yeme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında değişiklikler yapmalı. Bunlar diyet ve egzersiz programlarıyla desteklenmeli ve kişinin baş edemediği bölgeler liposuction açısından değerlendirilmeli. Aslında, bu işlemde amaç, vücut konturunu değiştirmek. Hedef ince bir birey yaratmak değil; bir bütün içerisinde bedenin alt ve üst kısmının birbirleriyle dengeli görünmesini sağlamak ve vücut şeklinin genel görüntüsünü bozan bölgesel fazlalıkların tüm beden göz önünde tutularak uygun miktarda azaltılmasıdır. Tıbbi açıdan şeker hasatlığında yağ dokusunun azaltılması kan şeker kontrolünde faydalı gibi gözükür. Bu amaçla kilolu bireylerde estetik beklenti olmaksızın tıbbi açıdan liposuction işlemi yapılabilir. Ancak aşırı alınacak yağ miktarının olası komplikasyonların ihtimalini arttıracağı ve işlem sonrasında içerisi boşaltılmış olan derinin daha sarkık bir görüntüyle sonlanacağı akılda tutulmalı.
Yağ Aldırma Ameliyatları İşlemi
Anestezi: Genel, lokal veya sedasyon (miktara bağlı olarak)
Ameliyatın süresi: 1-3 saat.
Hastanede kalma süresi: Sıfır veya bir gece. Refakatçi gerekebilir.
Ameliyat sonrası: İşlem yapılan bölgelerde morluk ve şişlik olur. Bu dönemde liposuction korseleri kullandırılır.
Kesin sonuç: 4-8 ay
Ne zaman yaptırabiliriz: Her mevsim yaptırılabilir ancak sonbahar ve kış daha çok tercih edilmelidir.
Dikkat edilecekler: Ameliyattan sonraki bir ay içerisinde güneşlenmek, solariuma girmek önerilmez